Supla Scripts Termostat 2.0

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
User avatar
TomekSkarabeusz
Posts: 24
Joined: Tue May 29, 2018 6:14 am

Thu May 31, 2018 10:17 am

Witam.
Znalazłem chyba problem wyłączania się lub nie załączania TH16. U mnie była to wina złej konfiguracji scen.
Mam ustawione dwa profile:
  • grzej w dzień (10:00-18:00 40>45)
  • grzej wieczorem (18:00-22:30 50>60)
Do tego mam ustawioną scenę odczytującą temperaturę. Myślałem że w akcjach należy wybrać termostat. Wybranie termostatu wiąże się z ustawieniem profilu. Nie chcąc zmieniać profilu ustawiłem: USTAW PROFIL:Brak
Do tego komenda głosowa z Automate i odpowiedź: "Jest {{17671|temperature|number:1}} stopni".
Każdorazowe zapytanie o temperaturę lub wykonanie sceny przestawiało profil termostatu na "brak".
W scenie wystarczyło usunąć termostat z Akcji. :lol:
User avatar
fracz
Posts: 1583
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Thu May 31, 2018 10:37 am

Potwierdzam, dobrze to rozgryzłeś :-)
zajaczek
Posts: 2
Joined: Fri Jun 01, 2018 7:38 pm

Mon Jun 04, 2018 4:58 pm

miałem podobny problem, fajnie że trafiłem na to forum.
______
Projektowanie wnętrz domów i mieszkań https://www.magostudio.pl z Gdyni.
Last edited by zajaczek on Fri Jul 06, 2018 11:29 am, edited 1 time in total.
mateola
Posts: 22
Joined: Tue Apr 03, 2018 3:05 pm

Thu Jun 28, 2018 7:06 pm

pzygmunt wrote:
Fri Aug 11, 2017 10:36 am
szymon wrote:
Fri Aug 11, 2017 10:06 am
wszystko ok tylko tutaj jest jeden problem tak mi się wydaję tzn.
Jeżeli zastosujemy jakiegoś sonofa np th16 z termometrem jako termostat do grzałki i akurat grzeje nam się bojler i w tym momencie następuje awaria internetu i grzałka grzeje nam non stop bo serwer jej nie wyłączy.
Dlatego obsługi termostatu oficjalnie Supla nie wspiera do czasu kiedy przygotuję dedykowany firmware, który będzie sterował przekaźnikiem niezależnie od tego czy internet jest czy nie.
czy jest juz taki firmware ktory bedzie dzialal niezaleznie od internetu ?
bo chcialbym to wykorzystac do pompy do kominka z plaszczem wodnym, a jak wiadomo musi dziala w przypadlu przekroczenia temp nawet jak nie bedzie internetu.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6866
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Jun 29, 2018 1:17 pm

Jeszcze nie.
mateola
Posts: 22
Joined: Tue Apr 03, 2018 3:05 pm

Fri Jun 29, 2018 5:14 pm

pzygmunt wrote:
Fri Jun 29, 2018 1:17 pm
Jeszcze nie.
A znana jest moze jakas przyblizona data ?
Jezeli jiz trwaja prace to wole poczekac i miec wszytko w jednym smart systemie niz kupowac inny sterownik.
becON
Posts: 26
Joined: Thu Nov 16, 2017 12:02 am

Mon Jul 02, 2018 1:36 am

mateola wrote:
Fri Jun 29, 2018 5:14 pm
pzygmunt wrote:
Fri Jun 29, 2018 1:17 pm
Jeszcze nie.
A znana jest moze jakas przyblizona data ?
Jezeli jiz trwaja prace to wole poczekac i miec wszytko w jednym smart systemie niz kupowac inny sterownik.
W moim projekcie ogrzewania elektrycznego, zaraz za sonofem daję jeszcze termostat elektroniczny który pracuje w górnej granicy ustawianej na sonofie temperatury.
Gucio2607.
Posts: 430
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Mon Sep 10, 2018 3:36 pm

Wojtku czy jest mozliwosc dodania linku do aktywacji danego profilu? Chodzi mi o to aby np.poprzez automate gdy telefon rozlaczy mi sie z wifi aktywowal sie profil poza domem.
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
User avatar
fracz
Posts: 1583
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Mon Sep 10, 2018 7:12 pm

Możesz stworzyć scenę która operuje profilami w termostacie i wygenerować link do niej, tak.
cino111
Posts: 676
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Mon Oct 22, 2018 12:55 pm

Czy coś takiego jak na scr ma prawo zadziałać? Czy Profil Dzień ma szansę wskoczyć, czy zawsze będzie aktywny tylko Noc?
Attachments
Termostat.PNG
Termostat.PNG (40.36 KiB) Viewed 1856 times
Post Reply