inCan-Easy

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

sob lis 16, 2019 5:57 pm

Krzyśku pisze:
pt lis 15, 2019 10:27 pm
Wychodzi na to, że btn cfg jest pod innym pinem niż ustawiłem w ustawieniach modułu po wgraniu softu. Oczywiście nie wiem pod jakim, żeby było śmieszniej.
Poradziłem sobie tak, że dolutowałem do podanego w ustawieniach pinu drucika + drucik do masy...ale też nie działa wejście w tryb cfg.
Ponowne wgranie softu, najpierw blank, potem reszta niczego nie zmienia. Nie pojawia się sieć i strona do ustawień. Moduł pamięta wcześniejsze ustawienia :(
Pobierz ESP Flash download tool v1.2, ustaw tak jak na scr i napewno wyczyści Ci to również EPROM.
Załączniki
czysci 1Mb.PNG
czysci 1Mb.PNG (142.14 KiB) Przejrzano 436 razy
Krzyśku
Posty: 37
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm

ndz lis 17, 2019 3:17 pm

Zadziałało.
Dzięki wielkie.
Krzyśku
Posty: 37
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm

wt lis 19, 2019 9:14 pm

George2002 pisze:
śr lis 06, 2019 1:26 am
Lector pisze:
wt lis 05, 2019 9:45 pm
Może spadek napięcia przy starcie silnika?
Podłącz mu niezależne zasilanie na próbę.

Z tego co wiem zasilacz w napędach jest mało wydajny.
Albo przysiew do zasilania z silnika wchodzi na płytkę esp i się restartuje ale to to samo czyli problem z zasilaniem, możesz spróbować dodać pojemność np 1500 lub 2200uF/35V :)
Niezależnie podłączenie sprawdzone. Kondensator podłączony i na zasilaniu niezależnym i na tym z zasilacza bramy (zasilacz 12V 7A).
I jest tak:
- potrafi pracować 2-3 dni bez przerwy, niezależnie czy się otwiera czy nie bramę
- potrafi w ciągu dnia tracić połączenie 2 - 3 razy, od kilku minut do nawet 2 godzin, bez względu na to czy brama jest otwierana czy nie

Wygląda to na utratę połączenia z siecią. Bo sam moduł działa, w sensie jest włączony, ma zasilanie, świeci się dioda.
Odległość od routera do bramy to około 10 metrów, po drodze jest ściana z pustaków.

Ktoś, coś, jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 679
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt lis 19, 2019 9:28 pm

Jeśli masz taką możliwość to zmniejsz odległość ro routera. Spróbuj też wymusić w routerze kanał 1 na paśmie 2.4 GHz. Mam wrażenie, że ESP lepiej pracują na niskich kanałach. Może być też tak, że jakiś sąsiad włącza swoje wifi i wtedy Twój sterownik traci połączenie z routerem.

Kiedy ostatni raz sterownik połączył się z Cloud, widać w panelu Cloud.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
George2002
Posty: 121
Rejestracja: pn maja 01, 2017 2:00 am

wt lis 19, 2019 11:44 pm

Krzyśku pisze:
wt lis 19, 2019 9:14 pm
George2002 pisze:
śr lis 06, 2019 1:26 am
Lector pisze:
wt lis 05, 2019 9:45 pm
Może spadek napięcia przy starcie silnika?
Podłącz mu niezależne zasilanie na próbę.

Z tego co wiem zasilacz w napędach jest mało wydajny.
Albo przysiew do zasilania z silnika wchodzi na płytkę esp i się restartuje ale to to samo czyli problem z zasilaniem, możesz spróbować dodać pojemność np 1500 lub 2200uF/35V :)
Niezależnie podłączenie sprawdzone. Kondensator podłączony i na zasilaniu niezależnym i na tym z zasilacza bramy (zasilacz 12V 7A).
I jest tak:
- potrafi pracować 2-3 dni bez przerwy, niezależnie czy się otwiera czy nie bramę
- potrafi w ciągu dnia tracić połączenie 2 - 3 razy, od kilku minut do nawet 2 godzin, bez względu na to czy brama jest otwierana czy nie

Wygląda to na utratę połączenia z siecią. Bo sam moduł działa, w sensie jest włączony, ma zasilanie, świeci się dioda.
Odległość od routera do bramy to około 10 metrów, po drodze jest ściana z pustaków.

Ktoś, coś, jakiś pomysł?
Jeszcze dwie sprawy - rozumiem że jest esp w jakiejś puszce tam schowany :) ? To może mieć słaby zasięg przez to a jak nie to to może kanały albo ostatecznie masz felerny moduł :(
Krzyśku
Posty: 37
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm

śr lis 20, 2019 9:36 pm

WiFi jest na kanale 2, sąsiedzi dopiero na 7 i 9.
Owszem, jest w puszce. Na kablu obok sterownika bramy. Puszka jest z tworzywa, szczelna. Nie chce mi się wierzyć, że te kilka mm tworzywa tak burzy zasięg.
Chyba mam felerny moduł jednak...:(

Dzięki za pomoc.
Przemo_06_92
Posty: 41
Rejestracja: ndz lis 11, 2018 2:39 pm

ndz gru 29, 2019 11:41 am

Witam! takie pytanie czy w Multibordzie mogę sobie ustawić 4 przekaźniki i do tego 4 zewnętrzne przyciski tak żebym mógł sterować z poziomu modułu i z poziomu aplikacji ? chodzi o Wemos D1 mini
ODPOWIEDZ