wskaźnik poziomu zbiornika bezodpływowego nieczystości ciekłych - szambo!

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
tomkowski
Posts: 80
Joined: Tue Oct 09, 2018 7:16 pm
Location: Orzesze

Wed Jun 05, 2019 8:18 pm

dobo wrote:
Wed Jun 05, 2019 8:16 pm
ja znalazłem takie https://pl.aliexpress.com/item/1-5-M-2- ... 3c0015v81S
Tak - widziałem. Dobrze wyglądają;)
Pawele
Posts: 80
Joined: Tue Sep 05, 2017 5:59 pm

Thu Jun 06, 2019 11:49 am

A co wykorzystać (najlepiej jakieś gotowe moduły/układy) do zbiornika o pojemności 15 000 l? Mogę coś nie dużego wpuścić jedynie z góry, chciałbym mieć np jakieś graficzne diody obok tego zbiornika które w zależności od poziomu wody by się świeciły, nie musi to być mega dokładne, byle orientacyjnie wiadomo było kiedy się kończy i kiedy przepełni (bez integracji w jej napełnianie, jedynie wgląd poprzez jakieś diody, no i miłym dodatkiem by była widoczność w SUPLI) ;)

Myślałem o 2-3 pływakach na pręcie, które zmieniają stan podnosząc się w wodzie - proste i dzięki temu mógłbym sobie wg. stanu robić i diody i suplę z gotowymi softami pod ESP. Ale może jest inne/ciekawsze rozwiązanie?
dobo
Posts: 39
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm

Thu Jun 06, 2019 1:32 pm

Jak nic sensownego nie znajdę to zamierzam zrobić na takich sondach.
Attachments
czujnik szamba.jpg
czujnik szamba.jpg (186.87 KiB) Viewed 256 times
kornis
Posts: 2
Joined: Wed Jun 05, 2019 11:53 am

Tue Jul 23, 2019 2:34 pm

Patryk wrote:
Wed Jun 05, 2019 7:19 pm
kornis wrote:
Wed Jun 05, 2019 12:00 pm

Byłbym wdzięczny za jakiś bardzo ogólny rysunek jak to połączyć.

Dzięki z góry.

Tu masz wszystko opisane:
 viewtopic.php?f=9&t=4695
Z  drutami Ci nie podpowiem.
A jak chcesz coś innego to wpisz np. w allegro - czujnik pływakowy - tam w środku są kontaktrony( sensory), a w sofcie np.
 viewtopic.php?f=11&t=3843
 jest możliwość  wybrania
- SENSORS x8,
Montujesz np: 3 lub 4 takie czujniki na różnej głębokości, odpowiednio konfigurujesz w Clud ilość czujników i jak poziom wody załączy dany czujnik, będziesz to widział w aplikacji
Ze względu na rodzaj zbiornika (szambo) wolałbym jednak pójść w stronę wytrzymałego drutu. Mnie interesuje jedynie informacja, ze pewien poziom w zbiorniku został osiągnięty (nie potrzebuje dokładnie ile % obecnie jest cieczy w szambie).

A czy takie cos mozna zastosowac w takim scenariuszu i czy przypadkiem nie sprawdzi się lepiej? Oecnie nie ma nawet żadnej płytki - jaka będzie potrzebna najprostra, aby podłączyć ten jeden sensor i móc odczytywać z niej dane? Czy jest gdzies instrukcja krok-po-kroku, jak to podlaczyc?

Code: Select all

https://allegro.pl/oferta/sonda-poziomu-cieczy-widelkowa-woda-szambo-7703307847
Post Reply