Page 19 of 20

Re: Supla Scripts Termostat 2.0

Posted: Mon Mar 25, 2019 12:36 pm
by kristover
Tomlap wrote:
Fri Mar 22, 2019 10:13 pm
W Supli termometry aktualizują się co ok 10 sekund
Jakie są termometry które działają pod Supla, a które to mogę wykorzystać jako termostat - nie korzystając ze skryptów oczywiście.

Re: Supla Scripts Termostat 2.0

Posted: Tue May 07, 2019 12:16 pm
by Qamil_22
Witam,
Próbuję skorzystać z funkcji Termostat.
Dom mam opalany drewnem. W kotłowni podpiąłem pod Sonoffa termometr DS18B20 i czujnik przytwierdziłem do rury grzewczej z pieca centralnego ogrzewania. W termostacie ustawiłem tak:
sterowanie pompą CO.jpg
sterowanie pompą CO.jpg (119.05 KiB) Viewed 877 times
Zgodnie z tym, pompa powinna się załączyć przy temp. >45 stopni, a następnie działać aż do osiągnięcia temperatury 40stopni. Oczywiście wtedy ta temperatura będzie wzrastać bo w piecu jest palone i dopiero jak piec będzie się wygaszać to pompa powinna się wyłączyć przy temperaturze <40stopni.
Niestety jest inaczej. Przetestowałem to w taki sposób że podgrzałem czujnik temperatury zapalniczką, temperatura na widoku termostatu w Supla Scripts wskazała ponad 60 stopni i dopiero wtedy pompa się załącza. Potem zamiast wyłączyć się przy temperaturze 40 stopni to robi to dopiero przy ok. 30 stopniach.
Log z termostatu:
log z termostatu.jpg
log z termostatu.jpg (36.42 KiB) Viewed 877 times
Dlaczego tak się dzieje? To jest związane z tymi 5cioma minutami sprawdzania warunków w skrypcie? tylko dlaczego skoro w podglądzie termostatu wartość zczytana z czujnika jest już wartością jaka jest przekroczona w warunku?
Jak mam ustawić termostat aby to działało? A może mam dobrze ustawione i termostat zadziała poprawnie w czasie rzeczywistym?
Czy jest jakiś inny sposób automatyzacji?

Re: Supla Scripts Termostat 2.0

Posted: Tue May 07, 2019 1:17 pm
by cino111
Dobrze to ustawiles. Termostat sprawdza temperaturę co 5 min. Przy grzaniu zapalniczką temperatury Ci skaczą, ale przy normalnym działaniu pieca będzie ok.

Re: Supla Scripts Termostat 2.0

Posted: Thu May 16, 2019 9:59 am
by vijay2
Witam, proszę o dodanie Rolet do urządzeń chłodzących w funkcjonalności Termostat. Bardzo się zdziwiłem, że tego tam nie ma bo niedopuszczenie do nagrzania się pomieszczenia to podstawa (tak myślę ;) )

Re: Supla Scripts Termostat 2.0

Posted: Sat Jun 01, 2019 7:18 pm
by Gucio2607.
Co to się porobiło?
Screenshot_20190601-201630.jpg
Screenshot_20190601-201630.jpg (170.07 KiB) Viewed 696 times
Screenshot_20190601-201617.jpg
Screenshot_20190601-201617.jpg (179.7 KiB) Viewed 696 times
Jeden termometr dwa różne odczyty?
Mowa o pomieszczeniu HALL

Re: Supla Scripts Termostat 2.0

Posted: Mon Jun 03, 2019 5:44 am
by fracz
Musiał być błędny odczyt przez chwilę. DSy tak mają, już było o tym kilka razy w tym wątku.

Re: Supla Scripts Termostat 2.0

Posted: Thu Jun 06, 2019 9:26 am
by Tomlap
Nie chcę nikogo popędzać ale przydała by się integracja aplikacji supla z termostatem. Ciężko trochę zmienia się właściwości za każdym razem wchodząc w przeglądarkę ;)

Re: Supla Scripts Termostat 2.0

Posted: Thu Jun 06, 2019 9:34 am
by pzygmunt
Ten termostat to rozwiązanie przejściowe. Właściwa obsługa termostatu dopiero się pojawi.

Re: Supla Scripts Termostat 2.0

Posted: Sun Oct 20, 2019 2:51 pm
by Zibi
Nie mogę poradzić sobie z ustawieniami termostatu. Chce go wykorzystać do innego celu niż piec. Ustawiłem domyślnie lampkę, żeby sprawdzić czy załączy się po osiągnięciu danej temp. i nic nie reaguje. Wrzucam zdj jak mam ustawione.
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć co robię źle?

Re: Supla Scripts Termostat 2.0

Posted: Sun Oct 20, 2019 3:30 pm
by slawek
Masz wyłączony termostat(?)