inCan-Easy

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
lukosław
Posty: 30
Rejestracja: pn paź 28, 2019 8:20 am

pt lut 28, 2020 9:50 am

Czy jest możliwość dorzucenia do tego softu tzw. filtra przeciwzakłóceniowego?

Fragment kodu opisany tutaj: viewtopic.php?p=50785#p50785 wydaje się działać bardzo w porządku. Mam kilka sonoffów mini na sofcie z tym filtrem i problem z samozałączaniem nie występuje. Natomiast na inCanie tak (na szczęście dość rzadko).

Kolejnym problemem jest viewtopic.php?f=8&t=6039
Zarówno multiboard jak i inCan są również dotknięte tym problemem.
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 598
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

pn mar 02, 2020 11:55 am

Jakby @Espablo mógł kiedyś dorzucić wybór czy zmiana stanu ma następować po naciśnięciu czy puszczeniu przycisku też byłoby fajnie. W pokoju dzieci mam główne światło na Shelly1 z wgranym Incan-Easy i nie zawsze domownicy łapią, że zmiana następuje po zwolnieniu przycisku. Dodatkowo jest tam żarówka Tradfri, która nie rozświetla się od razu i to sprawia, że klikają parę razy.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
pirat
Posty: 43
Rejestracja: ndz maja 12, 2019 12:22 pm

ndz mar 15, 2020 12:15 pm

Też jestem za taką zmianą aby inCan-Easy działał na zbocze narastające bo obecnie jest to bardzo nie intuicyjne ;)

Jak ktoś ma taki gotowy soft bin. a nie chce go publikować to proszę o priv. :lol:
local
Posty: 53
Rejestracja: pn sty 27, 2020 11:33 am

pn maja 11, 2020 7:56 am

Czy udało by się dorzucić opcje zmiany stanu z HIGH na LOW dla diody stanu przekaznika/konfiguracji jak dla przekaźników?

I jeszcze taka uwaga odnośnie automatu schodowego.
Po ustawieniu automat działa tylko po uruchomieniu z aplikacji z przycisku mono/bistabilnego już nie (załącza się jak włącznik światła). Tak ma być ?
jarsyb
Posty: 6
Rejestracja: ndz maja 31, 2020 4:03 pm

ndz maja 31, 2020 5:20 pm

@Espablo działasz jeszcze coś na tym sofcie? mam problem z diodą config na sonoff sv, jakbyś robił jakiś update to miej na uwadze :)
Mega soft :) Pozdrawiam
Istnieją 10 rodzaje ludzi - ci którzy rozumieją binarnie i ci którzy nie.
jethro
Posty: 14
Rejestracja: śr lis 13, 2019 2:29 pm

pn cze 01, 2020 6:03 am

Witam.
Mam takie pytanie. Wgrałem InCan Easy do sonoffa i próbuję go wykorzystać w garażu do detekcji włamania, kontaktron wykrywa otwarcie drzwi i ma przełączyć przekaźnik. Pytanie moje brzmi, czy InCan Easy lub Multiboard czy jakaś inna kompilacja jest w stanie to zrobić? Bo zawaliłem już wiele wieczorów i niestety stoję w miejscu a wydaje mi się, że już skonfigurowałem prawidłowo parametry dla InCan Easy. Z przycisku wszystko działa w supli na telefonie a automatycznie przekaźnik sam się nie chce przełączyć po wykryciu otwarcia drzwi. Kontaktron mam skonfigurowany jako czujnik otwarcia bramy garażowej, w polu czujnik dla kanału jest widoczny przekaźnik (otwieranie zamykanie bramy garażowej), więc wygląda na ok, a nie działa. InCan Easy mam skonfigurowanego tak jak na zdjęciu. Czy ktoś podpowie gdzie robię błąd?

Pozdrawiam
Jarek
Załączniki
Screenshot_20200601_074017_com.android.chrome.jpg
Screenshot_20200601_074017_com.android.chrome.jpg (264.78 KiB) Przejrzano 448 razy
Screenshot_20200601_073943_com.android.chrome.jpg
Screenshot_20200601_073943_com.android.chrome.jpg (238.76 KiB) Przejrzano 448 razy
plnuker
Posty: 79
Rejestracja: ndz gru 30, 2018 10:11 pm

pn cze 01, 2020 7:01 am

jethro pisze:
pn cze 01, 2020 6:03 am
Witam.
Mam takie pytanie. Wgrałem InCan Easy do sonoffa i próbuję go wykorzystać w garażu do detekcji włamania, kontaktron wykrywa otwarcie drzwi i ma przełączyć przekaźnik. Pytanie moje brzmi, czy InCan Easy lub Multiboard czy jakaś inna kompilacja jest w stanie to zrobić? Bo zawaliłem już wiele wieczorów i niestety stoję w miejscu a wydaje mi się, że już skonfigurowałem prawidłowo parametry dla InCan Easy. Z przycisku wszystko działa w supli na telefonie a automatycznie przekaźnik sam się nie chce przełączyć po wykryciu otwarcia drzwi. Kontaktron mam skonfigurowany jako czujnik otwarcia bramy garażowej, w polu czujnik dla kanału jest widoczny przekaźnik (otwieranie zamykanie bramy garażowej), więc wygląda na ok, a nie działa. InCan Easy mam skonfigurowanego tak jak na zdjęciu. Czy ktoś podpowie gdzie robię błąd?

