wskaźnik poziomu zbiornika bezodpływowego nieczystości ciekłych - szambo!

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
elmaya
Posts: 133
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: Sevilla

Sat Jan 19, 2019 8:19 pm

unsigned long wifi_checkDelay = 60000;

spróbuj połączyć się i poczekaj 1 minutę, aby spróbować ponownie
nie blokować, jeśli dodasz przycisk lub Relay
Patryk
Posts: 27
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Sat Jan 19, 2019 10:47 pm

Panie elmaya.
Spełnił Pan moje marzenie, o którym myślałem już parę lat.

Po drobnej modyfikacji (dzięki Pana wskazówką - bo ja praktycznie nie znam się na programowaniu) program u mnie działa PERFEKCYJNIE !!!

Zmodyfikowałem 3 linijki :
Z
unsigned long wifi_checkDelay = 60000;
Na
unsigned long wifi_checkDelay = 2000;
I teraz dioda po zaniku wifi zawsze miga 6 razy i 2 sek przerwy i tak w kółko
oraz z uwagi ze mój czujnik ma tzw dolną charakterystykę ( zamiast przy 1m podawać ok 1V , mój podaje 0,7V itd. czyli miałem zaniżone wskazania zmieniłem:
MPX_Value = ((analogRead(A0))- MPX_Calibration);
na
MPX_Value = ((analogRead(A0)/0.7)- MPX_Calibration);
oraz
MPX_Calibration = analogRead(A0);
na:
MPX_Calibration = analogRead(A0)/0.7;

Jeszcze raz DZIĘKUJĘ.
elmaya
Posts: 133
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: Sevilla

Sat Jan 19, 2019 11:39 pm

Czy wykonałeś kalibrację czujnika?

z czujnikiem na zewnątrz zbiornika lub pustym zbiornikiem naciśnij przycisk na Gpio 14 (D5), aby wyregulować przesunięcie czujnika

long C_W_delay = 5000; // config delay 5 seconds ---------- opóźnienie konfiguracji 5 sekund
musisz obniżyć (100) lub nie możesz wejść do konfiguracji, jeśli utracisz połączenie Wi-Fi po zmianie
Patryk
Posts: 27
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Sun Jan 20, 2019 12:09 am

Tak.
Wykonałem kalibracje czujnika. (D5)
A nie chce zmieniać wartości 200 ( dla czujnika MPX5050DP) bo przy większych wartościach przekłamuje.
Mój zbiornik ma wysokość 1m , ale jest zakopany w ziemi ok 1,8 m ( całkowita głebokość), dlatego użyłem czujnika MPX5050DP.
Program DOBRZE przelicza napięcie na wysokość.
Tylko mój czujnik dla wysokości 1m podaje ok.0,7V , dla 2m ok 1,4V dla 3m ok 2,1V.
Dla mnie najważniejsze jest od 0,00m do 1,8m.
Ale dalej mam problem z tą LED po zaniku WiFi (Moduł Wemos cały czas pod napięciem). Raz miga, raz się świeci.
A chciałbym, żeby jak było połączenie z WiFi była wyłączona (Off), a jak by moduł utracił połączenie z WiFi ( żeby migała).
NetAs
Posts: 56
Joined: Mon May 28, 2018 7:06 am
Location: Wrocław
Contact:

Mon Jan 21, 2019 7:21 am

ten czujnik zamontowaliście na końcu jakiejś rurki plastikowej, jaka średnica rurki, choć co prawda ciśnienie w rurce o średnicy 1cm, a 2cm będzie takie same. Układ musi być dość szczelny w góry aby nie uciekało ciśnienie bokami, pytanie jak dla nieczystości w szambie co zastosowaliście od dołu ?
Patryk
Posts: 27
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Mon Jan 21, 2019 10:30 am

NetAs wrote:
Mon Jan 21, 2019 7:21 am
ten czujnik zamontowaliście na końcu jakiejś rurki plastikowej, jaka średnica rurki, choć co prawda ciśnienie w rurce o średnicy 1cm, a 2cm będzie takie same. Układ musi być dość szczelny w góry aby nie uciekało ciśnienie bokami, pytanie jak dla nieczystości w szambie co zastosowaliście od dołu ?
Ten czujnik ma wyprowadzenia na wężyk o średnicy fi 4mm. Kupisz w każdym sklepie akwarystycznym - taki przeźroczysty.
Na razie testuje go na czystej wodzie ( z drenażu ).
Z drugiej strony wężyka ( od dołu), zastosowałem również kupiony w sklepie akwarystycznym taki kamień (coś jak pumeks) o długości ok 10 cm służący do napowietrzania akwarium. ( który podłącza się do wężyka z pompki i lecą bąbelki powietrza ).
Czyli u mnie ten kamień działa jak filtr nieczystości.
elmaya
Posts: 133
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: Sevilla

Mon Jan 21, 2019 11:12 am

Patryk . PM
User avatar
shimano73
Posts: 616
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Mon Jan 21, 2019 12:44 pm

Wydaj mi się iż taki kamień szybko się zamuli , nawet gdy szambo podzielone jest na części , to te najczyściejsze ścieki i ta zawierają jakieś duże cząstki . Ja bym zamontował grubą rurę np fi30 zatkał korkiem odgóry i w nim zamontował wężyk z czujnika
NetAs
Posts: 56
Joined: Mon May 28, 2018 7:06 am
Location: Wrocław
Contact:

Mon Jan 21, 2019 12:51 pm

dokładnie też o tym pomyślałem, że rurka akwarystyczna jest dość mała, gdyby dać grubszą to taka rurka była by nawet sztywniejsza, na długości powiedzmy 2 metrów. Rurka akwarystyczna musiałaby być zamontowana także do jakiegoś patyka, aby to było w miarę sztywne i pionowe.
elmaya
Posts: 133
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: Sevilla

Mon Jan 21, 2019 2:55 pm

z jakimś balonem lub membraną w dół
Post Reply