inCan-Easy

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
plnuker
Posty: 78
Rejestracja: ndz gru 30, 2018 10:11 pm

pn cze 01, 2020 12:23 pm

jethro pisze:
pn cze 01, 2020 12:10 pm
Mam sonoff Basic RF R2 1.0, kontaktron NO, chciałbym podpiąć w sumie dwa kontaktrony do tego sonoff. Narazie podlutowalem jeden do linii RX z pull upem i to działa bo ikonki się zmieniają jak zbliżam magnes, tylko ten przekaźnik nie przełącza. Jeśli jest możliwość stworzenia takiego bin'a to poproszę. Będę wdzięczny. A wytłumaczcie czemu mam wybrać bistabilny przełącznik a nie monostabilny? A moglibyście też wyjaśnić o co chodzi z tymi numerami kanałów które są przyporządkowane w danym urządzeniu? Ma to jakieś większe znaczenie? To jest jakoś powiązane z portami gpio czy nie? Grupy kanałów też nie do końca rozumiem o co z tymi chodzi. Jest może jakaś instrukcja do supli gdzie są wyjaśnione takie zagadnienia?

Dziękuję i pozdrawiam
Jarek
różnica miedzy mono a bi jest taka ze dla BI - przycisk działa jak włącznik światła, czyli załączone jest tak długo jak przełączony jest przycisk. Inaczej mówiąc sa 2 stany stabilne , 0 i 1 czyli włączony i wyłączony

dla mono stabilnego, przycisk działa jak dzwonek. Naciskasz, swieci , żeby zgasić trzeba jeszcze raz nacisnąć. Tu mogą byc 2 warianty w zależności od softu:
- stan zmieniany jest zboczem narastającym lub opadającym (naciśniecie przycisku lub puszczenie). Dla kontaktronu to nie koniecznie dobre rozwiązanie bo żeby zadziałał musiał byś zbliżyć magnes, oddalić (większość sonoff reaguje na puszczenie przycisku a nie wciśnięcie). wtedy dopiero zmienił by się stan przekaźnika. Zeby wyłączyć tak samo, zbliżyć i oddalić.
lukfud
Posty: 329
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pn cze 01, 2020 1:04 pm

plnuker pisze:
pn cze 01, 2020 12:23 pm
większość sonoff reaguje na puszczenie przycisku a nie wciśnięcie
Reakcja jest taka jaką sobie wedle uznania ustawisz ;)
.newbie
lukfud
Posty: 329
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pn cze 01, 2020 1:16 pm

jethro pisze:
pn cze 01, 2020 12:10 pm
Mam sonoff Basic RF R2 1.0, kontaktron NO, chciałbym podpiąć w sumie dwa kontaktrony do tego sonoff. Narazie podlutowalem jeden do linii RX z pull upem i to działa bo ikonki się zmieniają jak zbliżam magnes, tylko ten przekaźnik nie przełącza.
Dziękuję i pozdrawiam
Jarek
W konfiguracji wybierz: bistabilny przycisk na gpio3 i zobacz jaka będzie reakcja przekaźnika na kontaktron.
.newbie
jethro
Posty: 14
Rejestracja: śr lis 13, 2019 2:29 pm

wt cze 02, 2020 4:05 pm

Witam ponownie.
Jest już jakiś postęp, po zmianie konfiguracji w końcu zaczyna to jakoś sensownie działać, dodałem drugi kontaktron i przekaźnik klika gdy zbliżam magnesik, ale coś przekombinowałem, że ikonki się niestety nie zmieniają na bieżąco i wymieszały mi się komponenty w dwóch lokalizacjach mimo że są prawidłowo przypisane do lokalizacji. Mam jeszcze problem z tym że w komponencie przekaźnika (otwieranie/zamykanie bramy garażowej) można wybrać tylko jeden czujnik otwarcia. Przypuszczam że muszę usunąć i dodać od nowa urządzenia to wtedy nastanie porządek w tych dwóch lokalizacjach (mogę ustawić na "brak" ale nieelegancko to wygląda szczególnie że było ok i ładnie wyglądało). Kolejne testy już niebawem 😃
plnuker
Posty: 78
Rejestracja: ndz gru 30, 2018 10:11 pm

