Sterowanie głosem

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
slawek
Posts: 1905
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Aug 30, 2018 5:11 pm

Musisz dodać taki blok w automate (ten zaznaczony):
Attachments
Screenshot_20180830-185750.png
Screenshot_20180830-185750.png (190.74 KiB) Viewed 1547 times
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
PuteR
Posts: 353
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Thu Aug 30, 2018 6:18 pm

slawek wrote:
Thu Aug 30, 2018 5:11 pm
Musisz dodać taki blok w automate (ten zaznaczony):
Tak zrobiłem ale teraz znowu wcale nie działają komendy.

Gdy blok jest dodany komendy wcale nie działają jak go nie ma jest ok. Czy przyczyną może być android 8.0?
leON22
Posts: 4
Joined: Wed Oct 17, 2018 9:25 pm

Sun Oct 21, 2018 10:59 am

Witam , wszystkich mam problem ze sterowaniem głosem w moim HUAWEI P20 z Android EMUI 8.1.0 :( Chcę sterować otwieraniem bramy wjazdowej ( centralka NICE i moduł wi-fi Sonoff skonfigurowane wszystko działa z aplikacją Supla ) . Po zainstalowaniu najnowszej wersji Automate 1.15.0 nie mogę pobrać potrzebnych skryptów ( Supla Configurator i Voice ) Po kliknięciu na "ludziki" w prawym górnym rogu odpala się komunikat : Automate reguirethe following privilege to access online community: access local network, internet and nearby devices . Po potwierdzeniu - Grand na ekranie info : Ta aplikacja jeszcze nie jest dostępna w bieżącym regionie :( Na Samsungu SG5 Neo żony z android 6.0.1, wszystko śmiga jak należy ;)
PS. W czym tkwi problem z moim fonem , może jest jakaś starsza , działająca wersja Automate , która pobiera w/w skrypty do poprawnego działania aplikacji :?:
dogu18
Posts: 29
Joined: Thu Oct 11, 2018 8:35 pm

Tue Nov 20, 2018 9:40 pm

Zrobiłem sobie sterowanie głosowe działa fajnie ale niestety odpowiedzi głosowe nie do końca.
Ustawiłem sobie na komendę "światło"przełączenie żarówki. Ma odpowiedz żeby sczytywało stan i mówiło że światło jest włączone lub zgaszone oraz mówiło jaka jest temperatura w pokoju.

Code: Select all

Światło jest {{6017|on|bool:włączone,zgaszone}}, w pokoju jest {{6016|temperature|number:1}} stopnia
niestety nie zawsze mówi prawdę. jak by nie odświeżało danych
miko1282
Posts: 280
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Wed Nov 21, 2018 1:06 pm

Dane są odświeżane co około 5 min choć czytałem że 1min z obserwacji moich że 5 😂 trzeba czekać, ma to na celu zmniejszenie zużycia serwerów
User avatar
fracz
Posts: 1211
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Wed Nov 21, 2018 7:07 pm

Nie jest prawdą to co piszesz. Interwał 5 minut obowiązuje tylko w termostacie, i nie dotyczy wyświetlanych danych ale podejmowanych akcji (raz na 5 minut sprawdzane są warunki). Dane są aktualne zawsze na dany moment.

Problem z (błędnym) odczytem stanu po wykonaniu akcji przez API jest spowodowany asynchronicznym działaniem supla-server. Tj. mogę zlecić wykonanie akcji na danym urządzeniu (np. włącz/wyłącz) i supla-server informuje o przyjęciu rozkazu. Nie jest to równoznaczne z jego wykonaniem, a jego czas zależy od aktualnego obciążenia sieci, prędkości Internetu w Twoim domu, responsywności urządzenia i tym podobnych aspektów. Dlatego czasem odczytanie stanu zaraz po zleceniu wykonania akcji powoduje odczytanie stanu jeszcze sprzed jej wykonania (i - uwaga - jest to informacja prawdziwa, bo światło w TYM momencie jeszcze się np. świeci).