Pozdrawiam
Jarek
pytanie którego sonoffa używasz bo nie każdy zadziała z 2 przyciskami i może być konieczność podpięcia się pod istniejący. W takiej konfiguracji o jakiej piszesz, kontaktron musiał by działać jako przycisk mono-stabilny. Wtedy automatycznie po otwarciu przełączał by przekaźnik. (oczywiscie kwestia jaki kontaktron NO,NZ)
2 sposób (trudniejszy) to kontaktron jako sensor ale sama SUPLA nie ma obslugi warunków a skrypty by FRACZ tylko dla wybranej akcji. Wiec trzeba by samemu coś napisać żeby przez supla api umiało na bazie stanu sensora wykonać akcje.
lukfud
Posty: 337
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pn cze 01, 2020 7:14 am

jethro pisze:
pn cze 01, 2020 6:03 am
Witam.
Mam takie pytanie. Wgrałem InCan Easy do sonoffa i próbuję go wykorzystać w garażu do detekcji włamania, kontaktron wykrywa otwarcie drzwi i ma przełączyć przekaźnik. Pytanie moje brzmi, czy InCan Easy lub Multiboard czy jakaś inna kompilacja jest w stanie to zrobić? Bo zawaliłem już wiele wieczorów i niestety stoję w miejscu a wydaje mi się, że już skonfigurowałem prawidłowo parametry dla InCan Easy. Z przycisku wszystko działa w supli na telefonie a automatycznie przekaźnik sam się nie chce przełączyć po wykryciu otwarcia drzwi. Kontaktron mam skonfigurowany jako czujnik otwarcia bramy garażowej, w polu czujnik dla kanału jest widoczny przekaźnik (otwieranie zamykanie bramy garażowej), więc wygląda na ok, a nie działa. InCan Easy mam skonfigurowanego tak jak na zdjęciu. Czy ktoś podpowie gdzie robię błąd?
Pozdrawiam
Jarek
Nie robisz błędu. InCan czy Multiboard mają rozbudowany konfigurator, ale same w sobie nie posiadają logiki. Jeden if () rozwiąże sprawę, ale trzeba go dopisać. Jeśli chcesz, mogę podrzucić Ci binarkę. Do tego dorzuciłbym dodatkowy virtualny przełącznik widziany w supli działający jako: alarm aktywny / alarm nieaktywny.
Albo tak jak napisał kolega @plnuker ustaw kontaktron jako przycisk, tylko raczej bistabilny.
.newbie
plnuker
Posty: 79
Rejestracja: ndz gru 30, 2018 10:11 pm

pn cze 01, 2020 8:00 am

lukfud pisze:
pn cze 01, 2020 7:14 am
jethro pisze:
pn cze 01, 2020 6:03 am
Witam.
Mam takie pytanie. Wgrałem InCan Easy do sonoffa i próbuję go wykorzystać w garażu do detekcji włamania, kontaktron wykrywa otwarcie drzwi i ma przełączyć przekaźnik. Pytanie moje brzmi, czy InCan Easy lub Multiboard czy jakaś inna kompilacja jest w stanie to zrobić? Bo zawaliłem już wiele wieczorów i niestety stoję w miejscu a wydaje mi się, że już skonfigurowałem prawidłowo parametry dla InCan Easy. Z przycisku wszystko działa w supli na telefonie a automatycznie przekaźnik sam się nie chce przełączyć po wykryciu otwarcia drzwi. Kontaktron mam skonfigurowany jako czujnik otwarcia bramy garażowej, w polu czujnik dla kanału jest widoczny przekaźnik (otwieranie zamykanie bramy garażowej), więc wygląda na ok, a nie działa. InCan Easy mam skonfigurowanego tak jak na zdjęciu. Czy ktoś podpowie gdzie robię błąd?
Pozdrawiam
Jarek
Nie robisz błędu. InCan czy Multiboard mają rozbudowany konfigurator, ale same w sobie nie posiadają logiki. Jeden if () rozwiąże sprawę, ale trzeba go dopisać. Jeśli chcesz, mogę podrzucić Ci binarkę. Do tego dorzuciłbym dodatkowy virtualny przełącznik widziany w supli działający jako: alarm aktywny / alarm nieaktywny.
Albo tak jak napisał kolega @plnuker ustaw kontaktron jako przycisk, tylko raczej bistabilny.
fakt, bi-stabilny ;)
jethro
Posty: 14
Rejestracja: śr lis 13, 2019 2:29 pm

pn cze 01, 2020 12:10 pm

Mam sonoff Basic RF R2 1.0, kontaktron NO, chciałbym podpiąć w sumie dwa kontaktrony do tego sonoff. Narazie podlutowalem jeden do linii RX z pull upem i to działa bo ikonki się zmieniają jak zbliżam magnes, tylko ten przekaźnik nie przełącza. Jeśli jest możliwość stworzenia takiego bin'a to poproszę. Będę wdzięczny. A wytłumaczcie czemu mam wybrać bistabilny przełącznik a nie monostabilny? A moglibyście też wyjaśnić o co chodzi z tymi numerami kanałów które są przyporządkowane w danym urządzeniu? Ma to jakieś większe znaczenie? To jest jakoś powiązane z portami gpio czy nie? Grupy kanałów też nie do końca rozumiem o co z tymi chodzi. Jest może jakaś instrukcja do supli gdzie są wyjaśnione takie zagadnienia?

Dziękuję i pozdrawiam
Jarek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”