Rygiel furtki z pamięcią

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Zybi
Posts: 1389
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Wed Jul 27, 2016 10:02 pm

Czy jest możliwość oprogramowania modułu ESP-12 do współpracy z ryglem furtki z tzw. pamięcią. Jego działanie polega na tym, że nawet po krótkim 1-2 s załączeniu jest możliwość późniejszego jednorazowego otworzenia furtki w dowolnym czasie. Działanie programu widziałbym w taki sposób:

1. Naciśnięcie ikony otwarcia w smartfonie powoduje załączenie kanału na 2 s, przy czym następuje zmiana ikony z symbolu zamkniętej furtki na symbol z otwartą furtką. Przydałaby się tu pamięć stanu, a właśnie czytałam, że wprowadzono ją w module Sonoff.
2. Otworzenie furtki powoduje poprzez czujnik powrót do poprzedniego stanu, czyli zmiana ikony na symbol z zamkniętą furtką.
3. Obsługa dodatkowego wejścia w module, pod który podpięty by został (poprzez układ pośredni) przycisk w domofonie do ręcznego otwierania furtki. Działanie takie same jak w pkt 1. z odwzorowaniem stanu w aplikacji na smartfonie.

Jestem tym zainteresowany, ba właśnie taki rygiel mam w swojej furtce.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7070
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Jul 28, 2016 7:41 am

To można zrealizować tym co już jest tj. modułem bramowym. Należy tylko ustawić czas impulsu na 0.5 sek. i jakoś zwracać stan czujnikiem otwarcia.
Zybi
Posts: 1389
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Thu Jul 28, 2016 10:40 am

Otworzyć to ja otworzę, ale nie będą miał informacji, jaki jest obecny stan - jest możliwość otwarcia furtki, czy nie. Jest to ważna informacja, aby np. nie zostawić furtki w stanie możliwym do otwarcia na noc dla niepożądanych gości. Chciałbym zaimplementować takie rozwiązanie, bo na chwilę obecną przy sterowaniu ręcznym też nie mam takiej wiedzy o stanie furtki, a tak "odpalam" apkę i wiem. Temat, ponadto wydaje mi się ciekawy do podjęcia, gdyż może się przydać w dalszym rozwoju aplikacji i przy innych zastosowaniach, nie tylko banalnej furtki.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7070
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Jul 28, 2016 10:46 am

Potrzebujesz na pewno czujnik otwarcia furtki. W oprogramowaniu potrzebna jest drobna modyfikacja, która zmienia stan czujnika otwarcia
w momencie wysłania sygnału do przekaźnika. Otwarcie furtki i ponowne zamknięcie furtki ustawia stan na ponownie zamknięty.
User avatar
wojtas567
Posts: 1802
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Jul 28, 2016 3:06 pm

A może dałoby się podpiąć mały magnez do tej blaszki sprężystej w zaczepie i na zewnątrz kontaktron i już by było wiadomo w jakiej pozycji jest zaczep.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
pzygmunt
Posts: 7070
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Jul 28, 2016 3:26 pm

wojtas567 wrote:A może dałoby się podpiąć mały magnez do tej blaszki sprężystej w zaczepie i na zewnątrz kontaktron i już by było wiadomo w jakiej pozycji jest zaczep.
Obawiam się, że takie rozwiązanie będzie zawodne.
Lepiej soft + czujnik otwarcia
User avatar
wojtas567
Posts: 1802
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Jul 28, 2016 3:46 pm

no tak tylko furtka nie jest otwarta fizycznie tylko sam rygiel i ten czujnik otwarcia trzeba zamontować jakoś przy zamku
a myśląc o kontaktronie i magnesie - jak najbardziej podpiąć pod czujnik otwarcia
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
pzygmunt
Posts: 7070
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Jul 28, 2016 4:24 pm

wojtas567 wrote:no tak tylko furtka nie jest otwarta fizycznie tylko sam rygiel i ten czujnik otwarcia trzeba zamontować jakoś przy zamku
a myśląc o kontaktronie i magnesie - jak najbardziej podpiąć pod czujnik otwarcia
Dlatego pisałem, że trzeba tak zmienić soft aby przy każdorazowym wysłaniu impulsu do elektrozaczepu równocześnie zmieniać software-owo
stan czujnika otwarcia. Sam fizyczny czujnik otwarcia musiałby się "otworzyć" i zamknąć aby zmienić stan na "zamknięty"
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Jul 28, 2016 5:10 pm

wojtas567 wrote:no tak tylko furtka nie jest otwarta fizycznie tylko sam rygiel...
Problem w tym, że rygiel nie jest "otwarty", a tylko odblokowany i trzeba niestety załatwić to softem...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
wojtas567
Posts: 1802
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Jul 28, 2016 6:12 pm

slawek wrote:Problem w tym, że rygiel nie jest "otwarty", a tylko odblokowany i trzeba niestety załatwić to softem...
rygiel nie ale tam jest specjalna blaszka która odbija i wraca na swoje miejsce dopiero po otwarciu drzwi/furtki ja tak zrozumiałem działanie tego mechanizmu (nie mam takiego zamka).
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply