Supla Scripts Termostat 2.0

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Post Reply
User avatar
fracz
Posts: 1531
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Fri Aug 04, 2017 9:40 pm

Ostatni projekt viewtopic.php?f=24&t=2216 i pogoda zmusiły mnie do przyspieszenia prac nad automatycznym sterowaniem w oparciu o temperaturę. Po pierwszej bidnej wersji termostatu viewtopic.php?f=9&t=2046 czas więc na kolejną!

Zapraszam odważnych do testowania nowego termostatu z interfejsem webowym, zaimplementowanego jako usługę w ramach kontynuacji pracy nad supla-scripts. Termostat do instalacji u siebie ze źródeł https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... 0.0-beta.1 lub bez instalacji czekokolwiek, po rejestracji tutaj: https://supla.fracz.com

Wersja beta, testowana póki co przez 3 osoby ;)

A oto i funkcjonalności nowego tworu:

Rozpoczynamy od zdefiniowania pomieszczeń jako: termometry + urządzenia grzejące/urządzenia chłodzące.
termostat-rooms.jpg
termostat-rooms.jpg (62.41 KiB) Viewed 20373 times
Następnie definiujemy profile, czyli ustawienia automatycznego sterowania pomieszczeniami. Dla każdego pokoju można zdefiniować od jakiej temperatury ma zacząć grzać lub chłodzić i do jakiej ma to robić. Określamy tu też ramy czasowe kiedy profil ma się aktywować automatycznie (dni tygodnia + godziny). Można zdefiniować dowolną liczbę profilów i warunków czasowych.
termostat-profiles.jpg
termostat-profiles.jpg (59.58 KiB) Viewed 20373 times
W końcu - po uruchomieniu termostatu mamy do dyspozycji panel z podglądem na temperatury w pomieszczeniach wraz z informacją czy są one chłodzone/grzane czy nie i dlaczego. Możemy też manualnie (niezależnie od automatyki) włączyć grzanie/chłodzenie w wybranym pomieszczeniu na określony czas. Możemy też zmienić aktualny profil jednorazowo (np: normalnie jestem w pracy ale dziś zostałem w domu więc zmień profil grzaniochłodzenia na dzisiaj).
termostat-preview.jpg
termostat-preview.jpg (59.04 KiB) Viewed 20373 times
Do panelu z podglądem i możliwością zmiany trybów automatycznie generuje się link, na który wchodząc mamy dostęp bez logowania. Jako że strona jest dostosowana do małych ekranów, możemy ten link wykorzystać na urządzeniu mobilnym - po zrobieniu skrótu do tego adresu robi się nam mini aplikacja "termostat" na telefonie.

Image

Kilka informacji na koniec:

1. Przy manualnym włączeniu/wyłączeniu urządzenia grzejącego/chłodzącego suplą nie czepiam się - uznaję że użytkownik wie co robi. Termostat wysyła tylko żądania włączenia/wyłączenia urządzeń gdy zajdzie zmiana stanu (któraś temperatura przekroczy próg lub zmieni się profil). Dlatego jak chłodzi a użytkownik mu wyłączy w supli to termostat nadal myśli że chłodzi.
2. Wstępne założenie miałem takie, że przechodząc na termostat skryptowy w ogóle urządzeniami z aplikacji supla nie będzie się sterować. Ja u siebie zrobiłem tak że przeniosłem wszystkie termometry i przekaźniki klimatyzacjowe i piecowe do lokalizacji, do której usunąłem sobie w cloudzie dostęp. Dzięki temu aplikacja się odśmieciła (w końcu coś widać!) a sterowanie temperaturą w domu widać w termostacie.
3. Termostat aktualizuje się w cyklach 5-minutowych. Oznacza to że po przekroczeniu maksymalnej lub osiągnięciu zadanej temperatury może minąć jeszcze do 5 minut aż urządzenia się powyłączają a stan się odświeży. Docelowo chcemy ten czas skrócić, ale na testy powinno wystarczyć.
4. Przy włączaniu manualnym urządzenia w termostacie włącza się ono na 30 minut. Docelowo będzie wybór, tj. po przełączeniu suwaka zapyta się na ile czasu zignorować automatykę i sterować pokojem manualnie.
5. Przy dodaniu kilku termometrów bierze średnią. Zastanawiałem się czy nie dodać opcji do wyboru co ma robić: tj. chłodzić/grzać do średniej lub aż choćby jeden z termometrów lub wszystkie termometry osiągną zadaną temperaturę.
User avatar
wojtas567
Posts: 1726
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Aug 05, 2017 6:07 pm

Czy zamiast temperaturą możemy coś wysterować wilgotnością?
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
fracz
Posts: 1531
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sun Aug 06, 2017 7:43 am

Jeszcze nie ale miałem to z tyłu głowy jak pisałem kod wiec będzie się to dało ogarnąć... Póki co sprawdzam w boju i łatam bugi.
User avatar
michael
Posts: 920
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Mon Aug 07, 2017 5:45 am

Wygląda bardzo obiecująco :D
Opcja wilgotności również przydałaby mi się w piwnicy i łazience

Co do samego softu ciężko trochę odnaleźć się, który termometr jest do której lokalizacji. Przykładowo mam kilka sonoffów z DHT22 i na liście wyboru wszystkie funkcjonują jako SONOFF-DHT22 / DHT22

Sytuacja taka ma miejsce gdy nie mam ręcznie nazwanego termometru tylko domyślnie (Temperatura i wilgotność),
Może dodać do tego jeszcze informacje o lokalizacji? :)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
fracz
Posts: 1531
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Mon Aug 07, 2017 8:41 am

Ok, dodałem do listy: https://github.com/fracz/supla-scripts/issues/7

Ja w sumie zawsze wszysto nazywam, bo nawet w aplikacji supli nie mogę sie połapać co to za "Termometr" :D
User avatar
Lucas
Posts: 384
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Mon Aug 07, 2017 9:24 pm

fracz wrote:
Fri Aug 04, 2017 9:40 pm
Zapraszam odważnych do testowania nowego termostatu z interfejsem webowym, zaimplementowanego jako usługę w ramach kontynuacji pracy nad supla-scripts. Termostat do instalacji u siebie ze źródeł https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... 0.0-beta.1 lub bez instalacji czekokolwiek, po rejestracji tutaj: https://supla.fracz.com
Chciałbym potestować, ale nie do końca wszystko rozumiem. Czy do testów termostatu trzeba mieć zainstalowany serwer Supli na swoim sprzęcie? Czy wystarczy konto w Supla Cloud i drugie w supla-scripts?
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Aug 07, 2017 9:28 pm

Wystarczy konto cloud, do testów @fracz udostępnia swoje skrypty - trzeba tylko założyć tam konto - link w pierwszym poście
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
szymon
Posts: 73
Joined: Tue Jun 13, 2017 11:04 am

Tue Aug 08, 2017 5:39 am

nie umiem tam założyć konta username (api) i password (api) które do pozycje w rest full api ?? kopiuję dwie ostatnie i nie działa
User avatar
fracz
Posts: 1531
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Tue Aug 08, 2017 5:50 am

scritps-register.jpg
scritps-register.jpg (161.37 KiB) Viewed 20192 times
szymon
Posts: 73
Joined: Tue Jun 13, 2017 11:04 am

Tue Aug 08, 2017 6:55 am

username i password jest niewidoczne dolny pasek na stronie zasłania chyba jakiś bląd na stronie bo ani chrome ani explorer nie wyswietla tego
Post Reply