Supla Scripts Termostat 2.0

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
tcp
Posty: 220
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

wt lis 03, 2020 9:42 am

Witam,

ostatnio obudziło mnie zimno w domu i taki komunikat:
Screenshot_2020-10-31-22-45-36.png
Screenshot_2020-10-31-22-45-36.png (222.06 KiB) Przejrzano 830 razy
Czy ktoś miał coś takiego ?
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1894
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

wt lis 03, 2020 9:33 pm

Bardzo dziwne, biorąc pod uwagę że wcześniejsze logi pokazują, że jednak termostat Ci działał.

Spróbuj wylogować się i zalogować do skryptów ponownie. Jeśli problem się powtórzy, wyślij mi proszę na priv URL do termostatu (może być ten niepubliczny).
Rafał_M
Posty: 4
Rejestracja: śr lis 04, 2020 5:23 am

śr lis 04, 2020 5:36 am

Jako że jest to moja pierwsza wiadomość, z tego miejsca witam wszystkich użytkowników forum.

Od jakichś 2 miesięcy testuję termostat i natknąłem się u mnie na drobny błąd - po osiągnięciu zadanej temperatury termostat niby wyłącza się tak przynajmniej wygląda z podglądu i z logów, natomiast nie przerzuca stanu przekaźnika kotła. Z włączeniem nie ma raczej problemu.
Do tej pory jakoś to obchodziłem scenami - jeśli temperatura osiągnęła temp. max termostatu, wówczas prewencyjnie włączała się scena, która dodatkowo wyłączała przekaźnik. Niestety od paru dni, po zmianie SuplaScripts na 4.1.2 scena włączała się w zasadzie co minutę i nie patrząc na stan temp. wyłączała kocioł. Dodatkowo inna scena, stworzona na jeszcze nie podpięty przełącznik oświetlania, po tej zmianie wersji skryptów również zaczęła się przełączać co minutę, mimo że wcześniej była nieaktywna.

Bardzo będę wdzięczny za sugestie, gdzie szukać przyczyny. Dodam, że jak na razie pracuję na chmurze.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 480
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

śr lis 04, 2020 6:22 am

@Rafal_M to bardzo ciekawe co piszesz i zarazem niepokojące. Od ponad roku używam do sterowania elektrozaworami i spisywał sie super. Nie mam podglądu na pracę przekaźników ponieważ są zamknięte. Temperatura pokoi jest wiec raczej otwierają sie i zamykają w odpowiednim momencie. Pytanie czy ktos moze to potwierdzić..
e-talking............
Rafał_M
Posty: 4
Rejestracja: śr lis 04, 2020 5:23 am

śr lis 04, 2020 6:38 am

Dodam jeszcze że kokpit pokazuje prawidłowy - aktualny stan przekaźnika, zgodny z diodą na kotle i samą chmurą Supli.
Zastanawiałem się, czy przypadkiem nie jest tak, że termostat wysyła do przekaźnika sygnał wyłączenia, ale z powodów sieciowych nie dochodzi. Tylko z drugiej strony załącza się raczej poprawnie, nie zauważyłem też, żeby przekaźnik miał problemy z ręcznym przesterowaniem z aplikacji klienckiej Supli, co raczej wykluczałoby tak częste problemy z siecią...
Dziś w nocy miałem 2 takie incydenty, zadziałały zwykłe termostaty na grzejnikach, ale one specjalnie ustawione są trochę wyżej, niż SuplaScripts, więc ciepło było :oops:
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr lis 04, 2020 6:04 pm

