Soft inCan

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Zybi
Posty: 1489
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

śr sty 25, 2017 9:28 pm

Dlatego też na przykład w moich kompilacjach, tam gdzie używam kanałów z GATE i jest sterowanie ręczne takiego kanału, to mam na stałe ustawiony tryb Switch dla przycisku, aby właśnie nie spalić rygla (i dlatego też "czepiam" się niedoskonałości tego trybu).
Uniwersalność to fajna sprawa, ale może być powodem kłopotów, ale gratuluję, bo takie podejście rozwija Suplę.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1732
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr sty 25, 2017 9:35 pm

Zybi pisze:
śr sty 25, 2017 9:28 pm
Dlatego też na przykład w moich kompilacjach, tam gdzie używam kanałów z GATE i jest sterowanie ręczne takiego kanału, to mam na stałe ustawiony tryb Switch dla przycisku, aby właśnie nie spalić rygla (i dlatego też "czepiam" się niedoskonałości tego trybu).
Uniwersalność to fajna sprawa, ale może być powodem kłopotów, ale gratuluję, bo takie podejście rozwija Suplę.
Właśnie dlatego w trybie BUTTON kanały typu GATE nie są dostępne.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1732
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr lut 15, 2017 12:34 am

Dzisiaj mam dla Was nowszą wersję softu inCan, opartą na Firmware: 2.0.
Szerszy opis jest tutaj viewtopic.php?f=9&t=1922
W tym sofcie dodałem możliwość wyboru rodzaju czujnika temperatury - DS18B20, DHT11 i DHT22
inCan_20.jpg
inCan_20.jpg (47.82 KiB) Przejrzano 3875 razy
Wszystkie ustawienie w pliku Readme.txt
Załączniki
inCan-F2.0-RESTORE.rar
Pamięć stanu przekaźników dla trybu button
(204.46 KiB) Pobrany 151 razy
inCan-F2.0.rar
(204.07 KiB) Pobrany 169 razy
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
kris.gie
Posty: 191
Rejestracja: czw kwie 28, 2016 4:24 pm
Lokalizacja: Katowice

śr lut 15, 2017 6:22 am

Nie omieszkam dzisiaj wieczorem potestować :)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9617
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lut 15, 2017 8:05 am

@espablo: jeżeli będziesz chciał użytkownikom udostępnić aktualizacje to działa to tak:

1. Generujesz klucz publiczny i prywatny za pomocą https://github.com/SUPLA/supla-core/tre ... sp-sigtool
2. Dodajesz klucz publiczny do źródeł
3. Przekazujesz mi adres serwera (protokół http) gdzie będziesz wrzucał aktualną wersję
4. Kompilujesz firmware w przestrzeni user1 i user2 i podpisujesz go kluczem prywatnym
5. Wrzucasz na serwer
6. Gotowe

pkt 4-5 powtarzasz za każdym razem kiedy chcesz wypuścić nową wersję.

Aktualizacje będą dostępne wraz z wprowadzeniem harmonogramów.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1732
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr lut 15, 2017 5:51 pm

Fajna sprawa z tą aktualizacją. Jest to dla mnie nowość i będę musiał się tutaj bardziej przyłożyć w nauce :lol:

Zupełnie nie wiem jak używać tych narzędzi do generowania kluczy publicznych i prywatnych i gdzie je dodawać, ale to może inaczej:

ad1. Jak generować te klucze?

ad2. Zauważyłem, tutaj https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... room.c#L20 , że jest dodany klucz publiczny i domyślam się, że w ten sposób mam go dodawać do swoich wersji softu.

ad3. Czy mogę do tego wykorzystać GitHuba?

ad4. Tutaj to nawet już nie wiem o co mam pytać. Co to znaczy w przestrzeni user1 i user2 oraz jak mam podpisać firmware kluczem prywatnym :lol: :roll:
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
andras
Posty: 316
Rejestracja: pt gru 30, 2016 5:51 pm

śr lut 15, 2017 9:03 pm

Witam

W pobranym sofcie nie ma ustawiania czujnika termometru .
Jest to 1.8.3


pozdr
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1732
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr lut 15, 2017 9:21 pm

andras pisze:
śr lut 15, 2017 9:03 pm
Witam

W pobranym sofcie nie ma ustawiania czujnika termometru .
Jest to 1.8.3


pozdr
O jakich ustawieniach mówisz?
Czujnik temp. jest domyślnie na GPIO2. Dotyczy to DS18B20 i DHT. Poprzedni soft był tylko dla DS18B20 i nic nie dało się ustawiać.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Zybi
Posty: 1489
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

śr lut 15, 2017 10:56 pm

Trochę przetestowałem ten soft i brak mi pamięci stanu przekaźników. Nie wiem czy specjalnie to zrobiłeś, czy nie.
Dla trybu button przycisku, czyli z kanałami typ socket i lightswitch można to wprowadzić, natomiast dla trybu switch przycisku, czyli z dodatkowymi kanałami typu gate, to nie - tu powinien być reset. Reasumują, w trybie switch przycisku nie będzie można mieć pamięci stanu przekaźnika.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1732
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw lut 16, 2017 7:58 am

Dodałem soft z pamięcią stanu przekaźników dla trybu button
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”