Czujniki otwarcia rolet

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Raku2008
Posty: 56
Rejestracja: sob mar 19, 2016 4:38 pm

pt lut 10, 2017 7:36 am

Witam mam pytanie czy możliwe by było ze jeśli ktoś nie posiada czujnika otwarcia rolet można by było ustawić żeby był pokazywany stan domyślnie chodzi o to ze jeśli włącze zamykanie by pokazywało ze roleta jest zamknięta i odwrotnie
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1088
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt lut 10, 2017 7:56 am

Coś w rodzaju pamięci ostatniego manewru ? Moim zdaniem jest to do wykonania ale chyba na poziomie serwera . Z drugiej strony mogło by być to trochę mylące , bo czasami przymyka sie roletę po słońce świeci po oczach przy obiedzie a aplikacja pokazałaby że roleta jest zamknięta.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt lut 10, 2017 8:39 am

Moim zdaniem @shimano73 ma rację. Teraz tez to jest niedopracowane. Krańcówka pokaże, że okno jest otwarte lub zamknięte a tak naprawdę będzie tylko przymkninte.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Raku2008
Posty: 56
Rejestracja: sob mar 19, 2016 4:38 pm

pt lut 10, 2017 9:19 am

Tak ale montaż czujnikow w moim przypadku nie wchodzi w gre a tak to byloby to jakims moze nie 100% ale odzwierciedleniem stanu rolet bo teraz to nie widzac rolety nie mam pojecia w jakim jest połozeniu
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1088
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt lut 10, 2017 9:38 am

Jeśli nie może być czujników to żadna symulacje jego nie załatwi sprawy, jako automatyk wielokrotnie się o tym przekonałem.
Załóżmy sytuację jedna osoba przymknie roletę, aplikacja pokaże że jest zamknięta , kolejna osoba podniesie ją o np 10 cm , a aplikacja pokaże że jest otwarta. Ta pierwsza osoba będzie przekonana że roleta będzie otwarta całkowicie . Wydaje mi się że przy braku czujników z rolet , nie ważna w jakim są stanie zawsze możemy kliknąć "zamknij" nawet jak jest zamknięta , nic się nie stanie , krańcówka rolety jest zdziałana i silnik się nie załączy.
Co do czujników można by się pobawić w kontrole poboru prądu przez silnik , jak nie ma przepływu to silnik stoi - jest domknięta ( lub otwarta). Miałoby to ten plus, że można by wykrywać przeciążenie silnika w momencie np przyrznięcia rolety do parapetu, co unie wielokrotnie się zdarzyło i teraz zimą nie domykamy rolety na max'a.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Enc
Posty: 41
Rejestracja: śr kwie 27, 2016 3:02 pm

pt lut 10, 2017 9:50 am

Do pomiaru obciążenia i wykrycia przez zadziałania krańcówki dodałbym jeszcze kalibrację w czasie której sterownik "uczy" kiedy jest pozycja zamknięta, kiedy otwarta i ile czasu zajmuje jazda w każdą stronę - wtedy jest się w stanie oszacować aktualne położenie rolety.
Raku2008
Posty: 56
Rejestracja: sob mar 19, 2016 4:38 pm

pt lut 10, 2017 10:19 am

Według mnie lepsza taka symulacja niz nic a zakladam ze wiekszosc nie ma czujnikow otwarcia przy roletach
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt lut 10, 2017 10:34 am

Enc pisze:
pt lut 10, 2017 9:50 am
Do pomiaru obciążenia i wykrycia przez zadziałania krańcówki dodałbym jeszcze kalibrację w czasie której sterownik "uczy" kiedy jest pozycja zamknięta, kiedy otwarta i ile czasu zajmuje jazda w każdą stronę - wtedy jest się w stanie oszacować aktualne położenie rolety.
Nie bardzo z tym uczeniem. Działało by to tylko dla pozycji max otwarte i max zamknięte. Dla przymknietej pozycji to już nie zadziała. Znam to z doświadczenia bo zajmuje się tym też zawodowo. Trzeba by wstawić potencjometr, który rejestrowalby aktualne położenie rolety.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Lechu_
Posty: 163
Rejestracja: wt paź 11, 2016 5:41 pm

pt lut 10, 2017 10:51 am

Nie wiem w jaki sposób ale moduł konkurencji rozpoznaje położenie rolety po "skalibrowaniu".

https://botland.com.pl/inteligentne-ste ... d-ios.html

Można uchylić roletę klikając w konkretne miejsce na wizualizacji rolety. Jest to na prawdę wygodne i zawsze widzę dokładny stan rolety. Nie mam żadnych dodatkowych czujników. Pewnie jest to kwestia softu , po cichu liczę że dla Supli soft do rolet będzie miał dokładnie takie same możliwości.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1088
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt lut 10, 2017 11:20 am

Oczywiście można się pobawić w kalibracje , zapamiętując czas otwarcia i zamknięcia. Przy każdym ruchu rolety zapamiętywać czas trwania nie zależnie od ruchu, bo inny jest w górę inny w dół. Będzie to taka mało precyzyjna kontrola , dodatkowo temperatura zewnętrza będzie mieszać szyki.
Dodatkowo należało by zmienić ( wstawić opcję), aby w aplikacji ikona "posiadała" wartość liczbową np procentach.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”