Soft inCan

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Post Reply
User avatar
Espablo
Posts: 1460
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Jan 25, 2017 6:45 pm

Często na forum widzę pytania, że potrzeba soft dedykowany dla każdego przypadku inaczej skonfigurowany. Przygotowałem soft dla modułu V2 z tego wątku viewtopic.php?f=24&t=340

---->>UWAGA! NOWSZA WERSJA TEGO SOFTU JEST TUTAJ: viewtopic.php?f=9&t=1922&p=9577#p9577 <<-----

Na stronie konfiguracyjnej można:
- Wejścia typu Button ustawić w trybie SWITCH lub BUTTON - dla każdego indywidualnie,
- Wejścia typu SENSOR można ustawić na NO (normalnie otwarte) lub NC (normalnie zamknięte) - dla każdego indywidualnie,
inCan.jpg
inCan.jpg (22.35 KiB) Viewed 4891 times
W SUPLA-CLOUD dostępne są funkcje:
W trybie BUTTON
- włącznik światła,
- włącznik zasilania,

W trybie SWITCH:
- włącznik światła,
- włącznik zasilania,
- otwieranie drzwi,
- otwieranie furtki,
- otwieranie/zamykanie bramy wjazdowej,
- otwieranie/zamykanie bramy garażowej.

Sensory w SUPLA-CLOUD można przydzielić do odpowiednich funkcji.
Czujnik temperatury - DS18b20

Wejście w tryb konfiguracji - 5 x wciśnięcie przycisku CONFIG w czasie 5s.

Dokonując ponownej zmiany na stronie konfiguracyjnej modułu, trzeba później w Supla-cloud wykasować wcześniejsze ustawienia dla tego samego modułu.

GPIO settings:

Code: Select all

RELAY_1			5
RELAY_2    		13

CONFIG (switch)        	4

BUTTON_1		14
BUTTON_2		12

SENSOR_1		4
SENSOR_2		16

DS18B20
TEMPERATURE_CHANNEL 	2


W załączniku soft do testów dla modułu ESP-12
Attachments
inCan.rar
(199.44 KiB) Downloaded 106 times
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Jan 25, 2017 7:16 pm

Espablo wrote:
Wed Jan 25, 2017 6:45 pm
...
W SUPLA-CLOUD dostępne są funkcje:
W trybie BUTTON
- włącznik światła,
- włącznik zasilania,

W trybie SWITCH:
- włącznik światła,
- włącznik zasilania,
- otwieranie drzwi,
- otwieranie furtki,
- otwieranie/zamykanie bramy wjazdowej,
- otwieranie/zamykanie bramy garażowej.
A nie odwrotnie?
Bramy,furtki, bramy garażowe zazwyczaj pracują w trybie BUTTON, a włączniki światła i innych odbiorników w SWITCH
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
kris.gie
Posts: 149
Joined: Thu Apr 28, 2016 4:24 pm
Location: Katowice

Wed Jan 25, 2017 7:18 pm

Fajnie, aż chciałoby się potestować, niestety czekam na kolejną dostawę od majfrendów, a to trochę trwa.... Gratuluję dzieła :)
User avatar
Espablo
Posts: 1460
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Jan 25, 2017 7:35 pm

slawek wrote:
Wed Jan 25, 2017 7:16 pm
A nie odwrotnie?
Bramy,furtki, bramy garażowe zazwyczaj pracują w trybie BUTTON, a włączniki światła i innych odbiorników w SWITCH
Tryb BUTTON działa na zasadzie naciśnij i puść - załącz, naciśnij i puść - wyłącz,
Tryb SWITCH naciśnij - załącz, puść - wyłącz
Wyobraź sobie w trybie BUTTON otwarcie furtki - spalisz w ten sposób elektro-zamek
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Jan 25, 2017 7:44 pm

Tryb BUTTON załącza ci odbiornik na ustawiony w cloud czas... SWITCH - do zmiany stanu - dalej wiec nie rozumiem opisu w pierwszym poście
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1460
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Jan 25, 2017 7:50 pm

slawek wrote:
Wed Jan 25, 2017 7:44 pm
Tryb BUTTON załącza ci odbiornik na ustawiony w cloud czas... SWITCH - do zmiany stanu - dalej wiec nie rozumiem opisu w pierwszym poście
Ale robisz to z poziomu androida, a nie z przycisku na ścianie. Proponuję wgrać i przetestować.
Zobacz w tym wątku viewtopic.php?f=8&t=1921#p7567 jakie są ustawienia dla tej płytki
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Jan 25, 2017 8:05 pm

