Soft inCan

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Zybi
Posts: 1389
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Wed Jan 25, 2017 9:28 pm

Dlatego też na przykład w moich kompilacjach, tam gdzie używam kanałów z GATE i jest sterowanie ręczne takiego kanału, to mam na stałe ustawiony tryb Switch dla przycisku, aby właśnie nie spalić rygla (i dlatego też "czepiam" się niedoskonałości tego trybu).
Uniwersalność to fajna sprawa, ale może być powodem kłopotów, ale gratuluję, bo takie podejście rozwija Suplę.
User avatar
Espablo
Posts: 1460
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Jan 25, 2017 9:35 pm

Zybi wrote:
Wed Jan 25, 2017 9:28 pm
Dlatego też na przykład w moich kompilacjach, tam gdzie używam kanałów z GATE i jest sterowanie ręczne takiego kanału, to mam na stałe ustawiony tryb Switch dla przycisku, aby właśnie nie spalić rygla (i dlatego też "czepiam" się niedoskonałości tego trybu).
Uniwersalność to fajna sprawa, ale może być powodem kłopotów, ale gratuluję, bo takie podejście rozwija Suplę.
Właśnie dlatego w trybie BUTTON kanały typu GATE nie są dostępne.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
Espablo
Posts: 1460
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Feb 15, 2017 12:34 am

Dzisiaj mam dla Was nowszą wersję softu inCan, opartą na Firmware: 2.0.
Szerszy opis jest tutaj viewtopic.php?f=9&t=1922
W tym sofcie dodałem możliwość wyboru rodzaju czujnika temperatury - DS18B20, DHT11 i DHT22
inCan_20.jpg
inCan_20.jpg (47.82 KiB) Viewed 3018 times
Wszystkie ustawienie w pliku Readme.txt
Attachments
inCan-F2.0-RESTORE.rar
Pamięć stanu przekaźników dla trybu button
(204.46 KiB) Downloaded 100 times
inCan-F2.0.rar
(204.07 KiB) Downloaded 116 times
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
kris.gie
Posts: 149
Joined: Thu Apr 28, 2016 4:24 pm
Location: Katowice

Wed Feb 15, 2017 6:22 am

Nie omieszkam dzisiaj wieczorem potestować :)
User avatar
pzygmunt
Posts: 7077
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Feb 15, 2017 8:05 am

@espablo: jeżeli będziesz chciał użytkownikom udostępnić aktualizacje to działa to tak:

1. Generujesz klucz publiczny i prywatny za pomocą https://github.com/SUPLA/supla-core/tre ... sp-sigtool
2. Dodajesz klucz publiczny do źródeł
3. Przekazujesz mi adres serwera (protokół http) gdzie będziesz wrzucał aktualną wersję
4. Kompilujesz firmware w przestrzeni user1 i user2 i podpisujesz go kluczem prywatnym
5. Wrzucasz na serwer
6. Gotowe

pkt 4-5 powtarzasz za każdym razem kiedy chcesz wypuścić nową wersję.

Aktualizacje będą dostępne wraz z wprowadzeniem harmonogramów.
User avatar
Espablo
Posts: 1460
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Feb 15, 2017 5:51 pm

Fajna sprawa z tą aktualizacją. Jest to dla mnie nowość i będę musiał się tutaj bardziej przyłożyć w nauce :lol:

Zupełnie nie wiem jak używać tych narzędzi do generowania kluczy publicznych i prywatnych i gdzie je dodawać, ale to może inaczej:

ad1. Jak generować te klucze?

ad2. Zauważyłem, tutaj https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... room.c#L20 , że jest dodany klucz publiczny i domyślam się, że w ten sposób mam go dodawać do swoich wersji softu.

ad3. Czy mogę do tego wykorzystać GitHuba?

ad4. Tutaj to nawet już nie wiem o co mam pytać. Co to znaczy w przestrzeni user1 i user2 oraz jak mam podpisać firmware kluczem prywatnym :lol: :roll:
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
andras
Posts: 250
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Wed Feb 15, 2017 9:03 pm

Witam

W pobranym sofcie nie ma ustawiania czujnika termometru .
Jest to 1.8.3


pozdr
User avatar
Espablo
Posts: 1460
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Feb 15, 2017 9:21 pm

andras wrote:
Wed Feb 15, 2017 9:03 pm
Witam

W pobranym sofcie nie ma ustawiania czujnika termometru .
Jest to 1.8.3


pozdr
O jakich ustawieniach mówisz?
Czujnik temp. jest domyślnie na GPIO2. Dotyczy to DS18B20 i DHT. Poprzedni soft był tylko dla DS18B20 i nic nie dało się ustawiać.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Zybi
Posts: 1389
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Wed Feb 15, 2017 10:56 pm

Trochę przetestowałem ten soft i brak mi pamięci stanu przekaźników. Nie wiem czy specjalnie to zrobiłeś, czy nie.
Dla trybu button przycisku, czyli z kanałami typ socket i lightswitch można to wprowadzić, natomiast dla trybu switch przycisku, czyli z dodatkowymi kanałami typu gate, to nie - tu powinien być reset. Reasumują, w trybie switch przycisku nie będzie można mieć pamięci stanu przekaźnika.
User avatar
Espablo
Posts: 1460
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Feb 16, 2017 7:58 am

Dodałem soft z pamięcią stanu przekaźników dla trybu button
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Post Reply