Siłownik elektrotermiczny

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Ryrzy
Posts: 136
Joined: Tue Nov 07, 2017 10:40 am

Wed Nov 08, 2017 11:47 am

morf wrote:
Wed Nov 08, 2017 11:30 am
Panowie jakis namiar na te silowniki mozna poprosic?
Nazwe ./ linka czy cosik?
W poprzednim watku jest tylko o sallusach
proszę:
https://allegro.pl/listing?string=salus ... u-1-2-1003
morf
Posts: 13
Joined: Wed Oct 25, 2017 8:00 pm

Wed Nov 08, 2017 11:54 am

Zmylily mnie te napisy na samym silowniku na zdjeciach, pomyslalem ze to cos innego jeszcze niz sallus :)
User avatar
fracz
Posts: 1603
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Wed Nov 08, 2017 12:18 pm

User avatar
michael
Posts: 1009
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Fri Nov 10, 2017 6:46 am

Wreszcie i ja uruchomiłem na bogato termostat by @fracz i mogę stwierdzić, że jestem już po dwóch nocach, w której ogrzewała mnie SUPLA :D
Działa rewelacyjnie, ale jednak mam dwie uwagi :P

1. Nie przełącza mi automatycznie profilów z nocnego na dzienny pomimo ustawionych widełek
2. Chyba trochę za duża histereza - tzn. Np. cel grzania to 22,6 st. a dogrzewa do 23,2 - wystarczyłoby do 23,0. To samo tyczy się w dół, ale już tego nie skontrolowałem bo ogólnie przez testy mało spałem :D gapiłem się w termostaty i siłowniki jak p!#$@!ny :zamiast spać :D
Attachments
termostat3.jpg
termostat3.jpg (61.27 KiB) Viewed 1932 times
termostat2.jpg
termostat2.jpg (48.99 KiB) Viewed 1932 times
termostat1.png
termostat1.png (39.01 KiB) Viewed 1932 times
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
fracz
Posts: 1603
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Fri Nov 10, 2017 8:26 am

1. Coś musiałeś zepsuć :D Pod podglądem termostatu pokazuje "Następna automatyczna zmiana profilu nastąpi po..." - wyświetla się tam oczekiwany moment zmiany?
2. Nie ma żadnej histerezy, tyle ile ustawisz tyle bierze. Z tym że opóźnienia mogą wynikać z tego że te warunki są sprawdzane w cyklach 5-minutowych, tj. o 12:00, 12:05, 12:10 itd. Jeśli zadana temperatura zostanie osiągnięta o 12:06 to termostat zleci wyłączenie urządzeń dopiero o 12:10, stąd mogą być sytuacje że jest już ciepło a jeszcze grzeje. Z tego co pamiętam - masz swoje skrypty, więc możesz zmniejszyć sobie ten interwał np. do 1 minuty za pomocą konfiguracji: https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... le.json#L7 (od wersji 2.5.0).

* Mam nadzieję że w domu się dzieci nie pojawiają jak tak Ci się sonoffy po podłodze walają ;)
User avatar
michael
Posts: 1009
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Fri Nov 10, 2017 8:31 am

1. Pokazuje automatyczną zmianę profilu o której nastąpi, ale nie zmienia.
2. No to w takim razie coś nie działa jak należy. Dzisiaj się przyjrzę bliżej, ale może w ogóle coś mam nie tak z tym automatem, załączyć załączy, ale już nie wyłącza.

* Ten sonoff roboczo :D
A dzieci wolą włączać wszystko z aplikacji lub głosowo :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
fracz
Posts: 1603
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Fri Nov 10, 2017 8:35 am

Jak aktualizowałeś do 2.3.7 to wykonałeś "Manual update steps"? https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... tag/v2.3.7
User avatar
michael
Posts: 1009
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Fri Nov 10, 2017 8:36 am

Wykonałem, ale widzę, że źle :)
mój config różni się od tego sample. Poprawiam :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
nowy1
Posts: 322
Joined: Fri Jul 01, 2016 11:51 am
Location: Warszawa

Fri Nov 10, 2017 8:54 am

Ktoś ma wiedzę czy salusa złoże na taki zawór on jest na klik

https://www.unisan.net.pl/products/glow ... s-raw-5115

może jakiś adapter mozna kupić ?
User avatar
michael
Posts: 1009
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Fri Nov 10, 2017 8:57 am

fracz wrote:
Fri Nov 10, 2017 8:35 am
Jak aktualizowałeś do 2.3.7 to wykonałeś "Manual update steps"? https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... tag/v2.3.7
Z tym w ogóle mam coś nie tak. Próbowałem wykonać polecenie z crontaba ręcznie i taki efekt. Jak ma wyglądać cała zawartość tego wpisu? Nie mogę tego nigdzie znaleźć

Code: Select all

michael@raspberrypi:/var/www/supla-scripts/var/config $ sudo /usr/bin/docker exec -u www-data suplascripts php supla-scripts dispat
Error response from daemon: No such container: suplascripts
Edit:

Znalazłem :D

Code: Select all

# Run supla-scripts dispatcher every 5 minutes
* * * * * /usr/bin/php /var/www/supla-scripts/supla-scripts dispatch:all

Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Post Reply