Supla Scripts Termostat 2.0

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
kristover
Posty: 10
Rejestracja: śr mar 20, 2019 6:46 pm

pn mar 25, 2019 12:36 pm

Tomlap pisze:
pt mar 22, 2019 10:13 pm
W Supli termometry aktualizują się co ok 10 sekund
Jakie są termometry które działają pod Supla, a które to mogę wykorzystać jako termostat - nie korzystając ze skryptów oczywiście.
Qamil_22
Posty: 46
Rejestracja: ndz lis 11, 2018 6:42 pm

wt maja 07, 2019 12:16 pm

Witam,
Próbuję skorzystać z funkcji Termostat.
Dom mam opalany drewnem. W kotłowni podpiąłem pod Sonoffa termometr DS18B20 i czujnik przytwierdziłem do rury grzewczej z pieca centralnego ogrzewania. W termostacie ustawiłem tak:
sterowanie pompą CO.jpg
sterowanie pompą CO.jpg (119.05 KiB) Przejrzano 1093 razy
Zgodnie z tym, pompa powinna się załączyć przy temp. >45 stopni, a następnie działać aż do osiągnięcia temperatury 40stopni. Oczywiście wtedy ta temperatura będzie wzrastać bo w piecu jest palone i dopiero jak piec będzie się wygaszać to pompa powinna się wyłączyć przy temperaturze <40stopni.
Niestety jest inaczej. Przetestowałem to w taki sposób że podgrzałem czujnik temperatury zapalniczką, temperatura na widoku termostatu w Supla Scripts wskazała ponad 60 stopni i dopiero wtedy pompa się załącza. Potem zamiast wyłączyć się przy temperaturze 40 stopni to robi to dopiero przy ok. 30 stopniach.
Log z termostatu:
log z termostatu.jpg
log z termostatu.jpg (36.42 KiB) Przejrzano 1093 razy
Dlaczego tak się dzieje? To jest związane z tymi 5cioma minutami sprawdzania warunków w skrypcie? tylko dlaczego skoro w podglądzie termostatu wartość zczytana z czujnika jest już wartością jaka jest przekroczona w warunku?
Jak mam ustawić termostat aby to działało? A może mam dobrze ustawione i termostat zadziała poprawnie w czasie rzeczywistym?
Czy jest jakiś inny sposób automatyzacji?
cino111
Posty: 708
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

wt maja 07, 2019 1:17 pm

Dobrze to ustawiles. Termostat sprawdza temperaturę co 5 min. Przy grzaniu zapalniczką temperatury Ci skaczą, ale przy normalnym działaniu pieca będzie ok.
vijay2
Posty: 16
Rejestracja: sob mar 09, 2019 5:54 pm

czw maja 16, 2019 9:59 am

Witam, proszę o dodanie Rolet do urządzeń chłodzących w funkcjonalności Termostat. Bardzo się zdziwiłem, że tego tam nie ma bo niedopuszczenie do nagrzania się pomieszczenia to podstawa (tak myślę ;) )
Gucio2607.
Posty: 433
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

sob cze 01, 2019 7:18 pm

Co to się porobiło?
Screenshot_20190601-201630.jpg
Screenshot_20190601-201630.jpg (170.07 KiB) Przejrzano 912 razy
Screenshot_20190601-201617.jpg
Screenshot_20190601-201617.jpg (179.7 KiB) Przejrzano 912 razy
Jeden termometr dwa różne odczyty?
Mowa o pomieszczeniu HALL
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1664
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pn cze 03, 2019 5:44 am

Musiał być błędny odczyt przez chwilę. DSy tak mają, już było o tym kilka razy w tym wątku.
Tomlap
Posty: 12
Rejestracja: pt mar 22, 2019 9:47 pm

czw cze 06, 2019 9:26 am

Nie chcę nikogo popędzać ale przydała by się integracja aplikacji supla z termostatem. Ciężko trochę zmienia się właściwości za każdym razem wchodząc w przeglądarkę ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7346
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw cze 06, 2019 9:34 am

Ten termostat to rozwiązanie przejściowe. Właściwa obsługa termostatu dopiero się pojawi.
Zibi
Posty: 163
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

ndz paź 20, 2019 2:51 pm

Nie mogę poradzić sobie z ustawieniami termostatu. Chce go wykorzystać do innego celu niż piec. Ustawiłem domyślnie lampkę, żeby sprawdzić czy załączy się po osiągnięciu danej temp. i nic nie reaguje. Wrzucam zdj jak mam ustawione.
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć co robię źle?
Załączniki
term.jpg
term.jpg (61.2 KiB) Przejrzano 379 razy
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2218
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz paź 20, 2019 3:30 pm

Masz wyłączony termostat(?)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