wt cze 02, 2020 7:51 pm

jethro pisze:
wt cze 02, 2020 4:05 pm
Witam ponownie.
Jest już jakiś postęp, po zmianie konfiguracji w końcu zaczyna to jakoś sensownie działać, dodałem drugi kontaktron i przekaźnik klika gdy zbliżam magnesik, ale coś przekombinowałem, że ikonki się niestety nie zmieniają na bieżąco i wymieszały mi się komponenty w dwóch lokalizacjach mimo że są prawidłowo przypisane do lokalizacji. Mam jeszcze problem z tym że w komponencie przekaźnika (otwieranie/zamykanie bramy garażowej) można wybrać tylko jeden czujnik otwarcia. Przypuszczam że muszę usunąć i dodać od nowa urządzenia to wtedy nastanie porządek w tych dwóch lokalizacjach (mogę ustawić na "brak" ale nieelegancko to wygląda szczególnie że było ok i ładnie wyglądało). Kolejne testy już niebawem 😃
brama garażowa przewidziana jest do pracy z 1 sensorem. Jeżeli chcesz mieć 2, czyli czujnik pełnego otwarcia i pośredniego otwarcia to zmień na bramę wjazdową a ikonki zawsze można zmienić.
jethro
Posty: 14
Rejestracja: śr lis 13, 2019 2:29 pm

śr cze 03, 2020 8:59 am

plnuker pisze:
wt cze 02, 2020 7:51 pm
brama garażowa przewidziana jest do pracy z 1 sensorem. Jeżeli chcesz mieć 2, czyli czujnik pełnego otwarcia i pośredniego otwarcia to zmień na bramę wjazdową a ikonki zawsze można zmienić.
Ogólnie chodziło mi, aby dwie bramy garażowe w budynku opędzić jednym sonoffem i dlatego dwa kontaktrony, a jeden przekaźnik bo do niego podłączę syrenkę alarmową. A tak przy okazji, czy naruszenie kontaktronu podłączonego do sonoffa nr 1 da radę wyzwolić syrenę alarmową, która jest podłączona do sonoffa nr 2 który jest w drugim budynku?

Pozdrawiam
Jarek
assquad
Posty: 1
Rejestracja: pt kwie 24, 2020 11:25 pm

ndz cze 07, 2020 5:12 pm

Witam,
znajdę gdzieś na sieci pliki wsadowe oprogramowania(może ktoś ma i sie podzieli) bym mógł w tym inCan-Easy zamienić w opcjach możliwość uruchomienia 2 czujników temperatury i 1 kontaktronu a nie tak jak jest teraz tylko 1 temp i 2 kontaktrony?

Pozdrawiam
Michał
leo
Posty: 15
Rejestracja: czw cze 28, 2018 10:55 am
Lokalizacja: Częstochowa

czw cze 25, 2020 7:44 pm

Witam.

Koledzy widziałem w tym temacie pytania o sterowanie przekaźnika stanem niskim, lecz nie widziałem rozwiązania ktoś coś ? może bin ?

Pozdrawiam
Karol
peet_peet
Posty: 18
Rejestracja: pn cze 22, 2020 9:33 am

ndz cze 28, 2020 10:12 am

Putanie o prawidłową konfigurację dla bloku przekaźników 2x sterowanych stanem niskim?
Niezależnie czy w konfiguracji ustawię dla przekaźnika stan niski czy wysoki to przekaźniki zachowują się tak samo...są cały czas zasilone, włączenie funkcji przyciskiem lub z aplikacji powoduje rozłączenie przekaźnika (podany jest najprawdopodobniej stan wysoki).
Jest to raczej niepożądane bo 99,9% czasu cewki przekaźników są zasilane.

I jeszcze jedno...czy po każdej konfiguracji pojawia się nowe urządzenie? Bo wcześniej co zmieniłem jakieś ustawienia to stare urzadzenie rozłączone i pokazywało się nowe...
Załączniki
2020-06-28 12.12.13.jpg
2020-06-28 12.12.13.jpg (2.32 MiB) Przejrzano 326 razy
peet_peet
Posty: 18
Rejestracja: pn cze 22, 2020 9:33 am

pt lip 03, 2020 10:51 pm

I jeszcze DHT11 z takim odczytem. Jakaś sugestia?
Załączniki
FB_IMG_1593816551756.jpg
FB_IMG_1593816551756.jpg (378.88 KiB) Przejrzano 262 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”