Sterowanie głosem

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
wsosniak
Posty: 400
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

śr lis 28, 2018 3:12 pm

no zobaczymy jak to im pójdzie to wdrożenie naszego języka :)
szabel99
Posty: 59
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 10:30 am

śr lis 28, 2018 7:53 pm

Coś zaczyna się powoli dziać z naszym językiem w głośniku Google Home. Wczoraj po zapytaniu głośnik "Do You speak polish" odpowiedź była "I'm still learning", a dzisiaj o dziwo odpowiedź jest (oczywiście po angielsku), że cały czas się uczy ale mogę przetłumaczyć jeśli mnie zapytasz i rzeczywiście tłumaczy na polski słowa i pojedyncze zdania. Myślę, że już jest bliżej niż dalej :)
leON22
Posty: 6
Rejestracja: śr paź 17, 2018 9:25 pm

czw lis 29, 2018 11:56 am

wsosniak pisze:
śr lis 28, 2018 12:45 pm
fracz pisze:
śr lis 28, 2018 9:29 am
W najbliższym wydaniu clouda dochodzi sterowanie głosem dla Alexa i Google Home. Oficjalnie trzeba mieć głośniki żeby to działało... ale może nie?

Zamiast kombinować dlaczego Automate nie działa na nowych Androidach, proponuję poświęcić czas na rozpoznanie tematu "jak ze smartfona zrobić głośnik alexa" ;) Jakby się dało - byłoby super.
Da się bez głośnika. Zanim kupiłem głośnik google home to sterowałem głosem przez telefon (wymagana aplikacja Google HOME zainstalowana na telefonie) - język telefonu na tą chwilę musi być ENG bo jeszcze nie ma wsparcia do PL (PL ma być do końca roku).
Witam, a mógłbyś podpowiedzieć jak Suple odpalić głosowo z Google Home , albo w inny sposób na moim P20 , z góry thx ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lis 29, 2018 12:39 pm

leON22 pisze:
czw lis 29, 2018 11:56 am
wsosniak pisze:
śr lis 28, 2018 12:45 pm
fracz pisze:
śr lis 28, 2018 9:29 am
W najbliższym wydaniu clouda dochodzi sterowanie głosem dla Alexa i Google Home. Oficjalnie trzeba mieć głośniki żeby to działało... ale może nie?

Zamiast kombinować dlaczego Automate nie działa na nowych Androidach, proponuję poświęcić czas na rozpoznanie tematu "jak ze smartfona zrobić głośnik alexa" ;) Jakby się dało - byłoby super.
Da się bez głośnika. Zanim kupiłem głośnik google home to sterowałem głosem przez telefon (wymagana aplikacja Google HOME zainstalowana na telefonie) - język telefonu na tą chwilę musi być ENG bo jeszcze nie ma wsparcia do PL (PL ma być do końca roku).
Witam, a mógłbyś podpowiedzieć jak Suple odpalić głosowo z Google Home , albo w inny sposób na moim P20 , z góry thx ;)
Zaczekaj na v2.3
wsosniak
Posty: 400
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

czw lis 29, 2018 12:56 pm

pzygmunt pisze:
czw lis 29, 2018 12:39 pm
leON22 pisze:
czw lis 29, 2018 11:56 am
wsosniak pisze:
śr lis 28, 2018 12:45 pm


Da się bez głośnika. Zanim kupiłem głośnik google home to sterowałem głosem przez telefon (wymagana aplikacja Google HOME zainstalowana na telefonie) - język telefonu na tą chwilę musi być ENG bo jeszcze nie ma wsparcia do PL (PL ma być do końca roku).
Witam, a mógłbyś podpowiedzieć jak Suple odpalić głosowo z Google Home , albo w inny sposób na moim P20 , z góry thx ;)
Zaczekaj na v2.3
tak jak @pzygmut pisze : najlepiej zaczekaj na V2.3 bo to już niedługo (chyba :) ).

Chociaż jak chcesz sobie już pokombinować i pogadać z telefonem to trzeba to zrobić "na skróty" czyli przez IFTTT i skrypty fracz-a:
1) Na telefonie muszą być aplikacje w najnowszej wersji (google assistant, i google home)
2) język telefonu ma być ENG żeby asystent gadał z google home
3) Na www.supla.fracz.com definiujesz sobie sceny (przy definiowaniu sceny zaznaczasz aby był publiczny URL)
4) w IFTTT korzystasz z dwóch usług : GOOGLE ASSISTANT (łączysz się z tym samym kontem co google assistant na telefonie) i WEBHOOK (służy do wywoływania scen, czyli tych publicznych URLi zdefiniowanych w punkcie 3). Definiujesz zdarzenia IF google assistant = "to co mowisz po angielsku do telefonu" THEN wywołaj URLa uzywając WEBHOOK.

u mnie działa . Dokłądnie też na P20 :) na tablecie T715 :) i też uzywając głośniczek google home mini
soren
Posty: 151
Rejestracja: pn cze 04, 2018 7:36 am

czw lis 29, 2018 2:19 pm

Według mapy to v3 już jutro :D
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1812
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

czw lis 29, 2018 2:33 pm

Faktycznie! Przemku, mówiłeś że listopad ale nie wiedziałem że napisałeś 2018 :-D
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lis 29, 2018 3:27 pm

Mały poślizg będzie ale.... mały... ;)
soren
Posty: 151
Rejestracja: pn cze 04, 2018 7:36 am

sob gru 01, 2018 5:08 am

Dziś w moim telefonie pojawił się asystent Google w języku polskim. Bardzo fajnie tylko komendy głosowe supli odrazu przestały działać.
kasta002
Posty: 9
Rejestracja: ndz wrz 09, 2018 6:43 pm

sob gru 01, 2018 1:01 pm

soren pisze:
sob gru 01, 2018 5:08 am
Dziś w moim telefonie pojawił się asystent Google w języku polskim. Bardzo fajnie tylko komendy głosowe supli odrazu przestały działać.
U mnie nadal działają komendy supli przez skrypt fracz. Dzisiaj pojawił mi się asystent po polsku i jak wypowiem otwórz bramę to ją otwiera poprzez skrypt. Czekam tylko aż supla będzie działać z Google Home.
ODPOWIEDZ