Siłownik elektrotermiczny

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
User avatar
slawek
Posts: 2193
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Oct 18, 2018 6:45 pm

Warunek jest taki, że skrypt ma wiedzieć czy urządzenie jest włączone, tzn. musi go włączyć lub wyłączyć, i dopiero wtedy WIE.
W sytuacji, gdy np. ustawiasz warunek histerezy np. 20 -21 stopni, a w tym momencie masz 22, skrypt nie wie , że powinno być wyłączone - zacznie działać dopiero (piszę to z praktyki - tak jest najszybciej) jak na chwilę ustawisz tryb ręczny i następnie wrócisz do automatu...
Jeśli się mylę - poprawcie mnie...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
fracz
Posts: 1527
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Thu Oct 18, 2018 8:19 pm

Bardzo dobrze to napisałeś. Chodzi o to by termostat nie zmieniał upierdliwie tego co ewentualnie ręcznie sobie ustawisz (przyciskiem albo z aplikacji).

Jeśli włączysz jakąś akcję na termostacie to będzie wiedziało co ma robić. Jak potem wrócisz do automatu to wróci do tego co ma być i będzie pilnować.

Dzięki temu można np. sterować przyciskiem monostabilnym, gdzie jedno wciśnięcie włącza a drugie wyłącza. Normalnie nie dałoby się sprawdzić stanu takiego urządzenia, a dzięki temu że termostat pamięa co robił to może "na czuja" wiedzieć, że jak raz przełączy to włącza a drugi raz - wyłącza.

Jakby ktoś chciał przeanalizować kod termostatu to jest w jednym pliku :-D https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... ommand.php
Gucio2607.
Posts: 402
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Thu Oct 18, 2018 8:57 pm

Jerry91122 wrote:
Thu Oct 18, 2018 5:19 pm
Witam
Również dołączam do rodziny SUPLA :) póki co tylko dwa sonoff basic i dwa sonoff touch. Ale nie od razu Rzym zbudowano.
Teraz jednak chciałbym się pokusić o sterowanie ogrzewaniem. Myślę o SALUS T30NO który byłby zamontowany na rozdzielaczu grzejnikowym dla każdego grzejnika. Tyle że mam problem z czujnikiem temperatury. W sumie to miałbym możliwość pociągnięcia kablem do każdego pomieszczenia. Jednakże wolałbym jakiś bezprzewodowy czujnik który mógłbym spiąc z SUPLĄ tak aby sonoff(lub coś innego) mogło sterować każdym zaworem.

Jeszcze raz wszystkich witam i pozdrawiam.
Tak właśnie będzie u mnie. Wszystko schowane przy rozdzielaczu i rzadnych urzadzeń przy grzejnikach.
Co do czujników w pomieszczeniach to bardzo proszę:
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7456224960
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Jerry91122
Posts: 42
Joined: Thu Oct 18, 2018 5:05 pm

Fri Oct 19, 2018 7:36 am

Dzięki Gucio! A wiesz może jak to połączyć z sonoffem? Myślisz że na takiej baterii https://allegro.pl/baterie-paluszek-mic ... 65783.html wytrzymaoby trochę? To już o krok od ładnej obudowy dla bezprzewodowego czujnika temperatury. Co więcej można by się pokusić o wydrukowanie ramki na zdjęcie z wbudowanym czujnikiem.
Last edited by Jerry91122 on Fri Oct 19, 2018 7:42 am, edited 1 time in total.
Gucio2607.
Posts: 402
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Fri Oct 19, 2018 7:42 am

Do zwyklej ladowarki od telefonu :D
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Jerry91122
Posts: 42
Joined: Thu Oct 18, 2018 5:05 pm

Fri Oct 19, 2018 8:14 am

wołałbym totalnie bezprzewodowo, dlatego myślę o jakimś powerbanku
PioKar
Posts: 185
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Fri Oct 19, 2018 3:23 pm

fracz wrote:
Thu Oct 18, 2018 6:21 pm
Potwierdzam, ze działa to tak jak @slawek opisał. Urządzenia aktywne wykorzystane w kilku pomieszczeniach działają, dopóki którekolwiek z tych pomieszczeń go wymaga.
Zaparłem się i sprawdziłem.
Prawdę piszecie jeśli chodzi o sterowanie od temperatury.
Tak, piec sterowany z trzech pomieszczeń działa sterowany jednym przekażnikiem.
Natomiast gdy DHT ma sterować wentylacją w okapie kuchennym i od ciepła i od wilgoci to już nie działa.
Jeśli jeden warunek działa na wentylację gdy w okapie jest za ciepło to schładza.
A drugi ma wetylować okap jeśli jest zbyt wilgotno.
To już inteligencja termostatów tego nie ogarnia.
Włączyły się jednocześnie.
Wilgoć nie spadła a temperatura tak.
Gdy temperatura spadła termostat wyłączył przekażnik sterujący wentylacją ale wilgotność była jeszcze za duża.
Wiem że to nie koniecznie ten temat ale blisko.
Tylko nie wiem czy tak zostanie czy da się to ogarnąć.
Sibikk
Posts: 281
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Fri Oct 19, 2018 3:38 pm

Termostaty działają dobrze, one nie wiedza o sobie nawzajem, żeby działało to tak jak byś chciał potrzebna jest już logika- scena z kilkoma warunkami. A tego puki co nie ma. Albo użyć dwóch urządzeń sterujących.
PioKar
Posts: 185
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Fri Oct 19, 2018 3:42 pm

No i dla tego do trzech okapów kuchennych wsadziłem trzy sonoff dual r2 i to działa.
Gburek1993
Posts: 4
Joined: Thu May 10, 2018 9:06 am

Wed Feb 20, 2019 10:32 am

Część, czy ktoś używa do sterowania Salusy Normalnie Otwarte? Mam pieć C.O jeszcze zwykły węglowy. I do mojego zastosowania chyba bardziej przydatne będzie używanie Salus NO. Tylko kwestia teraz odwórconej logiki :) w Supla Scripts od @Fracz będę musiał stosować opcję schładzanie a nie grzanie? @Fracz da się do jakoś manualnie zmienić?
Post Reply