Supla Scripts Termostat 2.0

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
WojtekG
Posts: 5
Joined: Fri Feb 23, 2018 8:05 am

Fri Feb 23, 2018 8:18 am

Witam i dziękuję za wspaniały projekt.
Od wczoraj próbuję ustawić termostat. Na piecu mam przekaźnik, a w domu termometr. Niestety po ustawieniu profilu przekaźnik się nie załącza. Po kliknięciu manualnie na ikonę załączania ogrzewania i wybraniu czasu przekaźnik załącza się bez problemu. Nie działa tylko automatyczne załączanie z profilu pomimo, że temp. w pomieszczeniu jest niższa niż zakładana. Strefe czasową mam ustawioną. Korzystam ze skryptów supla.fracz.com.
Attachments
hprofilpiec.jpg
Podgląd stanu termostatu
hprofilpiec.jpg (75.75 KiB) Viewed 1680 times
User avatar
fracz
Posts: 1377
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Fri Feb 23, 2018 8:20 am

Przy takim ustawieniu zacznie grzać jeśli temperatura spadnie poniżej 15 stopni. Musisz podnieść warunek "od".
WojtekG
Posts: 5
Joined: Fri Feb 23, 2018 8:05 am

Fri Feb 23, 2018 9:20 am

Dziękuję za szybką odpowiedź. Teraz działa bez problemu. Źle zrozumiałem ten przedział od do.
becON
Posts: 26
Joined: Thu Nov 16, 2017 12:02 am

Mon Feb 26, 2018 3:39 am

fracz wrote:
Fri Feb 09, 2018 9:35 am
Termostat w wersji 2.7.4 nauczył się wydłużać czas działania aktualnego profilu.

Image

Dziękuję za spełnienie (nie tylko mojej) prośby i wprowadzenie tej modyfikacji. W profilach bardzo tego brakowało. Sposób dłuższego przełączania czasowego jest prosty i skuteczny.

Mam następną propozycję, która podejrzewam, nie tylko dla mnie pomoże komfortowo używać Twoich skryptów.
W związku z tym, iż nie jestem jedynym użytkownikiem projektu Supla, który kompletnie nie ma pojęcia o programowaniu, flashowaniu, itp - wolę kupić "zrobione" urządzenie, zamontować, przejść jakimś cudem wstępną konfigurację (np powiadomień jeszcze nie dotykałem) i po prostu używać. U siebie, na razie używam tylko jednego Sonoffa do załączania i sterowania profilami całego ogrzewania, ale zamierzam prócz niego dołożyć Sonoffy Basic z termometrem we wszystkich pomieszczeniach. Kłopot polega na tym, iż nie dość że termometry mają zwykle małe rozbieżności wskazań, to sposób i miejsce montażu powoduje chęć możliwości skorygowania ich wskazań chociaż w zakresie temperatur stosowanych jako komfortowe. Już na tym jednym mam na przyklad odchyłkę ok 1,3 stopnia na minus. Wysokość montażu też ma wpływ na wskazania, a czasem nie da się schować czujnika od Sonoffa inaczej jak na szafie. U mnie na przykład, termostaty wykonawcze elektrycznego ogrzewania ściennego i podłogowego zazwyczaj są na ścianach przy oknach i tam zamierzam montować Sonoffy. Samo szukanie optymalnego i estetycznego miejsca na umieszczenie czujnika to kłopot ze wskazaniami.

Do meritum: Aby nie musieć za każdym razem przeprogramowywać naszych urządzeń korygując wskazania temperatur, aby nie kombinować z przeliczaniem niedokładności ich wskazań we wszystkich pomieszczeniach, bardzo proszę o rozważenie wprowadzenia możliwości korekty temperatur pomieszczeń finalnie w Twoich skryptach.
Last edited by becON on Mon Feb 26, 2018 11:19 pm, edited 1 time in total.
User avatar
fracz
Posts: 1377
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Mon Feb 26, 2018 7:36 am

Korekta wskazań temperatury i wilgotności będzie w najbliższym wydaniu clouda 2.2.
loloslol
Posts: 17
Joined: Wed Dec 27, 2017 10:30 pm

Tue Feb 27, 2018 5:07 pm

Witam,
Mam pytanie do Wojtka, czy istnieje możliwość ściągnięcia w postaci plików danych z historii zapisu temperatur/wilgotności - czyli danych wykorzystywanych do tworzenia wykresów historii temperatur z Twojego serwera?

pozdrawiam
Krzysiek
User avatar
fracz
Posts: 1377
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Tue Feb 27, 2018 6:26 pm

Te dane pobierzesz z SUPLA Cloud na stronie szczegółów kanału z czujnikiem.
loloslol
Posts: 17
Joined: Wed Dec 27, 2017 10:30 pm

Tue Feb 27, 2018 6:47 pm

Dzięki, czy wykresy w Twoich skryptach kreślone są z tych danych?
User avatar
fracz
Posts: 1377
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Tue Feb 27, 2018 7:34 pm

Tak
User avatar
wojtas567
Posts: 1435
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Feb 27, 2018 8:42 pm

skrypty padły??
Bez tytułu1.jpg
Bez tytułu1.jpg (47.74 KiB) Viewed 1514 times
już działa :)
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply