inCan-Easy

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
Demolkaa
Posty: 227
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:42 pm
Lokalizacja: Twardowice

pt paź 04, 2019 9:12 pm

A czy była by możliwość dodania sterowania led np do przekaznika 1. Led na gpio sie włącza razem z przekaźnikiem?
plnuker
Posty: 77
Rejestracja: ndz gru 30, 2018 10:11 pm

ndz paź 06, 2019 10:30 am

sam sobie odpowiem:) W kwestii dodatkowego buttona - BUTTON2 jest na sztywno przypisany do RELAY K2 czyli w ustawieniach RELAY K1 i K2 muszą wskazywać na to samo GPIO. W przypadku sonoff SV jest to GPIO12 wtedy button 1 może być np bistabilny gpio0 a button 2 np gpio14 mono
Pozostaje kwestia DHT22, na tym samym sofcie wgranym do mini działa bez problemu ustawionym termometrze na GPIO2

Najwyraźniej obsługa DHT działa tylko na GPIO02, w sonoff SV można wylutować w zaznaczonym miejscu rezystor 1K i przylutować wyprowadzenie GPIO2
Załączniki
IMG_5952.png
IMG_5952.png (6.96 MiB) Przejrzano 1172 razy
plnuker
Posty: 77
Rejestracja: ndz gru 30, 2018 10:11 pm

ndz paź 06, 2019 8:23 pm

gnomosg pisze:
czw cze 27, 2019 9:11 pm
Cześć,
czy jest możliwość zweryfikowania działania GPIO5 jako Button2 w konfiguracji Socket?
Niestety na 2 różnych urządzeniach nie mogę uzyskać przełączania przekaźnika drugiego po wywołaniu przyciskiem z taką konfiguracją...
Sterowanie z aplikacji działa poprawnie.
Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam
Rafał
Ustaw GPIO5 jako button 2 , GPIO0 jako button 1 a RELAY K2 i K1 na GPIO12

viewtopic.php?p=50749#p50749
Ostatnio zmieniony ndz paź 06, 2019 8:28 pm przez plnuker, łącznie zmieniany 1 raz.
plnuker
Posty: 77
Rejestracja: ndz gru 30, 2018 10:11 pm

ndz paź 06, 2019 8:24 pm

dawidd pisze:
pt wrz 28, 2018 6:06 am
Czy soft inCan-Easy działa na sonoff basic z czujnikiem dht22?
U mnie po paru próbach z dwoma czujnikami nie chciał pokazać żadnych wartosci. DS1820 na tym samym sonoffie i tym samym gpio zaskoczył od razu (oczywiście po zmianie w panelu konfiguracyjnym na ds1820) Gpio mialem ustawione poprawnie, pullup byl. Przekaźnik działał prawidłowo
Po wrzuceniu softu od zybiego do tego sonoffa, dht22 zaczął działać - stad pytanie czy inCan-Easy powinno działać z sonofem basic i dht22?
działa ale tylko na GPIO02

viewtopic.php?p=50749#p50749
Krzyśku
Posty: 54
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm

sob paź 12, 2019 7:32 pm

Udało mi się w końcu wgrać suplę - in-can easy.
Podłączyłem się bezpośrednio pod esp (przylutowałem kabelki).
Moduł się ładnie łączy z cloud. Widać na stronie i w aplikacji.
Ale nie wiem pod którym GPIO jest przekaźnik i nie mogę go zmusić do działania.
Ktoś podpowie jakie wprowadzić ustawienia, żeby przekaźnik działał.
I gdzie dodać oraz jak ustawić żeby działał kontaktron?
Obrazek
Obrazek
Obrazek

EDIT:
przekaźnik śmiga na ustawieniu:
Button 1 - GPIO 0
Relay 1 - GPIO 12

Pozostało jeszcze ustawić LED config.

