Supla Scripts Termostat 2.0

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Zibi
Posts: 118
Joined: Wed Jul 31, 2019 9:20 am
Location: Białogard

Sun Oct 20, 2019 3:52 pm

slawek wrote:
Sun Oct 20, 2019 3:30 pm
Masz wyłączony termostat(?)
Tak na zdj jest wył, ale mam włączony i bez zmian nie ma reakcji lampki.
Jeśli temp jest od do to np od 20° włączy i 22 ° wyłączy?
cino111
Posts: 703
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Oct 20, 2019 7:13 pm

Zibi wrote:
Sun Oct 20, 2019 3:52 pm
slawek wrote:
Sun Oct 20, 2019 3:30 pm
Masz wyłączony termostat(?)
Tak na zdj jest wył, ale mam włączony i bez zmian nie ma reakcji lampki.
Jeśli temp jest od do to np od 20° włączy i 22 ° wyłączy?
Tak, ale zeby włączyło to musi spaść temp poniżej 20 stopni i odczyt jest co 5 min, wiec jak schładzasz do temp niższej niż 20, to może Ci się lampka włączyć dopiero po 5 min.
Zibi
Posts: 118
Joined: Wed Jul 31, 2019 9:20 am
Location: Białogard

Sun Oct 20, 2019 8:31 pm

Dziękuję cino111 myliłem zasadę działania tego termostatu, zrobiłem tak jak mówisz i działa super dzięki wielkie🍻🍻🍻
srdz
Posts: 1
Joined: Thu Oct 31, 2019 10:41 am

Tue Nov 05, 2019 6:35 am

hej.

Zapoznaje się ze wszystkim, co związane z th10 i supla.
Oryginalny soft mógłby mi wystarczyć, gdyby nie to, że można ustawić histerezę na poziomie 2 stopni C.

U mnie wygląda to tak, że mam 5 x th10 i 6 elektrozaworów - dwa zmostkowane od salonokuchni, przy ogrzewaniu podłogowym i piecem z Junkersa.
Czujki podłączone do th10 to Si7021.
Problem jest taki, że jak ustawię włączenie i wyłączanie w zależności od temperatury np. min 22 stopnie i max 22 stopnie, to podłoga się nagrzewa do 23 stopni, sonoff się wyłącza i zanim temperatura w tym pomieszczeniu spadnie do 21 stopni (przy których znowu się zawór będzie otwierał) to ja już mam podłogę zimną (przy 5 stopniach na zewnątrz trwało do około 6h) i to jest lipa a nie oszczędzanie, bo woda w podłodze jest już zimna i piec znowu ją grzeje od zera ;] dlatego póki co korzystam z pętli czasowych.

Chciałem się dowiedzieć, czy wgrywając suplę i operując na tych skryptach będę w stanie ustawić zakres do jednego miejsca po przecinku (czy w ogóle Si7021 ogarnia taką dokładność ?), np. zakres min - max: 23.3 - 23.6, (tak żeby się zawór częściej otwierał i zamykał) ?

Jak wygląda sytuacja ze scenariuszami ? Są mocno konfigurowalne ? Dużo możliwości ?

Wielkie dzięki - po przeczytaniu całego wątku widzę, że to kawał dobrej roboty.

Michał.
alankedzior
Posts: 82
Joined: Mon Jun 18, 2018 5:38 pm

Wed Nov 06, 2019 10:56 am

Czy można używać na osobnych kanalach termometrów ds18b20 i dht i pytanie gdy one będą w jednym pomieszczeniu czy scripts wyliczy z różnych modeli średnia ?
Jeśli używam Arduino i z niego chciałbym wysterowywac elektrozawór jakiego typu wyjścia użyć ? Obecnie pozwala mi wybrać wyjście bramy i jednego sonofa którego mam zdefiniowanego w cloudzie.
miko1282
Posts: 381
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Mon Nov 11, 2019 2:59 pm

Witam w jaki sposób ustawić termostat aby załączał urządzenia po przekroczeniu 37°C
i urządzenie pracowało(temperatura nadal rosnie powiedzmy do 60°C), aż temperatura spadnie do 35°C i w tedy się wyłączało,
Czyli urządzenie ma pracować od 37°C i wyłączać się gdy temperatura spadnie spadnie do 35°C chyba trochę nie jasno to napisałem :D
PioKar
Posts: 244
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Mon Nov 11, 2019 3:08 pm

miko1282 wrote:
Mon Nov 11, 2019 2:59 pm
Witam w jaki sposób ustawić termostat aby załączał urządzenia po przekroczeniu 37°C
i urządzenie pracowało(temperatura nadal rosnie powiedzmy do 60°C), aż temperatura spadnie do 35°C i w tedy się wyłączało,
Czyli urządzenie ma pracować od 37°C i wyłączać się gdy temperatura spadnie spadnie do 35°C chyba trochę nie jasno to napisałem :D
Tak to się chyba nie da.
Grzanie od 37 do 60 - wyłączenie.
spadek
Grzanie od 37.
Czemu to 35 jest potrzebne?
miko1282
Posts: 381
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Mon Nov 11, 2019 5:47 pm

Chcę zbudować urządzenie, które będzie załączało wentylator, tylko podczas pracy grzejnika
PioKar
Posts: 244
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Tue Nov 12, 2019 6:01 am

miko1282 wrote:
Mon Nov 11, 2019 5:47 pm
Chcę zbudować urządzenie, które będzie załączało wentylator, tylko podczas pracy grzejnika
A to rozumiem.
Ja to rozwiązałem tak.
Wemos, dwa przekażniki. termometr i termometr/wilgotnościomierz.
Program multiboard od @espablo wybrałem elektrodragon.
Jeden przekaznik włącza głowicę na grzejniku.
Drugi przekażnik włącza wentylator który rozgania po pokoju ciepło od grzejnika.
A steruje tym scrpts od kolegi @fracz.
W takim układzie można sobie ustawić fajne kombinacje.
I dodatkowo następny wemos i przekażnik do włączenia pieca CO tylko wtedy gdy potrzeba. Oczywiście piec ma swój sterownik który go wyłączy jak wemos się zgubi.
miko1282
Posts: 381
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Tue Nov 12, 2019 7:09 am

PioKar wrote:
Tue Nov 12, 2019 6:01 am
miko1282 wrote:
Mon Nov 11, 2019 5:47 pm
Chcę zbudować urządzenie, które będzie załączało wentylator, tylko podczas pracy grzejnika
A to rozumiem.
Ja to rozwiązałem tak.
Wemos, dwa przekażniki. termometr i termometr/wilgotnościomierz.
Program multiboard od @espablo wybrałem elektrodragon.
Jeden przekaznik włącza głowicę na grzejniku.
Drugi przekażnik włącza wentylator który rozgania po pokoju ciepło od grzejnika.
A steruje tym scrpts od kolegi @fracz.
W takim układzie można sobie ustawić fajne kombinacje.
I dodatkowo następny wemos i przekażnik do włączenia pieca CO tylko wtedy gdy potrzeba. Oczywiście piec ma swój sterownik który go wyłączy jak wemos się zgubi.
Hmmm nie bardzo zaczaiłem, haha używasz w ogóle termostatu ? Gdy ustawię tak jak napisałeś wcześniej będzie mi to pracowało poprawnie? A tak poza, jest różnica gdy pracuje wentylator? Wzrasta efektywność grzejnika ?
Post Reply