inCan-Easy

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Krzyśku
Posty: 74
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm

śr lis 06, 2019 4:13 pm

OK.
Dzięki.
Sprawdzę podane rozwiązania :)
Oziborn19
Posty: 68
Rejestracja: śr wrz 18, 2019 11:32 am

sob lis 09, 2019 10:44 pm

czy mozna zmodyfikować incan easy dla 6 przekazników?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1616
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz lis 10, 2019 7:31 am

Nie można. Wgraj sobie Multiboard i tam wybierz "RELAYS x9"
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
jethro
Posty: 15
Rejestracja: śr lis 13, 2019 2:29 pm

śr lis 13, 2019 3:12 pm

Witam.
A czy ktoś może mi odpowiedzieć czy któraś z tych Boardów które możemy wybrać w oprogramowaniu Multiborad obsłuży w sonoffie basic podłączone naraz dwa czujniki AM2301 i DS18B20 do różnych GPIO? Mam wgrany multiboard (wcześniej różne inne oprogramowania wgrywałem i nie działał mi nawet pojedynczy DS18B20) i jak podłączyłem AM2301 i DS'a to temperaturę DS pokazuje non stop, a AM czasem pokazuje, ale to przez chwilę, czasem 0,0 temperatura i wilgotność a czasem kreski jakby nie było połączenia z czujnikiem. Czy taka funkcjonalność mogłaby zostać włączona? Ja chciałbym mierzyć sonoffem temperaturę na zewnątrz i wewnątrz i stąd moje pytanie. Czy jakby były dwa takie same czujniki to byłoby ok? Aktualnie mam po jednym i nie mogę sprawdzić czy to by działało.

A jeśli już mówimy o pomiarze temperatury to czy można by zmodyfikować Multiboard'a o taki prosty termostat? Aktualnie mierzę DS'em temperaturę podajnika węgla w piecu (bo kilka razy się zapalił węgiel w nim, rurki popękały i było sporo roboty, aby to naprawić) i poprzez Supla Scripts używam termostatu, który gdy wykryje zbyt wysoką temperaturę podajnika to ma włączyć syrenkę alarmową podłączoną do tego samego sonoffa co DS, więc czy byłaby możliwość, aby zmodyfikować soft, by móc wybrać któryś GPIO, zaznaczyć zakres temperatury jaki miałby obowiązywać i załączać przekaźnik po spełnieniu warunku. Byłoby to chyba dosyć bezpieczne i dobre rozwiązanie nie potrzebujące połączenia z siecią, poza tym ten termostat na supla scripts może działać z opóźnieniem do 5 minut, więc to dużo, gdy temperatura w podajniku może wzrastać szybko, gdy się węgiel w nim zapali.

Pozdrawiam
Jarek
Krzyśku
Posty: 74
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm

pt lis 15, 2019 5:08 pm

A teraz takie pytanko ;)
Wgrane incan easy. Tylko że źle został ustawiony GPIO dla btn cfg i nie można wejść w tryb konfiguracji.
Co zrobić?
Wgranie na nowo oprogramowania nic nie daje.
plnuker
Posty: 82
Rejestracja: ndz gru 30, 2018 10:11 pm

pt lis 15, 2019 10:20 pm

Krzyśku pisze:
pt lis 15, 2019 5:08 pm
A teraz takie pytanko ;)
Wgrane incan easy. Tylko że źle został ustawiony GPIO dla btn cfg i nie można wejść w tryb konfiguracji.
Co zrobić?
Wgranie na nowo oprogramowania nic nie daje.

Jak nie dziala 10x btn 0 to zostaje ponowne wgranie. Musi dać efekt , jak nie daje znaczy ze zostaje stary config i musisz najpierw wgrać blank.BIN

ps oczywiście tryb programowania z wciśniętym BTN 0 podpinasz zasilanie i potem puszczasz btn0
ps2. najczęściej miałem podobne problemy kiedy ustawiłem btn 0 jako bistabilny , on zawsze musi być MONO bo inaczej łapie taki stan który uniemożliwia wystartowanie.
Krzyśku
Posty: 74
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm

pt lis 15, 2019 10:27 pm

Wychodzi na to, że btn cfg jest pod innym pinem niż ustawiłem w ustawieniach modułu po wgraniu softu. Oczywiście nie wiem pod jakim, żeby było śmieszniej.
Poradziłem sobie tak, że dolutowałem do podanego w ustawieniach pinu drucika + drucik do masy...ale też nie działa wejście w tryb cfg.
Ponowne wgranie softu, najpierw blank, potem reszta niczego nie zmienia. Nie pojawia się sieć i strona do ustawień. Moduł pamięta wcześniejsze ustawienia :(
cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pt lis 15, 2019 10:41 pm

To znaczy, ze zle wgrywasz blank. Jak masz pamiec 4Mb to blan wgrywasz pod 4 adresy. Jak 2 Mb to pod 2.
Patryk
Posty: 893
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pt lis 15, 2019 10:49 pm

Krzyśku pisze:
pt lis 15, 2019 10:27 pm
Moduł pamięta wcześniejsze ustawienia :(
1. Podłącz programator do modułu.
2. Zewrzyj gpio 0 do GND ( masy ). - wtedy moduł przejdzie w tryb  fleshowania.
3. Włóż programator do portu USB.
4. Rozewrzyj gpio 0 od GND
5. Wyczyść pamięć ( funkcja "ERASE" w programie esp8266 DOWNLOAD  TOOL).
5. Odłącz programator od USB. ( reset modułu).
6. Ponownie wykonaj pkt 2, 3 i 4
7. Wgraj na nowo soft.
Bólu
Posty: 1
Rejestracja: sob lis 16, 2019 1:01 am

sob lis 16, 2019 1:28 am

No i mam dokładnie ten sam problem dwa sonoffy nie reagują po wgraniu softa przeleciałem blankiem ale nic to nie daje,
wydaje mi się że knocę coś przy wgrywaniu blanka i tych plików robię to pierwszy raz i jestem totalny świeżak prubuję wgrac incanizzy z pod tego linku
https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... inCan_Easy
prosił bym o wytłumaczenie jak krowie na rowie krok po kroku jak wgrac blanka pod które adresy i ile tych adresów i które pliki z tych czterech podanych w linku mam wgrac.
fajnie by było miec link ze sprawdzonym plikiem blank bo ten mi sie cos nie podoba co mam
Posiadam:
Programator CH340G i YP-01 a i cp2102 (ale już się sfajczył bo przekombinowałem z zasilaniem czegoś innego :) )
Dwa sonoffy rf r2 power v1.0
Program Flashing NodeMCU
Windows 7
Wielkie chęci do skończenia tego co zaczołem :)

Pozdrawiam Mądrych Suplowiczów :)


Między czasie zauwazylem że moduły które posiadam opierają się o chip esp8285 i narobiłem niezłego bajzlu.
Powiedzcie mi jak czyścić moduł .softy wgrywalem pod różne adresy i już nawet nie pamiętam pod które jak teraz zrobic zebym miał pewnosc ze cały moduł jest dokładnie oczyszczony na kazdym adresie
Jak by był ktoś taki miły i wytłumaczył o co chodzi z tymi adresami dlaczego trzeba wgrywać je pod konkretny adres.Jak zbudowana jest pamięć w takim chipe.
Ostatnio zmieniony śr lis 20, 2019 10:56 am przez Bólu, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”