U mnie też termostaty pracują od samego początku jak tylko te termostaty zaczęły istnieć i nie zauważyłem żeby źle działały.
A może usuń te dodatkowe sceny i zobacz czy termostaty będą prawidłowo działały.
Pozdrawiam
Wojtek
Rafał_M
Posty: 4
Rejestracja: śr lis 04, 2020 5:23 am

czw lis 05, 2020 8:46 am

Sceny dodatkowe usunąłem już na początku listopada, bo zmiany, które wprowadziła nowa wersja spowodowały, że wywoływały się one co minutę - został więc sam termostat. Mimo tego, termostat włącza kocioł poprawnie(widać to po wykresach temp.), natomiast problemy są przy wyłączaniu - termostat się wyłącza, ale nie wyłącza kotła. Dziś w nocy termostat 5 razy zadziałał dobrze, za 6 już musiałem wyłączać grzanie ręcznie.
To, że u Was chodzi dobrze, wskazuje, że jednak problem jest gdzieś po stronie mojego sprzętu/sieci. Jak będę miał chwilę, znajdę w szufladzie wolny DS18B20 i dołączę go do przekaźnika kotła (mam tam wsadzone gniazdko wifi, więc trzeba tylko czujnik dołożyć). Jeśli w wykresie temp. będą dziury, będzie to świadczyć o tym, że przekaźnik czasem traci połączenie z siecią.
tcp
Posty: 220
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

pt lis 06, 2020 9:52 am

fracz pisze:
wt lis 03, 2020 9:33 pm
Bardzo dziwne, biorąc pod uwagę że wcześniejsze logi pokazują, że jednak termostat Ci działał.

Spróbuj wylogować się i zalogować do skryptów ponownie. Jeśli problem się powtórzy, wyślij mi proszę na priv URL do termostatu (może być ten niepubliczny).
ok. Narazie błąd się nie powtórzył. Mam czasami(raz na 2-3 miesiące) problem z wylogowaniem się urządzeń (nie wszystkich) i nie mogą się zalogować same powtórne i mam dyskotekę bo diody mrugają. Pomaga wyłączenie z prądu i włączenie (jak w nocy to wyłączam i włączam prąd na rozdzielni bo po całym domu nie biegam po pokojach) - ale wtedy kiedy pojawił się ten błąd tego nie było.
Rafał_M
Posty: 4
Rejestracja: śr lis 04, 2020 5:23 am

czw lis 12, 2020 6:41 am

Problem rozwiązany (może to komuś pomoże przy problemach ze stabilnością elementów podłączonych do WiFi):
1 - przesunięcie routera bliżej przekaźnika, żeby w miejscu zainstalowania przekaźnika było widać maksymalną ilość kresek zasięgu
2 - dolutowanie kondensatora 1000uF na nogi ESP12F: to pomogło mi wcześniej przy czujnikach temp zasilanych z baterii
3 - odsunięcie moułu ESP12F od innego sterownika - pewnie zakłócenia tego sterownika zrywały czasem na chwilę łączność z ESP.
Tak czy inaczej, dzięki za pomoc/informacje.
rochowiak86
Posty: 5
Rejestracja: pn gru 31, 2018 7:04 pm

pt sty 15, 2021 1:52 pm

Witam. Potrzebuje pomocy z termostatem.
Ogólnie chodzi o sterowanie pompą do połlogówki jak to ogarnąć?

Pokój-1
Pokój-2
Pokój-3
Pokój-4

Pompa obiegowa

Jak to zrobić żeby pompa włączyła się przy starcie ogrzewanie któregokolwiek pokoju a wyłączyła po ogrzaniu ostatniego?

Próbowałem przez sceny ale nie chodziło to dobrze, mniej więcej tak to wyglądało
Włączanie pompy
Wyzwanie
{Pokój-1.on or pokój-2.on or pokój-3.on or pokój-4.on}
Warunek
{not pompa on}
Urządzenia
Włącz pompę

Wyłączanie pompy
Wyzwalanie
{not Pokój-1.on and not pokoj-2.on and not pokój-3.on and not pokój-4.on}
Warunek
{Pompa.on}
Urządzenia
Wyłącz pompę

Efekt był taki że na chwilę załączył przekaźnik i zmieniał stan na poprzedni.

Ps. Jak połączyć beta-cloud.supla z termostatem?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”