Aby zminimalizować ten problem, skrypty po wykonaniu sceny, przed obliczeniem odpowiedzi czekają 500ms. Na ogół taka wartość wystarczała do skutecznego wykonania rozkazu na urządzeniu i przesłania od niego informacji zwrotnej. Teoretycznie mogę wydłużyć ten czas do 1s, ale to spowoduje już widoczne opóźnienie w generowaniu odpowiedzi sceny. Być może dzięki temu będzie to bardziej przewidywalne, ale niestety to nadal tylko protezowe rozwiązanie.

Tak na prawdę to jest pytanie do Przemka, czy istnieje techniczna możliwość wsparcia synchronicznych rozkazów przez API za pomocą supla-server - to rozwiązałoby problem.
User avatar
pzygmunt
Posts: 4559
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Nov 21, 2018 8:49 pm

Na potrzeby integracji z Google Home i Alexą powstał mechanizm asynchronicznych-wielowątkowych odpowiedzi oparty o HTTP/https. Został tak zbudowany by mógł być w przyszłości wykorzystany również w API tak aby można przy akcji wskazać callback-url dla asynchronicznej odpowiedzi. Jak będzie się dobrze sprawował to podepniemy go pod API.
miko1282
Posts: 280
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Thu Nov 22, 2018 9:29 am

fracz wrote:
Wed Nov 21, 2018 7:07 pm
Nie jest prawdą to co piszesz. Interwał 5 minut obowiązuje tylko w termostacie, i nie dotyczy wyświetlanych danych ale podejmowanych akcji (raz na 5 minut sprawdzane są warunki). Dane są aktualne zawsze na dany moment.

Problem z (błędnym) odczytem stanu po wykonaniu akcji przez API jest spowodowany asynchronicznym działaniem supla-server. Tj. mogę zlecić wykonanie akcji na danym urządzeniu (np. włącz/wyłącz) i supla-server informuje o przyjęciu rozkazu. Nie jest to równoznaczne z jego wykonaniem, a jego czas zależy od aktualnego obciążenia sieci, prędkości Internetu w Twoim domu, responsywności urządzenia i tym podobnych aspektów. Dlatego czasem odczytanie stanu zaraz po zleceniu wykonania akcji powoduje odczytanie stanu jeszcze sprzed jej wykonania (i - uwaga - jest to informacja prawdziwa, bo światło w TYM momencie jeszcze się np. świeci).

Aby zminimalizować ten problem, skrypty po wykonaniu sceny, przed obliczeniem odpowiedzi czekają 500ms. Na ogół taka wartość wystarczała do skutecznego wykonania rozkazu na urządzeniu i przesłania od niego informacji zwrotnej. Teoretycznie mogę wydłużyć ten czas do 1s, ale to spowoduje już widoczne opóźnienie w generowaniu odpowiedzi sceny. Być może dzięki temu będzie to bardziej przewidywalne, ale niestety to nadal tylko protezowe rozwiązanie.

Tak na prawdę to jest pytanie do Przemka, czy istnieje techniczna możliwość wsparcia synchronicznych rozkazów przez API za pomocą supla-server - to rozwiązałoby problem.
Dlaczego np otwarcie bramy (odpowiada że zamknięta przez około 3 minuty ?)
User avatar
fracz
Posts: 1211
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Thu Nov 22, 2018 10:48 am

A w aplikacji na smartfonie pokazuje Ci że się otwarła od razu?
miko1282
Posts: 280
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Fri Nov 23, 2018 4:28 pm

fracz wrote:
Thu Nov 22, 2018 10:48 am
A w aplikacji na smartfonie pokazuje Ci że się otwarła od razu?
Tak w aplikacji Supla stan zmienia sie odrazu a odpowiada że jest taka jak przed wykonaniem akcji: mam komendę brama jest .... Otwarta/zamknięta i odrazu po zmianie stanu komenda nie działa, po około 2-4min stan się zgadza z tym co pokazuje aplikacja i to co jest prawdą
Last edited by miko1282 on Fri Nov 23, 2018 11:36 pm, edited 1 time in total.
Post Reply