Alternatywne ikonki

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
User avatar
shimano73
Posts: 930
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Fri Dec 22, 2017 11:44 am

No to czekamy ...
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
grzegorzmcewp
Posts: 103
Joined: Thu Dec 29, 2016 4:47 pm

Fri Dec 22, 2017 10:23 pm

pzygmunt wrote:
Fri Dec 22, 2017 11:40 am
Musi pojawić się funkcja "Sterowanie ogrzewaniem" / "Sterownanie pompą" aby taki ikonki dodać.
Co nie zmienia faktu że taka funkcja już funkcjonuje od co njamniej roku czasu. U mnie pompa jest zasilana przez 230V więc najzwyklejszy sonoff jest wystarczający. I nie rozumie czym funkcja zwykłego włącznika różni się od sterowania pompą poprzez jej ręczne załączenie? Może też powinna się pojawić funkcja załączenia czajnika? Choć jak dla mnie to jeszcze by się ikonka akwarium przydała ale też taka funkcja nie została jeszcze wprowadzona.
Mam rozumieć że jeżeli będę chciał tą ikonę to będę musiał oprogramowanie w sonoffie zmienić? Dobrze to zrozumiałem?
grzegorzmcewp
Posts: 103
Joined: Thu Dec 29, 2016 4:47 pm

Sat Dec 23, 2017 3:46 pm

Masz całkowitą rację ze system nie domyśli się ze załącznik furtki steruje pompa (choć u mnie jest to sonoff basic wiec ikony się nigdy nie doczekam) ale moi domownicy łatwiej to zrozumia druga sprawa to taka ze ten kto się w ogóle na tym nie zna weźmie fachowca do podłączenia a ten kto ma o tym pojęcie to ustawi taka ikonę która powinna być do danego sprzetu. Trochę nie rozumie tego ze ktoś kupi sonoff basic i będzie myślał że będzie mu to działać z pompa na 12v bo co, bo jest ikona? Nikt ikona się nie będzie sugerował przy zakupie sprzętu bo przecież nie wie jakie są do wyboru. A co z osobami ktore maja fontanne do oczka wodnego tez będą potrzebować dedykowanego oprogramowania? To ikony akwarium można się spodziewać czy to tez przerasta funkcje sonoff basic albo zamel pnw?
Przepraszam ale ja tego nie potrafię zrozumieć dlaczego jeżeli urządzenie wykorzystuje do danej funkcji nie mogę ustawić ikony która to obrazuje choć według założeń autora powinno być urządzenie dedykowane nie uważasz ze to doprowadzi do zbytniego rozdrobnienia urzadzen?
Sonoff można sobie samemu przeprogramowac ale takie urządzenia jak zamel juz nie i co producent według twojego założenia powinien wyprodukować przykładowo pnw do choinki, swiatla osobno do akwarium osobno do listwy Led a osobno do wentylatora? To raczej będzie początek konca
User avatar
pzygmunt
Posts: 7024
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Dec 23, 2017 4:09 pm

Powtórzę się jeszcze raz. (choć mocno skrócę)

Przekaźnik może służyć do bardzo wielu zadań. My te zadania musimy logicznie grupować. Jeżeli będzie funkcja sterowania ogrzewaniem (której nie ma) to za tym idzie konkretna logika czytaj kawałek softu, który wie kiedy włączyć i wyłączyć ogrzewanie.
Jeżeli teraz dam ikonę sterowania dla przycisku włącz wyłącz i później dla dedykowanej funkcji taką samą lub podobną ikonę to:

1. Robi się burdel
2. Ktoś może sobie zrobić krzywdę
3. Będę musiał tłumaczyć setce użytkowników dlaczego nie działa im sterowanie ogrzewaniem... przecież wybrał dobrą ikonę.
4. Ad 3... wcześniej będę rwał sobie włosy z głowy zastanawiając się co poszło nie tak.
5. Powstanie jeszcze 10 innych problemów z tym związanych, których się teraz nie domyślmy.
6. Dodajemy prowizorkom kolejne punkty aby zostały na zawsze.

Co do zmiany firmware-u. Tak! Trzeba będzie zmienić firmware w wielu przypadkach. Dlaczego... ano dlatego, że teraz sterowanie ogrzewaniem zależy od skryptów Wojtka. Jest to jakieś rozwiązanie ale mało bezpieczne i tymczasowe. Sterowanie ogrzewaniem musi być niezależne od serwera czyli przykładowy sonoff musi sobie sam poradzić nawet jak utraci kontakt z serwerem. Dlaczego.... ano dlatego aby chociażby nie uszkodzić Twojej instalacji grzewczej jak Cię nie ma w domu, a padnie internet lub abyś nie zamarzł przez problemy z raspberry.

