wskaźnik poziomu zbiornika bezodpływowego nieczystości ciekłych - szambo!

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Patryk
Posty: 868
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr sty 29, 2020 8:24 am

klew pisze:
śr sty 29, 2020 7:09 am

Właśnie sprawdziłem ile zajmuje jakiś mój testowy program na wemosa i ma on około 300 kB, więc przestrzeń jeszcze jest.
Poza tym Arduino Mega ma dużo mniej pamięci (programowej i RAM-u) i tam też bez problemu można dużó Supli zmieścić.
Możliwe, że pamięć 1MB jest wystarczająca.
Ale gotowe  ( bin-y), są dla pamieci 2MB, oraz ten soft ( czujnik ), wykorzystuje wejście analogowe (ADC), którego esp-01 ( esp-01s), nie posiada.
Grunger
Posty: 22
Rejestracja: pn lut 10, 2020 11:41 am

śr kwie 01, 2020 9:44 am

Mam problem z czujnikiem MPX5050DP, po podłączeniu pokazuję głębokość 30 cm, nagle po jakimś czasie poziom spada np, w ciągu doby spadnie o 0,5cm-1cm. Układ cały jest dosyć szczelny z wykorzystaniem wężyka paliwowego i rurki miedzianej.
elmaya
Posty: 961
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

śr kwie 01, 2020 9:58 am

Grunger pisze:
śr kwie 01, 2020 9:44 am
Mam problem z czujnikiem MPX5050DP, po podłączeniu pokazuję głębokość 30 cm, nagle po jakimś czasie poziom spada np, w ciągu doby spadnie o 0,5cm-1cm. Układ cały jest dosyć szczelny z wykorzystaniem wężyka paliwowego i rurki miedzianej.
the problem is in the 5v power supply.
the sensor is powered by 5v and if they are not stable the reading varies.
change the 5v power supply.

problem tkwi w zasilaniu 5V.
czujnik jest zasilany napięciem 5 V, a jeśli nie są stabilne, odczyt jest różny.
zmień zasilacz 5 V.
Grunger
Posty: 22
Rejestracja: pn lut 10, 2020 11:41 am

śr kwie 01, 2020 10:40 am

Testowałem na dwóch różnych zasilaczach i jest to samo. Spróbuje jeszcze dzisiaj na innym.
Grunger
Posty: 22
Rejestracja: pn lut 10, 2020 11:41 am

ndz kwie 05, 2020 8:50 pm

Z jakich zasilaczy korzystacie do podłączenia tego czujnika? Testowałem na trzech zasilaczach impulsowych i jednym transformatorowym i niestety cały czas poziom cieczy spada... na jednym szybciej na drugim wolniej, ale spada.
adamwro25
Posty: 41
Rejestracja: ndz mar 04, 2018 1:25 pm

czw kwie 30, 2020 11:07 am

Ja testuje teraz na zasilaczu od stacji dokujacej daje 5.2V wartości nie spadają a rosną, raz jest np 1.15cm a kolejny odczyt 1.62cm.

P. S. Czy ktoś testował układ z układem zalecany przez producenta? Jeśli tak to jakiego typu kondensatory należy zastosować?
Załączniki
IMG_20200430_131234.jpg
IMG_20200430_131234.jpg (81.46 KiB) Przejrzano 534 razy
elmaya
Posty: 961
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

czw kwie 30, 2020 12:59 pm

if I understand correctly the difference is 0.47 cm.
that corresponds to the minimum increment "500 cm / 1024 steps = 0.48 cm"
adamwro25
Posty: 41
Rejestracja: ndz mar 04, 2018 1:25 pm

czw kwie 30, 2020 1:18 pm

My mistake not "cm" but "m"

Below correct value, today it increased to 1.71, So the difference is 0.58m
Załączniki
IMG_20200501_090241.jpg
IMG_20200501_090241.jpg (27.89 KiB) Przejrzano 490 razy
IMG_20200430_151514.jpg
IMG_20200430_151514.jpg (33.73 KiB) Przejrzano 523 razy
Ostatnio zmieniony pt maja 01, 2020 7:03 am przez adamwro25, łącznie zmieniany 2 razy.
elmaya
Posty: 961
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

czw kwie 30, 2020 1:33 pm

something is wrong
What type of tube are you using?
length?
calibration value?

is your sensor like this?
Obrazek
adamwro25
Posty: 41
Rejestracja: ndz mar 04, 2018 1:25 pm

pt maja 01, 2020 7:01 am

What type of tube are you using?
- Fi50cm + thin pipe 5mm

length?
- around 2m + thin pipe 0.2m

calibration value?
- if i well remember 700

is your sensor like
- Yes it is my sensor
Załączniki
IMG_20200501_085920.jpg
IMG_20200501_085920.jpg (753.08 KiB) Przejrzano 491 razy
IMG_20200501_085937.jpg
IMG_20200501_085937.jpg (498.48 KiB) Przejrzano 491 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”