Alternatywne ikonki

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Post Reply
User avatar
fracz
Posts: 1583
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Tue Nov 14, 2017 10:03 am

pzygmunt wrote:
Tue Nov 14, 2017 9:06 am
QLQ wrote:
Mon Nov 13, 2017 8:19 pm
Ja już zrobiłem do aqua - oczywiście w kolorystyce Supla. jak coś to chętnie coś powymyślam z ikonkami
To jeszcze wersję svg przygotuj ;) W trybach on i off ;)
Wersja off :lol:
akwarium.png
akwarium.png (96.6 KiB) Viewed 2107 times
User avatar
pzygmunt
Posts: 6857
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Nov 14, 2017 10:08 am

:lol:
User avatar
michael
Posts: 966
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Tue Nov 14, 2017 10:12 am

fracz wrote:
Tue Nov 14, 2017 10:03 am
pzygmunt wrote:
Tue Nov 14, 2017 9:06 am
QLQ wrote:
Mon Nov 13, 2017 8:19 pm
Ja już zrobiłem do aqua - oczywiście w kolorystyce Supla. jak coś to chętnie coś powymyślam z ikonkami
To jeszcze wersję svg przygotuj ;) W trybach on i off ;)
Wersja off :lol:

akwarium.png
Mnie się podoba :lol:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
Lucas
Posts: 421
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Tue Nov 14, 2017 11:04 am

pzygmunt wrote:
Tue Nov 14, 2017 9:31 am
Co z tego, że ikony mamy. Nie możemy mieszać ikon pomiędzy funkcjami które do nich nie pasują. Co z tego, że ktoś sobie pod sterowanie podłączył coś co do tego nie było przeznaczone. System musi mieć jakąś logikę. Jak zrobimy burdel to później już nic z tego nie będzie można zrobić. Wprowadzimy narzędzia wspierające np ogrzewanie czy też rekuperację powietrza to ktoś się będzie dziwił, że mu to nie działa, a przecież ikonkę ma.
Żeby był wilk syty i owca cała, to może pozostawić softy typu "gate" z takimi ikonami jakie są dla nich przeznaczone i wprowadzić osobno soft, gdzie przekaźnik działałby chwilowo (jak w gate) i można by ikonę ustawić jedną z obecnie dostępnych.
Są przecież urządzenia, które nie są bramą czy furtką, a mają identyczny sposób wysterowania i można by je z powodzeniem sterować z Supli - ikona bramy czy też drzwi może nie być adekwatna dla użytkownika.
Gucio2607.
Posts: 430
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Tue Nov 14, 2017 11:20 am

Dokladnie o to mi chodzi. Mam sterownik do rolet ktory dziala dokladbie tak samo jak kazdy sterownik do bram gdzie zwierajac styki zamykam i otwieram rolety i sonofem moge otwierac bramy majac odpowiednia ikone ale do rolet juz brak..gdzie tu logika? Tak na dobra sprawe to soft gate tez nie powinien zostac wypuszczony bo sonoff na wyjsciu ma 220V i nieswiadomy uzytkownik moglby uszkodzic sobie naped. Nie wpadajmy w paranoje gdzyz jakby nie patrzyl ludzie ktorzy tu zagladaja jednak jakies pojecie na temat elektryki i elekktroniki i automatyki budynkow juz maja
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
User avatar
pzygmunt
Posts: 6857
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Nov 14, 2017 11:26 am

Gucio2607. wrote:
Tue Nov 14, 2017 11:20 am
Dokladnie o to mi chodzi. Mam sterownik do rolet ktory dziala dokladbie tak samo jak kazdy sterownik do bram gdzie zwierajac styki zamykam i otwieram rolety i sonofem moge otwierac bramy majac odpowiednia ikone ale do rolet juz brak..gdzie tu logika? Tak na dobra sprawe to soft gate tez nie powinien zostac wypuszczony bo sonoff na wyjsciu ma 220V i nieswiadomy uzytkownik moglby uszkodzic sobie naped. Nie wpadajmy w paranoje gdzyz jakby nie patrzyl ludzie ktorzy tu zagladaja jednak jakies pojecie na temat elektryki i elekktroniki i automatyki budynkow juz maja
To nie jest problem Supli tylko wersji softu na moduł wykonawczy. Nie możemy mieszać ikon/funkcji tylko dlatego, że ktoś nie zrobił dedykowanej obsługi dla Twojego sprzętu. Nie mogę też zmieniać odgórnie funkcji czy zasady działania sprzętu ponieważ mogę coś komuś uszkodzić.