Niestety pinologia tego softu średnio odpowiada mojej płytce, nie mam V2, a nie chce mi się "szyć" układu na nodemcu, ale wybór trybu pracy np. Button1 jako:
- SWITCH powoduje, że współpracuje on z typowym włącznikiem np. oświetlenia, czyli załącza do zmiany stanu włącznika fizycznego lub "włącznika" wirtualnego w smartfonie
- BUTTON - z przyciskiem "dzwonkowym", gdzie chwilowy impuls załącza wyjście na czas wybrany podczas konfiguracji w cloud
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1460
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Jan 25, 2017 8:42 pm

slawek wrote:
Wed Jan 25, 2017 8:05 pm
Niestety pinologia tego softu średnio odpowiada mojej płytce, nie mam V2, a nie chce mi się "szyć" układu na nodemcu, ale wybór trybu pracy np. Button1 jako:
- SWITCH powoduje, że współpracuje on z typowym włącznikiem np. oświetlenia, czyli załącza do zmiany stanu włącznika fizycznego lub "włącznika" wirtualnego w smartfonie
- BUTTON - z przyciskiem "dzwonkowym", gdzie chwilowy impuls załącza wyjście na czas wybrany podczas konfiguracji w cloud
I właśnie o to tu chodzi, a to co opisywałeś wcześniej o czasowym załączeniu dotyczy załączenia z poziomu smartfona. Tutaj chodzi o fizyczne załączenie wyłącznikiem na ścianie.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Jan 25, 2017 8:54 pm

Przetestowałem soft na swojej płytce, bo częśc pinów się zgadza, więc wnioski takie:
- niezależnie od wyboru trybu (SWITCH lub BUTTON) płytka ze smartfonem działa tak, jak to wybieramy w cloud, a więc jeśli wybierzemy np. bramę to załącza na ustawiony czas, jeśli włącznik, to do zmiany stanu jak pisałem wyżej.
Nowością - i tu UWAGA - jest niezależny od wyboru rodzaju kanału przycisk "ręczny", a mianowicie jeśli mamy ustawiony tryb SWITCH to ustawiony w cloud czas nie ma znaczenia - brama będzie "otwierana" dotąd, dopóki nie rozłączymy przycisku/wyłącznika.
Czy o to chodziło? i czy to bezpieczne np. dla bramki?
Myślę, że znajdzie zastosowania, jest uniwersalna, ale przy konfiguracji trzeba o tym pamiętać, myśleć i przewidywać...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1460
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Jan 25, 2017 9:05 pm

slawek wrote:
Wed Jan 25, 2017 8:54 pm
Przetestowałem soft na swojej płytce, bo częśc pinów się zgadza, więc wnioski takie:
- niezależnie od wyboru trybu (SWITCH lub BUTTON) płytka ze smartfonem działa tak, jak to wybieramy w cloud, a więc jeśli wybierzemy np. bramę to załącza na ustawiony czas, jeśli włącznik, to do zmiany stanu jak pisałem wyżej.
Nowością - i tu UWAGA - jest niezależny od wyboru rodzaju kanału przycisk "ręczny", a mianowicie jeśli mamy ustawiony tryb SWITCH to ustawiony w cloud czas nie ma znaczenia - brama będzie "otwierana" dotąd, dopóki nie rozłączymy przycisku/wyłącznika.
Czy o to chodziło? i czy to bezpieczne np. dla bramki?
Myślę, że znajdzie zastosowania, jest uniwersalna, ale przy konfiguracji trzeba o tym pamiętać, myśleć i przewidywać...
Dokładnie oto chodziło. W tym trybie (SWITCH) do otwierania bramy, furtki itp. trzeba użyć przycisk dzwonkowy. Światło i zasilanie - zwykły wyłącznik.
W trybie BUTTON - przycisk dzwonkowy do zał/wył światła lub zasilania.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Post Reply