wskaźnik poziomu zbiornika bezodpływowego nieczystości ciekłych - szambo!

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
rumpelek
Posts: 21
Joined: Sun May 08, 2016 12:07 pm

Sun May 08, 2016 12:35 pm

Witam serdecznie,

Chciałbym zacząć korzystanie z SUPLI lub czegokolwiek co pomogłoby mi na dobry początek zapanować nad moim kochanym zbiornikiem bezodpływowym nieczystości ciekłych.

jest już wskaźnik temperatury i wilgotności... więc może modyfikacja nie byłaby skomplikowana. Generalnie planuję wykorzystać pręty fi 4 z kwasówki, które umieściłbym na różnych wysokościach... np. tak by uzyskać skalę np. co 25%... w tym przypadku trzeba by 5 prętów przedłużonych przewodami i wpiętych do np. ESP jedna masa i 4 wartości 25%, 50%, 75%, i 100%. Oczywiście nie wiem ile max. można wykorzystać pinów, jeśli np. 7 to można zwiększyć dokładność... jeśli 11 to można uzyskać większą dokładność skali np. co 10%... generalnie co 25% to już byłby sukces! :) idąc dalej czy supla powiadomi mnie np. o przekroczeniu stanu cieczy powyżej 75% ? chodzi o jakiś alert/powiadomienie z Apki...

Aby nie dochodziło do elektrolizy pomiar mógłby się odbywać np. co godzinę... większa częstotliwość pomiarów jest zbędna... dodatkowo o ile na pinach byłoby napięcie przemienne to również zwiększyłoby żywotność kwasowych prętów :) Ale umówmy się pomiar co godzinę/dwie... lub raz dziennie w zupełności wystarczy... i zastanawiam się nad zasilaniem... mam przy szambie przewód 2 żyłowy... mogę nim sobie podać napięcie... ale jak długo wytrzymałoby takie urządzenie na baterii ?!
Enc
Posts: 41
Joined: Wed Apr 27, 2016 3:02 pm

Sun May 08, 2016 3:14 pm

A może miernik odległości zamiast prętów? - http://www.instructables.com/id/Measuri ... /?ALLSTEPS
rumpelek
Posts: 21
Joined: Sun May 08, 2016 12:07 pm

Sun May 08, 2016 3:21 pm

myślałem także o tym, ale u mnie szambo mam w kształcie cylindra ułożonego poziomo w ziemi na głębokości około 1,3 m zaczyna się zbiornik. pomiędzy poziomem ziemi a poczatkiem zbiornika mam zamontowaną rurę fi160 w której właśnie zamierzam to umieścić... czy fakt, że przez pierwsze 1,3m zbiornik mam kształt rury a dopiero potem jest zbiornik - czy to nie bedzie problemem ? no i warunki (gazy) wpłyną na elektronikę? czy można ten czujnik zamknąć w jakimś plastikowym hermetycznym pudelku?
Enc
Posts: 41
Joined: Wed Apr 27, 2016 3:02 pm

Sun May 08, 2016 4:11 pm

Samych sensorów nie możesz zasłonić - w końcu to dźwięk. Widzę jednak, że ultradźwięki są stosowane w komercyjnych sensorach http://www.ide-automatyka.pl/product/Cz ... 250/?id=52 oraz projektach amatorskich http://bomozna.blogspot.com/p/przepompo ... zambo.html . Co do kształtu - to wpłynie to tylko na odległość alarmową. Może warto umieścić sensor w mniejszej rurze PCV wpuszczanej do górnej krawędzi cylindra?
rumpelek
Posts: 21
Joined: Sun May 08, 2016 12:07 pm

Sun May 08, 2016 5:58 pm

czy takie czujniki da radę zastosować ?

http://allegro.pl/czarna-czujka-cofania ... 23015.html
http://allegro.pl/czujnik-ultradzwiekow ... 88769.html

nie są drogie, ale są typu Nadajnik/Odbiornik i co najważniejsze są wodoodporne co daje szanse, że przetrwają troszkę w tym środowisku :)

mam do dyspozycji
ESP8266-01 / ESP8266-12E / NodeMcu V3 - co jeszcze będę potrzebował ?

PS czy UI SUPLA da radę to obsłużyć ?
slawek
Posts: 1777
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun May 08, 2016 9:50 pm

A może po prostu kup pływaki od pomp pływających i zamocuj na różnych wysokościach... jakby wykorzystać np. przycisk BTN ten z modułu od światła - mógłby załączać np. powiadamianie szambonurka...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
rumpelek
Posts: 21
Joined: Sun May 08, 2016 12:07 pm

Sun May 08, 2016 10:04 pm

rozwiązanie każde dobre które będzie działać... dla mnie najtańszym i najprostszym wydawało się rozwiązanie z kilkoma czujnikami poziomu cieczy, z tym, że zamiast tych standardowych płytek chciałem zastosować przewody izolowane zakończone kawałkiem kwasowego pręta... tak by wytrzymał w środowisku niesprzyjającym kilka lat... mogą być ultradźwięki... ale dajcie jakieś naprowadzenie co potrzeba... oprócz modułu ultradźwięków... zasilać to tym przewodem 2x0,5 ale jakim napięciem... mam transformator 12V AC... blisko wyjścia przewodu od szamba w domu... przecież jak puszczę tam 3,3V lub 5V to bedzie spadek napięcia bo przewodu jest ze 15m...
User avatar
shimano73
Posts: 530
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Mon May 09, 2016 5:09 am

Witam , przyłącze sie do dyskusji . Ja ten problem rozwiązałem po przez pomiar wody przepływającej przez licznik wody. Na moim licznik wody jest obracające sie kółeczko "zembate" , obroty kołeczka zlicza czujnik tzw transoptor otwarty . Układ elektroniczny na avr który zlicza impulsy , przelicza na litry itp. Po osiagnięciu zadanej wartości pika sobie . Układ zbudowany na płytce stykowej , narazie bo ... trochę jestem leniwy . Teraz gdy poznałem Supła przydałby sie konfigurowalny licznik , nie tylko do wody ale rownież prądu , odczytując impulsy z licznika energi , uff ale sie rozpisałem
Enc
Posts: 41
Joined: Wed Apr 27, 2016 3:02 pm

Mon May 09, 2016 5:48 am

Na ali spokojnie kupisz gotowy sensor + układ sterujacy http://www.aliexpress.com/item/J34-Free ... 4b83694a33

Ten przykładowy jest na 5v - więc do pracy z ESP potrzeba jeszcze konwerter 5<->3,3 Nie testowałem tych układów z Arduino/ESP ale podejrzewam, że standardowe biblioteki do obsługi "sonarów" będą działały - moduł ma wejście Trig i wyjście Echo.
rumpelek
Posts: 21
Joined: Sun May 08, 2016 12:07 pm

Mon May 09, 2016 8:59 am

W sumie czemu nie... :) 8$ to jeszcze nie tragedia... :) zamawiam :D
Post Reply