wskaźnik poziomu zbiornika bezodpływowego nieczystości ciekłych - szambo!

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7980
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn mar 05, 2018 12:33 pm

adamwro25 pisze:
ndz mar 04, 2018 1:46 pm
Witam

bardzo ciekawy temat, czy jest on nadal rozwijany?
Tak, kolega Maciek ma się tym zająć już niebawem.
adamwro25
Posty: 30
Rejestracja: ndz mar 04, 2018 1:25 pm

pn mar 05, 2018 6:41 pm

Super, dzięki!!!
0xFF
Posty: 308
Rejestracja: sob lut 20, 2016 8:54 pm

sob mar 17, 2018 6:04 pm

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1037
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob mar 17, 2018 7:14 pm

Ciekawe, ale moim zdaniem się nie sprawdzi , ponieważ w zbiorniku pływa pan bobek i może zatkać rurkę co pewnie wpłynie na odczyt ciśnienia.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
adamwro25
Posty: 30
Rejestracja: ndz mar 04, 2018 1:25 pm

czw kwie 26, 2018 6:12 am

Tutaj znalazłem projekt na takim samym czujniku http://www.instructables.com/id/Water-T ... our-Phone/
NetAs
Posty: 74
Rejestracja: pn maja 28, 2018 7:06 am
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

pn cze 25, 2018 6:10 am

https://youtu.be/N42Y-QOqwtA - to tak na wszelki wypadek. Też jestem tym zintegrowany.
Mati23414
Posty: 30
Rejestracja: sob gru 30, 2017 12:51 am

pt paź 05, 2018 11:01 pm

I jak idą prace? Kiedy będzie dostępna jakaś wersja do testów? ;)
NetAs
Posty: 74
Rejestracja: pn maja 28, 2018 7:06 am
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

ndz paź 21, 2018 9:04 am

Ja zrobiłem/napisałem w arduino i testuje to od 3 miesięcy na wemos di mini ale podpięty pod Blynk. Jakie spostrzeżenia:
- używać tylko czujnika ultradzwiękowego wodoodpornego, czyli czujnik w szambie a płytka na zewnątrz.
- niestety 2 metry przewodu od czujnika było za mało aby w moim przypadku sięgnęło to do altanki która stoi 5 metrów dalej wiec przedłużyłem przewód. normalny przewód nie pomaga, błedne wyniki, musi być przewód koncentryczny R41 75ohm, jest na allegro lub http://sklep.satserwis.pl/przewod-konce ... 41-1m.html
- moje szambo nie ma odpowietrzenia, jest tylko klapa zamknięte/otwarte. Czujnik zachodzi kropelkami "wody" i tworzy się soczewka i podaje blednę wyniki, pomogło uchylenie klapy choć w gospodarstwach gdzie są małe dzieci niewskazane!
- mocowanie czujnika jest na styropianie przez co mogę go dokładnie ustawić w poziomie (poziomicą), przewód w ziemi idzie do altanki bo puszki. Jak będę to zrobię więcej zdjęć.
Mój zbiornik ma 167cm wysokości co daje 10.000 litrów. Temperatura to nie jaka panuje w zbiorniku tylko na zewnątrz ;)
Tak to wygląda
Tak to wygląda
blynk.png (116.08 KiB) Przejrzano 2192 razy
Rula12
Posty: 1
Rejestracja: sob lis 17, 2018 8:22 pm

sob lis 17, 2018 8:24 pm

Witam czy może kolega podeslc schemat i kody aplikacji ? Interesuje mnie żywo ten temat
michal363
Posty: 42
Rejestracja: pn lip 16, 2018 8:25 pm

pt sty 11, 2019 8:43 pm

Witam jak wygląda sprawa? Jest taki soft oraz czujnik który wskazuje poziom cieczy w zbiorniku?
ODPOWIEDZ