wskaźnik poziomu zbiornika bezodpływowego nieczystości ciekłych - szambo!

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
tomkowski
Posty: 110
Rejestracja: wt paź 09, 2018 7:16 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr cze 05, 2019 8:18 pm

dobo pisze:
śr cze 05, 2019 8:16 pm
ja znalazłem takie https://pl.aliexpress.com/item/1-5-M-2- ... 3c0015v81S
Tak - widziałem. Dobrze wyglądają;)
Pawele
Posty: 108
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 5:59 pm

czw cze 06, 2019 11:49 am

A co wykorzystać (najlepiej jakieś gotowe moduły/układy) do zbiornika o pojemności 15 000 l? Mogę coś nie dużego wpuścić jedynie z góry, chciałbym mieć np jakieś graficzne diody obok tego zbiornika które w zależności od poziomu wody by się świeciły, nie musi to być mega dokładne, byle orientacyjnie wiadomo było kiedy się kończy i kiedy przepełni (bez integracji w jej napełnianie, jedynie wgląd poprzez jakieś diody, no i miłym dodatkiem by była widoczność w SUPLI) ;)

Myślałem o 2-3 pływakach na pręcie, które zmieniają stan podnosząc się w wodzie - proste i dzięki temu mógłbym sobie wg. stanu robić i diody i suplę z gotowymi softami pod ESP. Ale może jest inne/ciekawsze rozwiązanie?
dobo
Posty: 254
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

czw cze 06, 2019 1:32 pm

Jak nic sensownego nie znajdę to zamierzam zrobić na takich sondach.
Załączniki
czujnik szamba.jpg
czujnik szamba.jpg (186.87 KiB) Przejrzano 853 razy
kornis
Posty: 2
Rejestracja: śr cze 05, 2019 11:53 am

wt lip 23, 2019 2:34 pm

Patryk pisze:
śr cze 05, 2019 7:19 pm
kornis pisze:
śr cze 05, 2019 12:00 pm

Byłbym wdzięczny za jakiś bardzo ogólny rysunek jak to połączyć.

Dzięki z góry.

Tu masz wszystko opisane:
 viewtopic.php?f=9&t=4695
Z  drutami Ci nie podpowiem.
A jak chcesz coś innego to wpisz np. w allegro - czujnik pływakowy - tam w środku są kontaktrony( sensory), a w sofcie np.
 viewtopic.php?f=11&t=3843
 jest możliwość  wybrania
- SENSORS x8,
Montujesz np: 3 lub 4 takie czujniki na różnej głębokości, odpowiednio konfigurujesz w Clud ilość czujników i jak poziom wody załączy dany czujnik, będziesz to widział w aplikacji
Ze względu na rodzaj zbiornika (szambo) wolałbym jednak pójść w stronę wytrzymałego drutu. Mnie interesuje jedynie informacja, ze pewien poziom w zbiorniku został osiągnięty (nie potrzebuje dokładnie ile % obecnie jest cieczy w szambie).

A czy takie cos mozna zastosowac w takim scenariuszu i czy przypadkiem nie sprawdzi się lepiej? Oecnie nie ma nawet żadnej płytki - jaka będzie potrzebna najprostra, aby podłączyć ten jeden sensor i móc odczytywać z niej dane? Czy jest gdzies instrukcja krok-po-kroku, jak to podlaczyc?

Kod: Zaznacz cały

https://allegro.pl/oferta/sonda-poziomu-cieczy-widelkowa-woda-szambo-7703307847
kleczaj
Posty: 5
Rejestracja: wt kwie 30, 2019 6:22 pm

sob gru 28, 2019 8:06 pm

Czy ktoś ostatecznie opracował jakieś działające w 100% rozwiązanie z poglądem w Supli i zechciałby napisać dokładny poradnik? :)
Polthom
Posty: 5
Rejestracja: ndz gru 22, 2019 5:51 pm

wt sty 28, 2020 11:34 pm

Wiem, że to może głupie pytanie ale kompiluję te softy na Arduino IDE i wgrywam do ESP8266-01. Ale jak dalej to zarejestrować w supli? Czy coś muszę zmienić w kodzie źródłowym? Nic mi się nie pojawia jako sieć bezprzewodowa do wpisania danych. Pomóżcie.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 847
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt sty 28, 2020 11:42 pm

Polthom pisze:
wt sty 28, 2020 11:34 pm
Wiem, że to może głupie pytanie ale kompiluję te softy na Arduino IDE i wgrywam do ESP8266-01. Ale jak dalej to zarejestrować w supli? Czy coś muszę zmienić w kodzie źródłowym? Nic mi się nie pojawia jako sieć bezprzewodowa do wpisania danych. Pomóżcie.
Wszystko zależy od tego jaki soft kompilujesz i wgrywasz. Są takie, które trzeba modyfikować w kodzie, a niektóe mają przygotwane gui, w którym można konfigurować przez przeglądarkę
Patryk
Posty: 778
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr sty 29, 2020 12:39 am

Polthom pisze:
wt sty 28, 2020 11:34 pm
Wiem, że to może głupie pytanie ale kompiluję te softy na Arduino IDE i wgrywam do ESP8266-01. Ale jak dalej to zarejestrować w supli? Czy coś muszę zmienić w kodzie źródłowym? Nic mi się nie pojawia jako sieć bezprzewodowa do wpisania danych. Pomóżcie.
I tu jest ( Twój ) błąd.
Esp-01 jest  za bardzo " prymitywnym " modułem ( chodzi o GPIO , oraz pamięć ).
Ten soft został przygotowany dla modułu o pamięci  przynajmniej 2MB ( 16Mbit ).

ESP-01 ( ESP-01S) ma tylko 1MB ( 8 Mbit ).

Kup sobie Wemos-a d1 mini.
Tu masz ( ten sam temat ), lepiej opisany ( dokładniej ):
 viewtopic.php?f=9&t=4695.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 847
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr sty 29, 2020 7:09 am

Patryk pisze:
śr sty 29, 2020 12:39 am
I tu jest ( Twój ) błąd.
Esp-01 jest  za bardzo " prymitywnym " modułem ( chodzi o GPIO , oraz pamięć ).
Ten soft został przygotowany dla modułu o pamięci  przynajmniej 2MB ( 16Mbit ).

ESP-01 ( ESP-01S) ma tylko 1MB ( 8 Mbit ).

Kup sobie Wemos-a d1 mini.
Tu masz ( ten sam temat ), lepiej opisany ( dokładniej ):
 viewtopic.php?f=9&t=4695.
Właśnie sprawdziłem ile zajmuje jakiś mój testowy program na wemosa i ma on około 300 kB, więc przestrzeń jeszcze jest.
Poza tym Arduino Mega ma dużo mniej pamięci (programowej i RAM-u) i tam też bez problemu można dużó Supli zmieścić.
Polthom
Posty: 5
Rejestracja: ndz gru 22, 2019 5:51 pm

śr sty 29, 2020 7:46 am

To szkoda, że się nie da wgrać. Znaczy wgrywa się tylko nie działa. Mam akurat 5 sztuk wolnych ESP8266-01S i myślałem, że wykorzystam. Trzeba będzie zakupić Wemosa D1 mini.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”