Siłownik elektrotermiczny

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
User avatar
dawidd
Posts: 359
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Wed Sep 26, 2018 6:08 am

Witam
Używa ktoś zaworów salus na 24V? Mam male dziecko które wszystko ciekawi dlatego wolałbym odpuścić 230V
Drugie pytanie, jak z głośnością tych zaworów? Słychać je podczas pracy?
User avatar
slawek
Posts: 2079
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Sep 26, 2018 4:22 pm

Nie słychać ich wcale, one nie mają przecież żadnego mechanizmu... są elektrotermiczne jak pewnie zauważyłeś ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Jerry91122
Posts: 29
Joined: Thu Oct 18, 2018 5:05 pm

Thu Oct 18, 2018 5:19 pm

Witam
Również dołączam do rodziny SUPLA :) póki co tylko dwa sonoff basic i dwa sonoff touch. Ale nie od razu Rzym zbudowano.
Teraz jednak chciałbym się pokusić o sterowanie ogrzewaniem. Myślę o SALUS T30NO który byłby zamontowany na rozdzielaczu grzejnikowym dla każdego grzejnika. Tyle że mam problem z czujnikiem temperatury. W sumie to miałbym możliwość pociągnięcia kablem do każdego pomieszczenia. Jednakże wolałbym jakiś bezprzewodowy czujnik który mógłbym spiąc z SUPLĄ tak aby sonoff(lub coś innego) mogło sterować każdym zaworem.

Jeszcze raz wszystkich witam i pozdrawiam.
PioKar
Posts: 159
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Thu Oct 18, 2018 5:35 pm

Nic nie sugeruję.
Napiszę co u mnie sie sprawdza.
Głowice zapięte są na grzejnikach w pokojach.
Pokój od wschodu ma inne warunki a pokoje od zachodu inne.
Dla tego w pokojach są sonoffy mierzące temperatury i sterujące głowicami w pomieszczeniach.
A piec sterowany jest kilkoma przekażnikami u mnie program 4CH.
I to działa. Jak w danym pokoju jest chłodno to przekażnik przypisany do niego uruchamia piec, a sonoff otwiera głowicę.
Jeśli będzie wszędzie zimno to otworzą się wszystkie głowice i wszystkie przekażniki 4ch będą włączone.
Przekażniki w 4ch łączysz równolegle.
I tu prośba do adminów by kiedyś odpytywanie było częściej niż co 5 min.
User avatar
slawek
Posts: 2079
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Oct 18, 2018 6:07 pm

PioKar wrote:
Thu Oct 18, 2018 5:35 pm

A piec sterowany jest kilkoma przekażnikami u mnie program 4CH.
I to działa. Jak w danym pokoju jest chłodno to przekażnik przypisany do niego uruchamia piec, a sonoff otwiera głowicę.
Jeśli będzie wszędzie zimno to otworzą się wszystkie głowice i wszystkie przekażniki 4ch będą włączone.
Przekażniki w 4ch łączysz równolegle.
I tu prośba do adminów by kiedyś odpytywanie było częściej niż co 5 min.
A po co ci 4 przekaźniki do włączania pieca?
Wystarczy, jak do każdego pomieszczenia (urządzenia grzejne) dodasz włącznik pieca ( jeden - ten sam).
Wtedy którekolwiek z włączających się pomieszczeń załączy ci także piec, a ostatnie, które wyłączy grzanie - wyłączy także piec.
Tak to działa w skryptach - nie wyłączy ci pieca, jeśli którekolwiek pomieszczenie będzie załączone.
Masz tu przykład - wprawdzie nie piec, a pompa zasilająca rozdzielacz, ale zasada ta sama
Attachments
Screenshot - 2018-10-18 , 20_05_06.jpg
Screenshot - 2018-10-18 , 20_05_06.jpg (47.82 KiB) Viewed 999 times
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
PioKar
Posts: 159
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Thu Oct 18, 2018 6:13 pm

Ja wolę 4ch.
Nie zastanawiam się czy skrypty się nie pogryzą.
A dodatkowy koszt to może 30 pln. przy zakupie w PL.
User avatar
fracz
Posts: 1382
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Thu Oct 18, 2018 6:21 pm

Potwierdzam, ze działa to tak jak @slawek opisał. Urządzenia aktywne wykorzystane w kilku pomieszczeniach działają, dopóki którekolwiek z tych pomieszczeń go wymaga.
PioKar
Posts: 159
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Thu Oct 18, 2018 6:24 pm

Przeprogramuję wszystkie pokoje pod jeden przekażnik w 4CH i się okaże :)
User avatar
slawek
Posts: 2079
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Oct 18, 2018 6:28 pm

PioKar wrote:
Thu Oct 18, 2018 6:24 pm
Przeprogramuję wszystkie pokoje pod jeden przekażnik w 4CH i się okaże :)
Zobacz na moim zrzucie - właśnie masz tam taką sytuację, gdzie jedno pomieszczenie mam załączone, drugie wyłączone - i zobacz stan pompy... ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
PioKar
Posts: 159
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Thu Oct 18, 2018 6:36 pm

Mi chodzi o taki scenariusz.
Włącza się czujnik nr1 i pompa rusza.
Włącza się czujnik nr2 i pompa chodzi bo jest włączona.
Pompa od czujnika nr1 osiągnęła warunek zadany a pompa czujnik nr2 jeszcze nie.
Z moich pierwszych obserwacji wynikało że pompa się wyłączyła.
Pomimo tego że czujnik nr2 nie osiągną zadanego warunku.
Ale nie ma problemu.
Pozmieniam ustawienia termostatów i sprawdzę
Post Reply