Strona 6 z 6

Re: Sceny i Widgety w SUPLA Scripts

: pn lut 04, 2019 10:50 pm
autor: plnuker
w skryptach zauważyłem ze przy sterowaniu roletami jeżeli w scenie ustawimy % zamknięcia na 40 i później wywołamy zamknij na np 60%, to przymknie się do wartości 60. Wywołanie kolejnej sceny "przymknij do 40%" nie wykona żadnej akcji. trzeba całkowicie otworzyć i przymykać

Czy to jakiś bug, zamierzona funkcjonalność?

dla porównania w harmonogramach na supla cloud % otwarcia działa w obie strony. Jeżeli jest większy niż zadany to przymknie a jeżeli mniejszy to otworzy.

2) testował ktoś z IOS (skroty/shortcuts(dawna nazwa workflow) i SIRI? Na 2 telefonach 5s i SE identycznie skonfigurowany skrót + nagranie akcji. Na SE wykonuje się od strzała, na 5s wali komunikatem "Sorry there was a problem with the app". Na reddit znalazłem jakieś opisy ale głownie dotyczą wcześniejszych wersji. Aplikacja skróty w tej samej wersji 2.1.2, różnice to IOS, na se jest nie zaktualizowany no i wiadomo sprzęt.

Re: Sceny i Widgety w SUPLA Scripts

: wt mar 05, 2019 4:44 pm
autor: flisiu
Witam
Pytanie zapewne do kolegi Fracz :
Czy pojawi się możliwość ustawienia sceny dla dimmerów na Zemel SLW-02 ( widzę w urządzeniach sulpa scripts, lecz nie mam możliwości sterowania bezpośredniego jak i zaprogramowania sceny dla tego urządzenia. Chciałbym ustawić jednym przyciskiem odpowiednie poziomy jasności dla kilku kanałów. Czy dla RGBW istnieje taka możliwość - ustawienie odpowiedniego koloru i jasności ?)
To samo dotyczy odczytu głębokości - widzę urządzenie lecz nie mam poziomu. Tu chciałbym ustawić powiadomienie lub/i jakąś akcję np. załącz "ostrzegawcze światło" Czujnik głębokości zainstalowałem w zbiorniku na nieczystości więc przydałby się jakiś automat z alarmem stanu.
Pozdrawiam

Re: Sceny i Widgety w SUPLA Scripts

: wt mar 12, 2019 9:44 am
autor: mako967
Witam. Mam ustawiony termostat w supla strips. Termostat steruje elektrozaworem. Mam podłączone dwa czujniki, jeden na kaloryferze, drugi w pomieszczeniu. Czy jest możliwość ustawiania tak, że termostat włączy się, gdy np. Temperatura na grzejniki osiągnie minimalną wartość, ale jednocześnie warunek na kaloryferze zmieni się, że pompa się wyłączy, jeśli w pokoju będzie maksymalna wartość temperatury?

Aktualnie termostat włącza się, gdy na grzejniku jest minimalna wartość temperatury, ale nie wyłącza się, gdy temperatura osiągnie poziom maksymalny w pokoju, lecz grzeje dopóki nie osiągnie wartości maksymalnej ustawionej na kaloryferze.

Re: Sceny i Widgety w SUPLA Scripts

: sob mar 16, 2019 7:42 pm
autor: procekms89
mako967 pisze:
wt mar 12, 2019 9:44 am
Witam. Mam ustawiony termostat w supla strips. Termostat steruje elektrozaworem. Mam podłączone dwa czujniki, jeden na kaloryferze, drugi w pomieszczeniu. Czy jest możliwość ustawiania tak, że termostat włączy się, gdy np. Temperatura na grzejniki osiągnie minimalną wartość, ale jednocześnie warunek na kaloryferze zmieni się, że pompa się wyłączy, jeśli w pokoju będzie maksymalna wartość temperatury?

Aktualnie termostat włącza się, gdy na grzejniku jest minimalna wartość temperatury, ale nie wyłącza się, gdy temperatura osiągnie poziom maksymalny w pokoju, lecz grzeje dopóki nie osiągnie wartości maksymalnej ustawionej na kaloryferze.
Dla mnie to trochę nie logiczne. Temperatura na grzejniku jest bez sensu, bo najważniejsze jest aby w pokoju była taka jak zadajesz z pewną deltą. A pompa powinna być załączana lub wyłączona gdy temperatura w pomieszczeniu spadnie poniżej zadanej. Temperatura samego grzejnika jest nie ważna, byle by termostat był nastawiona na temperaturę większa niż temperatura żądaną w pokoju. Im większa temperature ustawisz na termostacie tym szybciej pokój osiągnie temperaturę zadaną.

