Przesłanie sygnału po WIFI

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
mily
Posty: 2
Rejestracja: czw maja 12, 2016 6:08 pm

czw maja 12, 2016 6:21 pm

Witam,

Dopiero zaczynam drogę z tym sprzętem, bo widzę że ma bardzo duży potencjał (dlatego proszę o wyrozumiałość, dopiero poznaje możliwości i to forum).
Chciałbym zrobić wyłącznik schodowy, problem w tym że nie mam pomiędzy włącznikami kabla, czyli muszę wysłać sygnał załączenia radiowo (w tym przypadku poprzez WIFi). Wyobrażam to sobie tak, żeby w miejscu gdzie obecnie jest włącznik zamontować ESP8266+przekaźnik czyli zrealizować układ z tej strony:
http://majsterkowo.pl/esp8266-i-sterowa ... smartfona/
On będzie pełnił funkcje załączania i wyłączania przez przycisk i smartfon.
Natomiast na drugim końcu schodów muszę zabudować tylko ESP8266, który jak dostanie sygnał na wejście to musiałby wysłać informację do "głównego" ESP który by załączył oświetlenie.
Tylko nie mam pojęcia jak je połączyć razem po wifi?? Da się?? Jak tak to kupuję i zaczynam się bawić.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8685
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt maja 13, 2016 5:57 am

Pomyślę nad taką funkcją realizowaną na poziomie serwera. Nie powinno być z tym problemu.
mily
Posty: 2
Rejestracja: czw maja 12, 2016 6:08 pm

pt maja 13, 2016 9:02 pm

Dziękuję :) I czekam na informacje zwrotną :)
jaras231
Posty: 1
Rejestracja: sob paź 29, 2016 9:06 pm

sob paź 29, 2016 9:08 pm

Możesz taki układ zrobić na Espeasy

http://www.letscontrolit.com/
maciekelga
Posty: 54
Rejestracja: wt sie 23, 2016 10:46 am

ndz paź 30, 2016 10:25 am

mily pisze:Witam,

Dopiero zaczynam drogę z tym sprzętem, bo widzę że ma bardzo duży potencjał (dlatego proszę o wyrozumiałość, dopiero poznaje możliwości i to forum).
Chciałbym zrobić wyłącznik schodowy, problem w tym że nie mam pomiędzy włącznikami kabla, czyli muszę wysłać sygnał załączenia radiowo (w tym przypadku poprzez WIFi). Wyobrażam to sobie tak, żeby w miejscu gdzie obecnie jest włącznik zamontować ESP8266+przekaźnik czyli zrealizować układ z tej strony:
http://majsterkowo.pl/esp8266-i-sterowa ... smartfona/
On będzie pełnił funkcje załączania i wyłączania przez przycisk i smartfon.
Natomiast na drugim końcu schodów muszę zabudować tylko ESP8266, który jak dostanie sygnał na wejście to musiałby wysłać informację do "głównego" ESP który by załączył oświetlenie.
Tylko nie mam pojęcia jak je połączyć razem po wifi?? Da się?? Jak tak to kupuję i zaczynam się bawić.
Dokładnie potrzebuję tego samego, ostatnio też wspominałem o tym na forum :)
maciekelga
Posty: 54
Rejestracja: wt sie 23, 2016 10:46 am

ndz paź 30, 2016 10:26 am

jaras231 pisze:Możesz taki układ zrobić na Espeasy

http://www.letscontrolit.com/
Ok tylko jak połączyć dwa urządzenia z 2 różnymi firmware? Na jednym ESPEasy na drugim SUPLA?
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

śr gru 14, 2016 6:48 pm

jeśli masz kable między włącznikami a punktem świetlnym to prościej by było chyba zrobić na przykład na sonoff'ie i 2 włączynikach "dzwonkowych"
Zybi
Posty: 1465
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

śr gru 14, 2016 7:08 pm

maffiu pisze:jeśli masz kable między włącznikami a punktem świetlnym to prościej by było chyba zrobić na przykład na sonoff'ie i 2 włączynikach "dzwonkowych"
Nie muszą to być włączniki dzwonkowe lecz normalne dwustanowe.
Tu jest odpowiedni soft, dodatkowo z odwróconą logiką świecenia diody:

https://github.com/SUPLA/ESP8266/blob/m ... p5_inv.rar
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

śr gru 14, 2016 8:04 pm

Zybi pisze:
maffiu pisze:jeśli masz kable między włącznikami a punktem świetlnym to prościej by było chyba zrobić na przykład na sonoff'ie i 2 włączynikach "dzwonkowych"
Nie muszą to być włączniki dzwonkowe lecz normalne dwustanowe.
Tu jest odpowiedni soft, dodatkowo z odwróconą logiką świecenia diody:

https://github.com/SUPLA/ESP8266/blob/m ... p5_inv.rar
jak przy tym sofcie przełącza się na tryb AP ?
Zybi
Posty: 1465
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

śr gru 14, 2016 8:08 pm

readme.txt w pliku rar
Ostatnio zmieniony śr gru 14, 2016 10:12 pm przez Zybi, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”