SUPLA - MQTT - Homebridge... i mamy Hej Siri!

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11758
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt cze 11, 2021 8:31 am

Sprawdź port, czy masz włączone szyfrowanie, czy firewall nie blokuje 8883.
gshegosh
Posty: 10
Rejestracja: ndz cze 06, 2021 9:19 pm

pt cze 11, 2021 6:26 pm

pzygmunt pisze:
pt cze 11, 2021 8:31 am
Sprawdź port, czy masz włączone szyfrowanie, czy firewall nie blokuje 8883.
Dzięki miałem wyłączone szyfrowanie, już działa, podczas połączenia z mqtt widzę zakładkę supla oraz homeassistant (mam zainstalowanego homebridge), a podczas łączenia z malinką widzę supla, $SYS oraz homeassistant. Czy wszystko jest tutaj w porządku?

Jeszcze chciałbym zapytać o swoją konfiguracje mqttthing w homebridge do sterowania bramą (sterownik SBW-02). Póki co brama się nie otwiera z Homekit

Kod: Zaznacz cały

{
    "accessory": "mqttthing",
    "type": "garageDoorOpener",
    "name": "Gate",
    "url": "mqtt://mqtt52.supla.org:8883",
    "username": "mojlogin",
    "password": "mojehaslo",
    "topics": {
        "getTargetDoorState": {
            "topic": "supla/xxx/devices/1557/channels/2826/state/hi"
        },
        "setTargetDoorState": {
            "topic": "supla/xxx/devices/1557/channels/2826/state/execute_action"
        },
        "getCurrentDoorState": {
            "topic": "supla/xxx/devices/1557/channels/2826/state/hi"
        }
    }
}
konfiguracja mosquitto.conf

Kod: Zaznacz cały

pid_file /var/run/mosquitto.pid

persistence true
persistence_location /var/lib/mosquitto/

log_dest file /var/log/mosquitto/mosquitto.log

include_dir /etc/mosquitto/conf.d
konfiguracja bridge.conf

Kod: Zaznacz cały

connection bridge-RANDOM
address mqtt52.supla.org:8883
topic supla/# in
topic homeassistant/# in
topic supla/+/devices/+/channels/+/execute_action out
topic supla/+/devices/+/channels/+/set/+ out
remote_username mojlogin
remote_password mojehaslo
bridge_capath /etc/ssl/certs
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11758
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz cze 13, 2021 6:53 pm

Homebridge powinien działać bez dodatkowej konfiguracji. Najpierw upewnij się, że encje z mqtt działają.
gshegosh
Posty: 10
Rejestracja: ndz cze 06, 2021 9:19 pm

ndz cze 13, 2021 7:19 pm

Czyli mam usunąć tą cała konfiguracje z mqttthing?

EDIT; jak sprawdzić poprawność działania encji?
gshegosh
Posty: 10
Rejestracja: ndz cze 06, 2021 9:19 pm

ndz cze 13, 2021 7:34 pm

Właśnie robiłem według tego poradnika, tylko ja posiadam Homebridge wiec nie jestem pewien czy wszystko dobrze zrobiłem. Przez MQTT Explorer niby widzę że dodają się elementy po kliknięciu otwarcia "EXECUTE_ACTION = O albo C. tylko że nic się nie dzieje
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11758
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz cze 13, 2021 7:57 pm

Zainstaluj homeassistant. Tam jest wbudowany homebridge. Nic więcej nie musisz konfigurować.
gshegosh
Posty: 10
Rejestracja: ndz cze 06, 2021 9:19 pm

ndz cze 13, 2021 8:08 pm

Próbowałem kilka razy, średnio chce ruszyć na moim Raspberry Pi Zero W
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11758
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz cze 13, 2021 8:10 pm

Odpal dla testu na kompie z użyciem VM.
gshegosh
Posty: 10
Rejestracja: ndz cze 06, 2021 9:19 pm

ndz cze 13, 2021 8:12 pm

Masz może pod ręką jakiś aktualny poradnik jak to zainstalować? Może instalowałem coś starego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”