Harmonogram, wlacznik zegarowy

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
mikers
Posts: 24
Joined: Sun Apr 23, 2017 7:31 am

Wed Dec 20, 2017 9:15 pm

zmieniłem linijkę
$this->limitSchedule = 20;
na
$this->limitSchedule = 30;
oczywiście restart maliny
i dalej mam tylko 20 pozycji w harmonogramie, coś jeszcze powinienem zrobić ?

Lampek kazała kobita dookoła domu pozawieszać i klops bede musiał chyba w śniegu brodzić ;)
User avatar
fracz
Posts: 1125
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Wed Dec 20, 2017 9:26 pm

W ten sposób zmieniłeś limit dla nowych użytkowników.

Żeby zmienić dla istniejących użytkowników (wszystkich):

Code: Select all

mysql -u root -praspberry supla -e "UPDATE supla_user SET limit_schedule=30"
mikers
Posts: 24
Joined: Sun Apr 23, 2017 7:31 am

Wed Dec 20, 2017 9:38 pm

dziękuje i jest git, mogę już marzyć o świątecznym JB z Lidla ;)
puszkow
Posts: 16
Joined: Sun Dec 17, 2017 3:27 pm

Sat Dec 23, 2017 11:31 pm

Podłącze się do tematu....
Programistą nie jestem, chciałbym wykorzystać już gotowe rozwiązania, ale spotkałem się z blokadą 20 zdarzeń w harmonogramie - wiem, że można napisać do @pzygmunt o zwiększenie limitu, ale czy nie dałoby się harmonogramu zrobić osobno, dla każdego urządzenia?
W tej chwili harmonogram jest dla wszystkich urządzeń. Przy 5 czy 6 urządzeniach już zaczyna się robić problem.... mnie się zrobił już przy 2..., a chciałbym jeszcze ze 4 ......

2 urządzenia z termostatami mam w harmonogramie na supla.fracz.com pomysł fajny :)
a jak mogę podsunąć coś autorowi (jeśli się da oczywiście) żeby do harmonogramu dodać urządzenia bez termometru, żeby ten warunek był pominięty...

Z góry dzięki
grzegorzmcewp
Posts: 99
Joined: Thu Dec 29, 2016 4:47 pm

Sun Dec 24, 2017 9:49 pm

moim zdaniem ustawianie czasów załączania i wyłączania tak jak jest w skryptach fracz jest dużo wygodniejsze. Możesz ustawić sobie harmonogram na stronie fracz ustawiając według termometru który wiadome jaką ma mniej więcej wartość i dać taką której napewno nigdy nie przekroczy żeby załączyć albo wyłączyć.
User avatar
jerzy
Posts: 30
Joined: Sat Dec 02, 2017 8:56 pm

Sun Dec 24, 2017 11:47 pm

Pompa cyrkulacyjna ciepłej wody w domkach jednorodzinnych to jest zawsze kompromis pomiędzy komfortem użytkowania a oszczędnością energii.

Dawniej, gdy jeszcze nikt nie musiał oszczędzać energii, standardem było, że instalacja ciepłej wody musi zawsze znajdować się w stanie "gorącym" i po odkręceniu kurka woda ciepła natychmiast pojawi się na wylocie. Ale takie poglądy obowiązywały 30-40 lat temu - wtedy jeszcze nie myślano tak wiele o ekologii. Stan "gorący" musi zawsze wiązać się z pracą pompy cyrkulacyjnej.

Obecnie zwracamy uwagę na oszczędność energii. Mądrzy ludzie zbadali, że utrzymywanie instalacji ciepłej wody w stanie "gorącym" przez długie okresy czasu generuje straty energii przewyższające zapotrzebowanie energii na samo tylko podgrzanie potrzebnych ilości wody. Dlatego obecnie, osoby nazywające siebie proekologicznymi, godzą się na niewielką utratę komfortu użytkowania pod warunkiem, że przełoży się to na wymierne oszczędności energii.

Idąc tym śladem, należy stwierdzić, że instalacja ciepłej wody powinna być w stanie "gorącym" tylko w okresach gdy rzeczywiście tej wody potrzebujemy. I nie załatwią tego nawet najbardziej wymyślne harmonogramy - nasza aktywność w tym zakresie jest tak skomplikowana i nieprzewidywalna (no może poza toaleta poranną - jeśli ktoś zawsze wstaje o tej samej porze).
Aby to zrealizować, potrzebne były by w łazienkach i kuchni ścienne przyciski (piloty WiFi), którymi moglibyśmy uruchamiać pompę np na 2 minuty. Przy sprawnej pompie i prawidłowych średnicach rur ciepła woda pojawia się po ok 20-40sek. Piszę tu o pilotach WiFi bo trudno jest chodzić do łazienki z e smartfonem.

Jednak obecnie w systemie SUPLA takie przyciski - piloty nie występują ani nie są obsługiwane. A powinny.

Ciepła woda w budynkach wielorodzinnych to już całkiem inna bajka.
Z poważaniem: Jerzy
terror
Posts: 18
Joined: Wed Oct 04, 2017 8:20 pm

Sat Dec 30, 2017 12:38 pm

Czy ten harmonogram czasowy bedzie dostepny na supla cloud [org]?
adam3773
Posts: 64
Joined: Mon May 07, 2018 10:12 pm
Location: Ruda Śląska

Tue May 08, 2018 5:47 am

fracz wrote:
Thu Oct 05, 2017 11:30 am
Takie coś (wybieranie kiedy dany kanał ma być włączony) załatwiony sprawę?
Witam
Jestem tu nowy . Mam pytanie czy taki harmonogram można już ustawić? Jak to zrobić
adam3773
Posts: 64
Joined: Mon May 07, 2018 10:12 pm
Location: Ruda Śląska

Tue May 08, 2018 3:01 pm

jak w supła wygląda sprawa harmonogramów , potrzebuję sterować pompom obiegową do cwu . Ma to wyglądać tak 7 min praca , 20 min postój i tak z 10 razy na dobę ,inne pory w weekend . Czy da to radę zrobić w supra .
Proszę o pomoc
User avatar
fracz
Posts: 1125
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Tue May 08, 2018 8:57 pm

Nasz projekt nazywa się Supla.

Da się, ale obecnie musisz się naklikać (na każde włączenie/wyłączenie po jednym harmonogramie).

Sprawa się uprości gdy wprowadzimy mechanizm omówiony wcześniej w tym wątku https://github.com/SUPLA/supla-cloud/issues/152

Najmniejszy interwał to 5 minut, więc będziesz musiał wybrać praca 5 albo 10 minut, 7 jest niewspierane.
Post Reply