Sterowanie Supla głosem a'la komputer ze Star Trek

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Post Reply
User avatar
michael
Posts: 968
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Sat Jul 15, 2017 3:53 pm

Oglądając ostatnio Ironmana :) naszedł mnie taki jeszcze pomysł, aby pociągnąć skrypty by @Fracz i dorobić coś więcej łącząc Suplę, skrypyty i Automate, ale przerasta mnie to.

Skrypt musiałby pobierać informację o godzinie, pogodzie, temperatura na zewnątrz i w domu z czujników Supli ewentualnie terminarz googla

Taki budzik mógłby brzmieć np. tak:
"Dzień dobry, pobudka. Czas wstawać do pracy. Jest 5:20 rano. Na zewnątrz jest 25 stopni, zachmurzenie umiarkowane. W domu panuje temperatura 22 stopnie, a wilgotność to 64%"
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
fracz
Posts: 1585
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sat Jul 15, 2017 8:30 pm

To praktycznie wszystko by taki budzik zrobić jest gotowe...

Możesz to wykonać w Automate duplikujac voice i zamieniając blok Google Now na trigger o określonej godzinie + ustawienie z góry określonej komendy która powie to co chcesz.

Ewentualnie przerob powiadomienia tak by czytały to co dostaną zamiast wyświetlać :-)
User avatar
nowy1
Posts: 322
Joined: Fri Jul 01, 2016 11:51 am
Location: Warszawa

Tue Oct 03, 2017 2:08 pm

fracz wrote:
Sat Jul 15, 2017 8:30 pm
To praktycznie wszystko by taki budzik zrobić jest gotowe...

Możesz to wykonać w Automate duplikujac voice i zamieniając blok Google Now na trigger o określonej godzinie + ustawienie z góry określonej komendy która powie to co chcesz.

Ewentualnie przerob powiadomienia tak by czytały to co dostaną zamiast wyświetlać :-)
mam pytanie czy mogę Automate wykorzystać z https://supla.fracz.com/ ?

bym nie musiał stawiać swojego servera ?
User avatar
fracz
Posts: 1585
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Tue Oct 03, 2017 2:16 pm

GUI do voice jest na samym poczatku listy zadań dla mnie w skryptach. Technicznie będzie podobnie - za pomocą Automate. Zmieni się tylko sposób autentykacji na bezpieczniejszy.
Olorim
Posts: 1
Joined: Sun Nov 19, 2017 5:43 pm

Mon Nov 20, 2017 8:19 pm

Dzien dobry wszystkim.
Jestem tu nowy.
Supla juz u mnie chula na Cloudzie. Zalozylem z powodzeniem konto na supla.fracz.com ale zakladki z sterowaniem glosowym nie widze. W zwiazku z czym mamy pytanie.
Czy dobrze rozumiem ,ze bez wlasnego serwera, na przyklad na malinie, nie mam szans tej opcji uruchomic?
User avatar
maffiu
Posts: 487
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Mon Nov 20, 2017 8:29 pm

Olorim wrote:
Mon Nov 20, 2017 8:19 pm
Dzien dobry wszystkim.
Jestem tu nowy.
Supla juz u mnie chula na Cloudzie. Zalozylem z powodzeniem konto na supla.fracz.com ale zakladki z sterowaniem glosowym nie widze. W zwiazku z czym mamy pytanie.
Czy dobrze rozumiem ,ze bez wlasnego serwera, na przyklad na malinie, nie mam szans tej opcji uruchomic?
działa bez własnego serwera
zakładka sceny
dodaj scenę
Gucio2607.
Posts: 430
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Tue Nov 21, 2017 10:05 am

michael wrote:
Sat Jul 15, 2017 3:53 pm
Oglądając ostatnio Ironmana :) naszedł mnie taki jeszcze pomysł, aby pociągnąć skrypty by @Fracz i dorobić coś więcej łącząc Suplę, skrypyty i Automate, ale przerasta mnie to.

Skrypt musiałby pobierać informację o godzinie, pogodzie, temperatura na zewnątrz i w domu z czujników Supli ewentualnie terminarz googla

Taki budzik mógłby brzmieć np. tak:
"Dzień dobry, pobudka. Czas wstawać do pracy. Jest 5:20 rano. Na zewnątrz jest 25 stopni, zachmurzenie umiarkowane. W domu panuje temperatura 22 stopnie, a wilgotność to 64%"
Mówisz i masz!!!
Do pobrania w automate flow SUPLA GOOD MORNING ANNOUCEMENT.
Jednorazowo po odblokowaniu po 4 rano(mozna ustawic wlasna godzine) dostajesz informacje o dacie i godzinie po czym Twoja komenda głosowa jes wysylana do skryptow i masz odpowiedz jak w IRON MAN na temat wszystkiego w domu podlaczonego do SUPLI.
W bloku "sprawdź dom" musisz wpisac swoja komednde glosową.

Podziekowania dla Wojtka za pomoc w ogarnieciu tematu.
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
User avatar
michael
Posts: 968
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Tue Nov 21, 2017 10:12 am

Wiem, wiem... miałem coś podobnego w wersji beta 8-)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Gucio2607.
Posts: 430
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Tue Nov 21, 2017 10:34 am

Przyznaje ze automate to naprawde potężne narzedzie ktore w połączeniu ze skryptami i supla daje ogromne mozliwosci.
Wlasnie robie sobie flow gdzie telefon po rozlaczeniu z domowa siecia wifi pyta mnie czy zamknac brame..
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
User avatar
michael
Posts: 968
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Tue Nov 21, 2017 10:39 am

Gucio2607. wrote:
Tue Nov 21, 2017 10:34 am
Przyznaje ze automate to naprawde potężne narzedzie ktore w połączeniu ze skryptami i supla daje ogromne mozliwosci.
Wlasnie robie sobie flow gdzie telefon po rozlaczeniu z domowa siecia wifi pyta mnie czy zamknac brame..
To prawa, jest tam wiele opcji, ale ciężko mi znaleźć czas, żeby się temu wszystkiemu bliżej przyjrzeć.
Flow testowy do Automate mam od Wojtka, który wykonuje dodatkowo skonfigurowaną scenę :)
także oprócz informacji o temperaturze po odblokowaniu rano telefonu mam oświetloną drogę do kuchni, łazienkę, włączony czajnik :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Post Reply