Soft inCan

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
kris.gie
Posty: 186
Rejestracja: czw kwie 28, 2016 4:24 pm
Lokalizacja: Katowice

pn mar 27, 2017 8:39 am

Mam problem z wejściem w tryb config, za pierwszym razem oczywiście wszystko prawidłowo się zapisuje, ale później nie da się uruchomić konfiguracji za pomocą przycisku na płytce. Przekaźnik na GPIO5 działa więc to chyba nie wina zamienionych GPIO 4 i 5?W czym może być problem? Czy dioda na płytce powinna sygnalizować wejście w tryb konfiguracji?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1534
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pn mar 27, 2017 9:24 am

kris.gie@gmail.com pisze:
pn mar 27, 2017 8:39 am
Mam problem z wejściem w tryb config, za pierwszym razem oczywiście wszystko prawidłowo się zapisuje, ale później nie da się uruchomić konfiguracji za pomocą przycisku na płytce. Przekaźnik na GPIO5 działa więc to chyba nie wina zamienionych GPIO 4 i 5?W czym może być problem? Czy dioda na płytce powinna sygnalizować wejście w tryb konfiguracji?
Spróbuj nacisnąc więcej razy niż 10 do skutku, aż zacznie migać dioda.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
kris.gie
Posty: 186
Rejestracja: czw kwie 28, 2016 4:24 pm
Lokalizacja: Katowice

pn mar 27, 2017 9:58 am

Zadziałało, dzięki :)
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2233
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn mar 27, 2017 12:32 pm

Jeśli używasz przycisku CFG tylko do konfiguracji to proponuję ustawić go na stałe w trybie button przy kompilacji - wtedy trzymasz min 5 sek i po problemie...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1534
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pn mar 27, 2017 12:39 pm

slawek pisze:
pn mar 27, 2017 12:32 pm
Jeśli używasz przycisku CFG tylko do konfiguracji to proponuję ustawić go na stałe w trybie button przy kompilacji - wtedy trzymasz min 5 sek i po problemie...
przycisk CFG jest na GPIO4 a to jest też wejście typu INPUT, więc nie da rady
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2233
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn mar 27, 2017 12:49 pm

Rzeczywiście... a przy V3 rozważ połączenie CFG z termometrem - u mnie działa bezkolizyjnie
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pt kwie 21, 2017 5:01 pm

Espablo pisze:
wt mar 21, 2017 10:06 pm
Nie mam niestety czujnika DHT22 i nie miałem okazji go sprawdzić
Czy jest szansa żeby dało radę to poprawić w najbliższym czasie?
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1534
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

wt maja 09, 2017 5:25 pm

Chyba udało mi się wreszcie z tą obsługą wejść typu SENSOR. Teraz powinno prawidłowo pokazywać stan wejść.
Załączniki
inCan_SENSOR.zip
(211.95 KiB) Pobrany 158 razy
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1534
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr maja 10, 2017 11:14 am

Dodana obsługa czujników DHT11 i DHT22
Załączniki
inCan.zip
(212.3 KiB) Pobrany 503 razy
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
kris.gie
Posty: 186
Rejestracja: czw kwie 28, 2016 4:24 pm
Lokalizacja: Katowice

śr maja 10, 2017 11:53 am

Czujniki otwarcia chyba wreszcie pokazują jak należy. Kolejna podmiana softu i zobaczę jak działa DHT22, bo tego mi brakowało.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”