Podpowie ktoś pod które GPIO najlepiej podpiąć kontaktron i ewentualnie termometr (oraz który)?
mako967
Posty: 43
Rejestracja: pn lip 09, 2018 8:48 pm

wt paź 29, 2019 9:07 pm

Witam,

Mam ESP8266-01 z wgranym inCan Easy. Pierwsza konfiguracja po wgraniu poszła bez problemu. Ustawiłem przycisk konfiguracyjny na GPIO-0. Jednakże tu pojawiły się schody.

Przeczytałem w tym wątku, że trzeba podłączyć pin do 3,3v przez rezystor, tak też uczyniłem podłączając pod napięcie zasilania rezystorem 4,7k. Niestety esp nie chciał wejść w tryb konfiguracyjny, nie tworzył sieci. Należało w aplikacji zmienić stan wyprowadzenia. Po przełączeniu się na sieć ESP i wpisaniu tradycyjnie 192.168.4.1 niestety nie zostaje załadowana strona konfiguracyjna.

Czy miał ktoś podobną sytuację?

Wyczytałem też w tym wątku, że dodane zostały GPIO 1 oraz 3. Niestety ja ich nie widziałem w ustawieniach.

Może przydałoby się dodać jeszcze zmianę logiki?
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 589
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

ndz lis 03, 2019 10:51 pm

Dzisiaj przy uruchamianiu kolejnego modułu do sterowania domofonem na D1 mini z przekaźnikiem i Incan-Easy 2.7.2 zauważyłem coś takiego: jeśli w trakcie działania przekaźnika wyzwolonego z aplikacji wciśnie się dołączony do modułu zewnętrzny przycisk sterujący tym przekaźnikiem na czas dłuższy niż czas załączenia przekaźnika ustawiony w cloudzie, to zmienia się logika przekaźnika. Przekaźnik pozostaje włączony, a każdorazowe wciskanie przycisku wyłącza go na czas jego wciśnięcia. Aby działanie wróciło do normy trzeba ponownie wyzwolić przekaźnik z aplikacji. Sytuacja raczej mało prawdopodobna w codziennym użytkowaniu, żeby ktoś jednocześnie wciskał zewnętrzny przycisk i wyzwalał przekaźnik z aplikacji, ale chciałem to sprawdzić dla testu. Może to normalne i tak ma być.
Kanał ustawiony jako gate, przyciski bistable w konfiguracji modułu. Przekaźnik standardowo na pinie D1, zewnętrzny przycisk na D5 (przez pull-up), do tego jeszcze DHT21 na D4.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
Krzyśku
Posty: 54
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm

wt lis 05, 2019 6:58 pm

wgrane incan easy najnowszy
podłączony kontaktron - działa, zmienia się ikona
podłączony termometr ds18b20 - działa, odczytuje temperaturę
przekaźnik - działa, zarówno z przycisku na płytce jak i z cloud i aplikacji

ale jak uruchomię otwieranie/zamykanie bramy z pilota 433mhz lub z przycisku ręcznego zamontowanego w domu moduł traci połączenie, które wraca po kilku chwilach
zasięg wifi jest ok, moduł podpięty bezpośrednio do zasilacza 12v ze sterownika bramy
ktoś ma pomysł co może być nie tak?
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 546
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

wt lis 05, 2019 9:45 pm

Może spadek napięcia przy starcie silnika?
Podłącz mu niezależne zasilanie na próbę.

Z tego co wiem zasilacz w napędach jest mało wydajny.
George2002
Posty: 136
Rejestracja: pn maja 01, 2017 2:00 am

śr lis 06, 2019 1:26 am

Lector pisze:
wt lis 05, 2019 9:45 pm
Może spadek napięcia przy starcie silnika?
Podłącz mu niezależne zasilanie na próbę.

Z tego co wiem zasilacz w napędach jest mało wydajny.
Albo przysiew do zasilania z silnika wchodzi na płytkę esp i się restartuje ale to to samo czyli problem z zasilaniem, możesz spróbować dodać pojemność np 1500 lub 2200uF/35V :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”