Soft inCan

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
kris.gie
Posts: 148
Joined: Thu Apr 28, 2016 4:24 pm
Location: Katowice

Mon Mar 27, 2017 8:39 am

Mam problem z wejściem w tryb config, za pierwszym razem oczywiście wszystko prawidłowo się zapisuje, ale później nie da się uruchomić konfiguracji za pomocą przycisku na płytce. Przekaźnik na GPIO5 działa więc to chyba nie wina zamienionych GPIO 4 i 5?W czym może być problem? Czy dioda na płytce powinna sygnalizować wejście w tryb konfiguracji?
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Mon Mar 27, 2017 9:24 am

kris.gie@gmail.com wrote:
Mon Mar 27, 2017 8:39 am
Mam problem z wejściem w tryb config, za pierwszym razem oczywiście wszystko prawidłowo się zapisuje, ale później nie da się uruchomić konfiguracji za pomocą przycisku na płytce. Przekaźnik na GPIO5 działa więc to chyba nie wina zamienionych GPIO 4 i 5?W czym może być problem? Czy dioda na płytce powinna sygnalizować wejście w tryb konfiguracji?
Spróbuj nacisnąc więcej razy niż 10 do skutku, aż zacznie migać dioda.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
kris.gie
Posts: 148
Joined: Thu Apr 28, 2016 4:24 pm
Location: Katowice

Mon Mar 27, 2017 9:58 am

Zadziałało, dzięki :)
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Mar 27, 2017 12:32 pm

Jeśli używasz przycisku CFG tylko do konfiguracji to proponuję ustawić go na stałe w trybie button przy kompilacji - wtedy trzymasz min 5 sek i po problemie...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Mon Mar 27, 2017 12:39 pm

slawek wrote:
Mon Mar 27, 2017 12:32 pm
Jeśli używasz przycisku CFG tylko do konfiguracji to proponuję ustawić go na stałe w trybie button przy kompilacji - wtedy trzymasz min 5 sek i po problemie...
przycisk CFG jest na GPIO4 a to jest też wejście typu INPUT, więc nie da rady
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Mar 27, 2017 12:49 pm

Rzeczywiście... a przy V3 rozważ połączenie CFG z termometrem - u mnie działa bezkolizyjnie
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
wojtas567
Posts: 1796
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Fri Apr 21, 2017 5:01 pm

Espablo wrote:
Tue Mar 21, 2017 10:06 pm
Nie mam niestety czujnika DHT22 i nie miałem okazji go sprawdzić
Czy jest szansa żeby dało radę to poprawić w najbliższym czasie?
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue May 09, 2017 5:25 pm

Chyba udało mi się wreszcie z tą obsługą wejść typu SENSOR. Teraz powinno prawidłowo pokazywać stan wejść.
Attachments
inCan_SENSOR.zip
(211.95 KiB) Downloaded 129 times
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed May 10, 2017 11:14 am

Dodana obsługa czujników DHT11 i DHT22
Attachments
inCan.zip
(212.3 KiB) Downloaded 427 times
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
kris.gie
Posts: 148
Joined: Thu Apr 28, 2016 4:24 pm
Location: Katowice

Wed May 10, 2017 11:53 am

Czujniki otwarcia chyba wreszcie pokazują jak należy. Kolejna podmiana softu i zobaczę jak działa DHT22, bo tego mi brakowało.
Post Reply