Użyłeś sobie softu do rolet by otwierać bramę, a powinieneś użyć softu do bramy, który jest odpowiednio zmodyfikowany pod Twój sprzęt.
Zybi
Posts: 1378
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Tue Nov 14, 2017 11:30 am

Gucio2607. wrote:
Tue Nov 14, 2017 11:20 am
... Tak na dobra sprawe to soft gate tez nie powinien zostac wypuszczony bo sonoff na wyjsciu ma 220V i nieswiadomy uzytkownik moglby uszkodzic sobie naped ...
Jakbyś był obeznany z treścią forum to byś wiedział, że i tak było i tylko na wielką prośbę użytkowników soft GATE do sonoff-a został upubliczniony. Tym nie mniej w każdym pliku readme.txt (lektura obowiązkowa) są odpowiednie zapisy o napięciu sieci 230V na jego wyjściu.

Ale mam wątpliwości, czy w takim razie dalej go udostępniać, chyba nowy PR na Githuba-a jest potrzebny.
User avatar
michael
Posts: 966
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Tue Nov 14, 2017 11:48 am

Zybi wrote:
Tue Nov 14, 2017 11:30 am

Jakbyś był obeznany z treścią forum to byś wiedział, że i tak było i tylko na wielką prośbę użytkowników soft GATE do sonoff-a został upubliczniony. Tym nie mniej w każdym pliku readme.txt (lektura obowiązkowa) są odpowiednie zapisy o napięciu sieci 230V na jego wyjściu.

Ale mam wątpliwości, czy w takim razie dalej go udostępniać, chyba nowy PR na Githuba-a jest potrzebny.
Nie usuwaj, mimo wszystko korzystamy z tego softu z głową :?
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
Lucas
Posts: 421
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Tue Nov 14, 2017 11:53 am

pzygmunt wrote:
Tue Nov 14, 2017 11:26 am
To nie jest problem Supli tylko wersji softu na moduł wykonawczy. Nie możemy mieszać ikon/funkcji tylko dlatego, że ktoś nie zrobił dedykowanej obsługi dla Twojego sprzętu. Nie mogę też zmieniać odgórnie funkcji czy zasady działania sprzętu ponieważ mogę coś komuś uszkodzić.

Użyłeś sobie softu do rolet by otwierać bramę, a powinieneś użyć softu do bramy, który jest odpowiednio zmodyfikowany pod Twój sprzęt.
Koledzy, czytając to z boku mam wrażenie, że dyskusja zatacza błędne koło.
Zgadzam się w pełni, że @Gucio2607. powinien jak najbardziej użyć softu do bramy, jeśli rzeczywiście steruje bramą, a nie softu do rolet. Jeżeli w sofcie do rolet były ikony od bramy, to zrobiłby się "burdel" i brak było by porządku i logiki, o którą @pzygmunt tak zabiega.

Ja tu zauważam potrzebę czegoś innego, np. mam zawór do wody, którym można sterować przez zwarcie odpowiednich wyprowadzeń na pewien czas - zawór się otwiera lub zamyka i przykładowo tutaj soft typu "gate" się nada, ale po co mi do tego ikona bramy. Dlatego potrzebny jest osobny soft.

W końcu temat jest o alternatywnych ikonach, które pewnie kiedyś pojawią się w Supli i wtedy otworzy się droga również dla innych urządzeń. Dlatego proponuję odpuścić dyskusję i przyjąć stan rzeczy jaki jest obecnie.
Zybi wrote:
Tue Nov 14, 2017 11:30 am

Jakbyś był obeznany z treścią forum to byś wiedział, że i tak było i tylko na wielką prośbę użytkowników soft GATE do sonoff-a został upubliczniony. Tym nie mniej w każdym pliku readme.txt (lektura obowiązkowa) są odpowiednie zapisy o napięciu sieci 230V na jego wyjściu.

Ale mam wątpliwości, czy w takim razie dalej go udostępniać, chyba nowy PR na Githuba-a jest potrzebny.
Softy, które kompiluje @Zybi i pozostali Koledzy z forum są naprawdę świetne, to m.in. dzięki nim Supla się rozwija. Soft "gate" dla Sonoffa jest potrzebny i uważam, że powinien zostać na Githubie - informacja w pliku readme jest jasna. Zakładam, że jak ktoś porywa się na wgranie innego softu, to wie co robi i bierze odpowiedzialność na siebie...
User avatar
shimano73
Posts: 905
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Nov 14, 2017 12:15 pm

Zgadzam sie z Przemkiem ze nie można wszystkiego wymieszać , Supla jest dla wszystkich dla tych co mają i nie mają pojęcia o programowaniu , elektronice itp
I dla bezpieczeństwa wszystkich są pewne granice których przekroczenie może sie źle skończyć .
Oczywiście mi rownież brakuje softów i elektroniki oficjalnych które mógłbym zastosować u siebie. Czasem kombinuje coś samemu np jak juz zostało wspomniane mam wentylacje której stan odczytuje w aplikacji za pomocą czujnika głębokości rownież ciśnienie atmosferyczne z bme280 . Ale czekam na coś oficjalnego
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Post Reply