Re: Sceny i Widgety w SUPLA Scripts

: ndz mar 17, 2019 10:13 pm
autor: mako967
procekms89 pisze:
sob mar 16, 2019 7:42 pm
mako967 pisze:
wt mar 12, 2019 9:44 am
Witam. Mam ustawiony termostat w supla strips. Termostat steruje elektrozaworem. Mam podłączone dwa czujniki, jeden na kaloryferze, drugi w pomieszczeniu. Czy jest możliwość ustawiania tak, że termostat włączy się, gdy np. Temperatura na grzejniki osiągnie minimalną wartość, ale jednocześnie warunek na kaloryferze zmieni się, że pompa się wyłączy, jeśli w pokoju będzie maksymalna wartość temperatury?

Aktualnie termostat włącza się, gdy na grzejniku jest minimalna wartość temperatury, ale nie wyłącza się, gdy temperatura osiągnie poziom maksymalny w pokoju, lecz grzeje dopóki nie osiągnie wartości maksymalnej ustawionej na kaloryferze.
Dla mnie to trochę nie logiczne. Temperatura na grzejniku jest bez sensu, bo najważniejsze jest aby w pokoju była taka jak zadajesz z pewną deltą. A pompa powinna być załączana lub wyłączona gdy temperatura w pomieszczeniu spadnie poniżej zadanej. Temperatura samego grzejnika jest nie ważna, byle by termostat był nastawiona na temperaturę większa niż temperatura żądaną w pokoju. Im większa temperature ustawisz na termostacie tym szybciej pokój osiągnie temperaturę zadaną.

No masz rację, ale u mnie temperatura taka nie może przekroczyć 50 stopni, gdyż powyżej 60, zaczyna mi naliczać inną taryfę, więc chciałbym wyłączyć, gdy temperatura osiągnie te 50 stopni na przyłączu, czyli na kaloryferze.
Dodatkowo może się w pokoju nagrzać do tych ustawionych wartości i również się wyłączyć, przy czym na kaloryferze temperatura wcale nie musi osiągnąć tych 50 stopni.

Re: Sceny i Widgety w SUPLA Scripts

: czw kwie 04, 2019 7:22 pm
autor: mako967
Wracam z kolejnym, może trochę podobnym tematem jak poprzednio.

Mam dwa termometry. Jeden wewnątrz, drugi na zewnątrz budynku. Dodatkowo sterowanie piecem, zwykłe włącz/ wyłącz na sonoffie.

Warunek temperatury w budynku teruje załączeniem pieca, spadnie poniżej 20 stopni, uruchamia sie piec i grzeje do 22 stopni. Jednak idą ciepłe dni i niekoniecznie chcę, żeby przy temperaturze na zewnątrz w okolicach 25 stopni mieć w domu 21.

I teraz jak rozwiązać to, że przy jakiejś ustalonej temperaturze na zewnątrz zmienić aktywny profil, lub np. go wyłączyć?

EDIT.

Doszedłem już do tego. Można dodać scenę, która porównuję temperature na zewnątrz i w zależności od temperatury ustawia nam profil. Polecam zrobić histereze.

Jednak mam następny problem, polegający na tym, że sceny nie odtwarzaja się automatycznie. Można to obejść programem wywołującym url sceny. Jednak chciałbym to obejść bez tego typu zabiegów. Najlepiej ustawić to gdzieś w chmurze. Ktoś ma doświadczenie z tym?

Re: Sceny i Widgety w SUPLA Scripts

: ndz mar 29, 2020 1:13 am
autor: fioleczek13
Cześć,
Czy ktoś ma pojęcie jak dodać na iOS do aplikacji shorcuts cUrl, który stworzyłem w supla scripts? Ni jak nie idzie mi się z tym połączyć. Druga sprawa - jestem zalogowany do supla scripts przez dane z serwerów supla. Przy uruchamianiu linka skrótu w url wyskakują login i hasło do autoryzacji podając swoje dane serwerowe nie odpala mi linka. Na stronie supla scripts nazwa użytkownika jak wejdę w opcje napis brak.

Re: Sceny i Widgety w SUPLA Scripts

: śr kwie 08, 2020 11:46 am
autor: pykaman
Mam pytanie do autora skryptów. Czy jest możliwość wyłączenia sceny z linku bezpośredniego? Moja scena trwa kilka godzin , sterowanie zaworami podlewaczek. Mam ustawione przez ifttt załączanie sceny o określonej porze. Ale jak ją wyłączyć jednym kliknięciem np w skrót na pulpicie? Obecnie muszę się logować na supla script i tam ją wyłączyć. Pozdrawiam

Re: Sceny i Widgety w SUPLA Scripts

: sob paź 17, 2020 2:10 pm
autor: akszyn
Czy można na podobnej zasadzie wykonywać sceny tylko że zamiast aktywacji przy pomocy widgetu to coś podobnego na home assistant z odpowiedzią zwrotną