Sterowanie Supla głosem a'la komputer ze Star Trek

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1090
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

sob lip 15, 2017 3:53 pm

Oglądając ostatnio Ironmana :) naszedł mnie taki jeszcze pomysł, aby pociągnąć skrypty by @Fracz i dorobić coś więcej łącząc Suplę, skrypyty i Automate, ale przerasta mnie to.

Skrypt musiałby pobierać informację o godzinie, pogodzie, temperatura na zewnątrz i w domu z czujników Supli ewentualnie terminarz googla

Taki budzik mógłby brzmieć np. tak:
"Dzień dobry, pobudka. Czas wstawać do pracy. Jest 5:20 rano. Na zewnątrz jest 25 stopni, zachmurzenie umiarkowane. W domu panuje temperatura 22 stopnie, a wilgotność to 64%"
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1812
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

sob lip 15, 2017 8:30 pm

To praktycznie wszystko by taki budzik zrobić jest gotowe...

Możesz to wykonać w Automate duplikujac voice i zamieniając blok Google Now na trigger o określonej godzinie + ustawienie z góry określonej komendy która powie to co chcesz.

Ewentualnie przerob powiadomienia tak by czytały to co dostaną zamiast wyświetlać :-)
Awatar użytkownika
nowy1
Posty: 322
Rejestracja: pt lip 01, 2016 11:51 am
Lokalizacja: Warszawa

wt paź 03, 2017 2:08 pm

fracz pisze:
sob lip 15, 2017 8:30 pm
To praktycznie wszystko by taki budzik zrobić jest gotowe...

Możesz to wykonać w Automate duplikujac voice i zamieniając blok Google Now na trigger o określonej godzinie + ustawienie z góry określonej komendy która powie to co chcesz.

Ewentualnie przerob powiadomienia tak by czytały to co dostaną zamiast wyświetlać :-)
mam pytanie czy mogę Automate wykorzystać z https://supla.fracz.com/ ?

bym nie musiał stawiać swojego servera ?
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1812
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

wt paź 03, 2017 2:16 pm

GUI do voice jest na samym poczatku listy zadań dla mnie w skryptach. Technicznie będzie podobnie - za pomocą Automate. Zmieni się tylko sposób autentykacji na bezpieczniejszy.
Olorim
Posty: 1
Rejestracja: ndz lis 19, 2017 5:43 pm

pn lis 20, 2017 8:19 pm

Dzien dobry wszystkim.
Jestem tu nowy.
Supla juz u mnie chula na Cloudzie. Zalozylem z powodzeniem konto na supla.fracz.com ale zakladki z sterowaniem glosowym nie widze. W zwiazku z czym mamy pytanie.
Czy dobrze rozumiem ,ze bez wlasnego serwera, na przyklad na malinie, nie mam szans tej opcji uruchomic?
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

pn lis 20, 2017 8:29 pm

Olorim pisze:
pn lis 20, 2017 8:19 pm
Dzien dobry wszystkim.
Jestem tu nowy.
Supla juz u mnie chula na Cloudzie. Zalozylem z powodzeniem konto na supla.fracz.com ale zakladki z sterowaniem glosowym nie widze. W zwiazku z czym mamy pytanie.
Czy dobrze rozumiem ,ze bez wlasnego serwera, na przyklad na malinie, nie mam szans tej opcji uruchomic?
działa bez własnego serwera
zakładka sceny
dodaj scenę
Gucio2607.
Posty: 457
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

wt lis 21, 2017 10:05 am

michael pisze:
sob lip 15, 2017 3:53 pm
Oglądając ostatnio Ironmana :) naszedł mnie taki jeszcze pomysł, aby pociągnąć skrypty by @Fracz i dorobić coś więcej łącząc Suplę, skrypyty i Automate, ale przerasta mnie to.

Skrypt musiałby pobierać informację o godzinie, pogodzie, temperatura na zewnątrz i w domu z czujników Supli ewentualnie terminarz googla

Taki budzik mógłby brzmieć np. tak:
"Dzień dobry, pobudka. Czas wstawać do pracy. Jest 5:20 rano. Na zewnątrz jest 25 stopni, zachmurzenie umiarkowane. W domu panuje temperatura 22 stopnie, a wilgotność to 64%"
Mówisz i masz!!!
Do pobrania w automate flow SUPLA GOOD MORNING ANNOUCEMENT.
Jednorazowo po odblokowaniu po 4 rano(mozna ustawic wlasna godzine) dostajesz informacje o dacie i godzinie po czym Twoja komenda głosowa jes wysylana do skryptow i masz odpowiedz jak w IRON MAN na temat wszystkiego w domu podlaczonego do SUPLI.
W bloku "sprawdź dom" musisz wpisac swoja komednde glosową.

Podziekowania dla Wojtka za pomoc w ogarnieciu tematu.
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1090
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt lis 21, 2017 10:12 am

Wiem, wiem... miałem coś podobnego w wersji beta 8-)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Gucio2607.
Posty: 457
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

wt lis 21, 2017 10:34 am

Przyznaje ze automate to naprawde potężne narzedzie ktore w połączeniu ze skryptami i supla daje ogromne mozliwosci.
Wlasnie robie sobie flow gdzie telefon po rozlaczeniu z domowa siecia wifi pyta mnie czy zamknac brame..
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1090
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt lis 21, 2017 10:39 am

Gucio2607. pisze:
wt lis 21, 2017 10:34 am
Przyznaje ze automate to naprawde potężne narzedzie ktore w połączeniu ze skryptami i supla daje ogromne mozliwosci.
Wlasnie robie sobie flow gdzie telefon po rozlaczeniu z domowa siecia wifi pyta mnie czy zamknac brame..
To prawa, jest tam wiele opcji, ale ciężko mi znaleźć czas, żeby się temu wszystkiemu bliżej przyjrzeć.
Flow testowy do Automate mam od Wojtka, który wykonuje dodatkowo skonfigurowaną scenę :)
także oprócz informacji o temperaturze po odblokowaniu rano telefonu mam oświetloną drogę do kuchni, łazienkę, włączony czajnik :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
ODPOWIEDZ