Arduino - kanały, lokalizacje, sceny

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Tadeusz
Posty: 9
Rejestracja: śr lip 12, 2017 6:38 am

śr lip 12, 2017 7:23 am

Ponieważ jestem użytkownikiem Supla na Arduino Mega 2560 widzę dość poważny problem w braku możliwości grupowania kanałów. W przypadku urządzeń takich jak wyłącznik WiFi problem nie występuje, ponieważ jedno urządzenie we/wy Supla zazwyczaj odpowiada jednemu urządzeniu gospodarstwa domowego. Jednak w przypadku wyżej wymienionego Arduino jedno urządzenie we/wy Supla może sterować wieloma urządzeniami gospodarstwa domowego przyporządkowanymi kolejnym kanałom. Stąd mój postulat, by dla Arduino kanałom można było przydzielać identyfikator lokalizacji.
Kolejną moją propozycją jest wprowadzenie scen. Uważam, że w Supla powinna być możliwość dodawania przełączników, które będą sterowały pracą wielu urządzeń naraz. Dzięki takiemu rozwiązaniu np. zamknięcie kilkunastu rolet wiązałoby się z wyborem odpowiedniej sceny potwierdzonym jednym przełącznikiem, a nie koniecznością zamknięcia pojedynczo każdej rolety.

Tadeusz
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11011
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lip 12, 2017 7:43 am

Sceny są w planach do wprowadzenia przez wakacje.
Co do lokalizacji... generalnie jest koncept aby wyeliminować identyfikatory dostępu, id lokalizacji i hasła i grupować wszystko na poziomie cloud-a ale to jeszcze wymaga przemyślenia jak do tego dobrze podejść i zmigrować to co już jest.
Tadeusz
Posty: 9
Rejestracja: śr lip 12, 2017 6:38 am

śr lip 12, 2017 7:55 am

Dziękuję za odpowiedź.
Sposób grupowania urządzeń dla mnie, jako użytkownika końcowego jest sprawą drugorzędną. Widzę jednak potrzebę dodawania różnych urządzeń (rolety, oświetlenie, brama wjazdowa, brama garażowa) sterowanych tym samym urządzeniem we/wy (Arduino) do różnych lokalizacji, w celu ułatwienia nawigacji w aplikacji.

Tadeusz
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1302
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt lip 14, 2017 7:13 pm

A ja wtrącę swoje trzy grosze , mi brakuje czujnika otawartego okna , mam wciąż nadzieje ze pojawi sie wkrótce
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Zybi
Posty: 1511
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pt lip 14, 2017 7:31 pm

shimano73 pisze:
pt lip 14, 2017 7:13 pm
A ja wtrącę swoje trzy grosze , mi brakuje czujnika otwartego okna , mam wciąż nadzieje ze pojawi sie wkrótce
Jeżeli interesuje cię coś na ESP, to tu masz soft na 8 kanałów:

https://github.com/zchmielak/ESP8266/tr ... bi/Sensors
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1302
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob lip 15, 2017 8:16 am

Interesuje mnie ikona otwartego okna w aplikacji tak jak czujnik otwartych drzwi
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11011
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lip 15, 2017 1:49 pm

shimano73 pisze:
sob lip 15, 2017 8:16 am
Interesuje mnie ikona otwartego okna w aplikacji tak jak czujnik otwartych drzwi
Dodałem do listy
maverick5456
Posty: 6
Rejestracja: wt kwie 24, 2018 11:20 am

śr kwie 25, 2018 8:42 pm

Interesuje mnie włącznik który można będzie definiować warunki np. jeśli wilgotność powietrza lub gruntu jest powyżej poziomu można zablokować załączenie
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr kwie 25, 2018 8:50 pm

A patrzyłeś na termostaty w skryptach na https://supla.fracz.com
Pozdrawiam
Wojtek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”