Page 12 of 19

Re: Supla Scripts Termostat 2.0

Posted: Wed Jan 24, 2018 10:46 pm
by loloslol
ok, dzięki.

Re: Supla Scripts Termostat 2.0

Posted: Wed Jan 31, 2018 10:29 pm
by loloslol
Cześć Fracz,
Nawiązując do mojego przypadku nie wyłączania się TH10, od ostatniej akcji 24stycznia do dziś było wszystko ok. Dziś sytuacja się powtórzyła w kolejnym pomieszczeniu - kanał #858. Po zakończeniu profilu o 22:00 poszedł sygnał wyłączenia na kanał #858, ale fizycznie przekaźnik się nie rozłączył. Po ręcznym włączeniu/wyłączeniu stan się zsynchronizował. Tak jak sugerowałeś zalogowałem się do clouda żeby sprawdzić w jakim stanie jest oznaczony ten przełącznik w cloudzie, ale nie mogę znaleźć takiej informacji. Wszystkie TH10 w cloudzie są oznaczone jako WŁĄCZONE (cały czas) - niezależnie jak są przysterowane z termostatu. Wydaje mi się że od strony termostatu zgodnie z jego zasadą działania jest wszystko OK, a może przyczyną jest moja sieć WIFI? Gdyby np w czasie gdy termostat wysyła sygnał wyłączenia, TH10 straciłby połączenie z siecią, to może stąd takie przypadki?
Chciałem Cię zapytać, czy od strony serwera istnieje możliwość sprawdzenia - tuż po wysłaniu sygnału przełączenia na urządzenie, czy urządzenie się faktycznie przełączyło (jest w zgodnym stanie) i ewentualnie np wysłanie jeszcze raz polecenia jeśli stan się nie zmienił? Ewentualnie, czy miałbyś jakiś pomysł w jaki sposób mógłbym zapobiec takim przypadkom? Może jakiś dodatkowy profil kontrolny albo jakaś scena? W sceny się jeszcze nie bawiłem, ale może byś mi coś zasugerował, z góry dzięki za pomoc.

pozdrawiam
Krzysiek

Re: Supla Scripts Termostat 2.0

Posted: Wed Jan 31, 2018 11:12 pm
by slawek
Stan poszczególnych kanałów na bieżąco masz widoczny w apce SUPLA na smartfonie... w cloudzie zobaczysz tylko czy urządzenie jest połączone

Re: Supla Scripts Termostat 2.0

Posted: Wed Jan 31, 2018 11:26 pm
by loloslol
Dzięki Sławek,
Faktycznie jest, za krótko się bawię suplą, nie wiedziałem, że tu można sprawdzić. Na szybko wykonałem kilka włączeń i wyłączeń przyciskiem na urządzeniu - stan się aktualizuje na bieżąco, więc zakładam, że w moim przypadku na cloudzie jest stan prawdziwy, a termostat wskazuje co innego.

pozdr
Krzysiek

Re: Supla Scripts Termostat 2.0

Posted: Tue Feb 06, 2018 8:42 am
by Lucas
Wojtku, a czy jest możliwość by na głównej stronie Supla Scripts dało się sprawdzić aktualny stan wszystkich urządzeń jednym kliknięciem? Żeby nie klikać osobno w "?" w każdym urządzeniu?

Re: Supla Scripts Termostat 2.0

Posted: Fri Feb 09, 2018 9:35 am
by fracz
Termostat w wersji 2.7.4 nauczył się wydłużać czas działania aktualnego profilu.

Image

Re: Supla Scripts Termostat 2.0

Posted: Fri Feb 09, 2018 9:59 am
by loloslol
Witam,
Odnośnie mojego przypadku sporadycznego nie wyłączania się TH10, wczoraj zarejestrowałem ponowny przypadek nie wyłączenia się jednego z sonoffów, sprawdziłem w cloudzie - przełącznik miał status załączony, natomiast na supla.fracz.com widniał jako wyłączony. Biorąc pod uwagę algorytm działania skryptów wnioskuję, że raczej problem leży po stronie WI-Fi lub samego działania TH10. Zmieniłem system kodowania z WPA2 na WPA, ale jak pokazuje wczorajszy przypadek nie o to chodzi. Mam pytanie do Wojtka, czy było by bardzo karkołomne wprowadzenie do skryptów definiowalnego dodatkowego mechanizmu tupu - wyślij sygnał włączenia/wyłączenia do wskazanych urządzeń na wskazaną godzinę? a potem następny profil działa już normalnie. W moim przypadku mam ustawionych kilka profili, ale generalnie do ogrzewania mam 2 okna czasowe podzielone na godziny (jedno rano, drugie wieczorem). Gdyby był taki mechanizm mógłbym po zakończeniu każdej ze stref czasowych wysłać taki sygnał - jakby zamykający strefę czasową i jednocześnie mógłbym wyeliminować takie przypadki. A może jakiś mechanizm typu weryfikacji stanu ze skryptów ze stanem z clouda - jednorazowy - np kilkanaście sekund po wysłaniu do urządzenia sygnału włącz/wyłącz?
A może dało by się to rozwiązać korzystając z dostępnych funkcjonalności supli, może jest już taki skrypt, aplikacja, funkcjonalność - o której nie wiem, którą da się sparametryzować na zasadzie włącz/wyłącz TH10 o określonej godzinie?

Z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam
Krzysiek

Re: Supla Scripts Termostat 2.0

Posted: Fri Feb 09, 2018 10:05 am
by fracz
loloslol wrote:
Fri Feb 09, 2018 9:59 am
włącz/wyłącz TH10 o określonej godzinie?
Ustaw sobie taki harmonogram w cloudzie. Zobaczysz czy wtedy też są takie sytuacje. Jeśli tak, to problematyczne jest to urządzenie końcowe.

Ustaw sobie powiadomienie, by sprawdzało Ci w wybranym momencie czy na pewno jest on wyłączony.

Re: Supla Scripts Termostat 2.0

Posted: Fri Feb 09, 2018 12:55 pm
by loloslol
ok, dzięki. Tak zrobię.
A swoją drogą ciekawe co to za chochlik, do tej pory zarejestrowałem 4 takie przypadki - każdy na innym TH10.

Jeszcze takie pytanko - czy powiadomienie bada status przełącznika podczytując stan z clouda czy ze stanu w skryptach?

Re: Supla Scripts Termostat 2.0

Posted: Sun Feb 11, 2018 10:26 pm
by loloslol
Witam.
Odpaliłem powiadomienia - już wszystko jasne ;-) - odwołuję pytanie o odczyt stanu przełącznika.

pozdrawiam
Krzysiek