To samo dotyczy wszystkiego co zależy od jakichkolwiek czujników. Dotyczy to też również pomp itd itp. Jeżeli odpowiadam za ten projekt to muszę wiedzieć do czego on ma służyć, a co za tym idzie muszę wprowadzać rozwiązania, które zminimalizują ryzyko katastrofy, będą przemyślane i sensowne, będą w miarę proste i użyteczne. Z tego co Pamiętam, Wojtek steruje za pomocą ikony furtki wentylacją/klimatyzacją. Można powiedzieć... dodajemy ikonę wentylacji/klimatyzacji do funkcji otwierania furtki..... znowu bałagan. Musi powstać funkcja zarządzania wentylacją/klimatyzacją z własną logiką i ona dostanie swoje ikony.

Obecnie nie ma wielu funkcji, które są realizowane prowizorycznymi rozwiązaniami (poprzez API)
Jak system ma się rozwijać to dodawane funkcje nie mogą być prowizorkami tylko muszą być przemyślane i działać w 100% niezawodnie.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7024
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Dec 23, 2017 4:11 pm

... jeszcze może być tak, że się nie rozumiemy. Ja o jednym, Ty o drugim ;)
grzegorzmcewp
Posts: 103
Joined: Thu Dec 29, 2016 4:47 pm

Sat Dec 23, 2017 4:20 pm

No ja ciebie rozumie chodzi mi o to czy ikona pompki do oczka wodnego będzie możliwa do wprowadzenia w aktualnym stanie oprogramowania? I czy można liczyć ze ikona akwarium pojawi się przy następnej aktualizacji? To nie zagraża bezpieczeństwu załączenie ryba światła albo puszczenie fontanny w oczku?
User avatar
pzygmunt
Posts: 7024
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Dec 23, 2017 4:23 pm

grzegorzmcewp wrote:
Sat Dec 23, 2017 4:20 pm
No ja ciebie rozumie chodzi mi o to czy ikona pompki do oczka wodnego będzie możliwa do wprowadzenia w aktualnym stanie oprogramowania? I czy można liczyć ze ikona akwarium pojawi się przy następnej aktualizacji? To nie zagraża bezpieczeństwu załączenie ryba światła albo puszczenie fontanny w oczku?
Tak. Podrzuć tylko ładne ikonki z prawami autorskimi w domenie public domain lub jak sam narysujesz z pisemną zgodą na użycie ;)
User avatar
QLQ
Posts: 857
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Fri Dec 29, 2017 10:48 pm

QLQ wrote:
Tue Nov 14, 2017 6:00 pm
pzygmunt wrote:
Tue Nov 14, 2017 9:06 am
QLQ wrote:
Mon Nov 13, 2017 8:19 pm
Ja już zrobiłem do aqua - oczywiście w kolorystyce Supla. jak coś to chętnie coś powymyślam z ikonkami
To jeszcze wersję svg przygotuj ;) W trybach on i off ;)
Proszę. Myślałem że jakiegoś Gif'a . W razie co to jest w *.CDR w załączniku

Dopiero zobaczyłem wersję OFF kolegi Fracz - może być mi się podoba :) . Się uśmiałem aż się popłakałem . Jest dobra
Aqua juz dawno macie
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sun Jan 21, 2018 10:57 pm

To może dacjcie możliwość wybrania "pustej ikony" bo wysterowywanie softem gate przez 1 sekunde i ikoną bramy przesuwnej spłuczki w sedesie tak nijak nie pasuje klientowi. Albo chociaż ikon ON z symbolem stopera - wyjście załączane na czas. Czytając ostatnie komentarze to widzę że od strony sprzętowej chcecie by soft się rozwijał, a od strony serwera nie bo to beeee jest i się burdel porobi. W zasadzie nie powinno was interesować kto do czego wykorzystuje wasze rozwiązanie. Wypuściliście na rynek jakieś oficjalne rozwiązanie sprzętowe? Nie. To nie dziwcie się że ludzie korzystają z sonoffów, bo mają taką alternatywe, czy to z wyjściami na 230 czy nie. Powinna być klauzaula: Nie korzystasz z oficjalnych rozwiązań zakupionych w sklepie Supli - ponosisz pęłną odpowiedzialność za powstałe szkody. W wyniku własnych modyfikacji.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
George2002
Posts: 118
Joined: Mon May 01, 2017 2:00 am

Wed Jan 24, 2018 10:14 pm

Kurczę dopiero dzisiaj zobaczyłem ten temat :D super sprawa tylko chyba nie do końca dla mnie bo teraz używam wersji firmware supla gate module i mam ikonki bramy a czy da się je zmienić na np komputer ? bo aktualnie włączam zdalnie kompa tym urządzeniem a mam ikonkę Bramy :D do resetu również mam ikonkę bramy a nie kompa :(
Z tego co widzę to chyba gdzieś przewinęło mi się że jest ikonka komputera i teraz pytanie czy nie lepiej było by aby dowolną ikonkę sobie móc wybierać z dostępnych a nie tylko pod konkretne urządzenia :( to robi spory problem bo czasem tak jak w moim przypadku niby moduł bramowy ale bdb się spisuje jako włącznik/reset komputera a ikonki dobrej brak :(
Post Reply