inCan-Easy

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
cino111
Posts: 588
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Thu Sep 06, 2018 3:39 am

Super
W takim razie wstrzymuje się z montażem modułów do pierwszego softu pozwalającego aktualizację online.

Ps. Ruszyło się coś w temacie nie wyłączania się światła przy braku wifi?
User avatar
Espablo
Posts: 1449
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Sep 06, 2018 10:14 am

cino111 wrote:
Thu Sep 06, 2018 3:39 am
Ps. Ruszyło się coś w temacie nie wyłączania się światła przy braku wifi?
Dzisiaj sprawdzałem soft i nic się nie wyłączało. Testowałem to na moim module inCan z softem inCan-Easy i zwykłym inCan v2.7.2. Może to zależy od tego na jakich pinach są podłączone przekaźniki i podczas restartu przyjmują stan niski i to powoduje chwilowe wyłączenie światła.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
cino111
Posts: 588
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Thu Sep 06, 2018 11:04 am


Dzisiaj sprawdzałem soft i nic się nie wyłączało. Testowałem to na moim module inCan z softem inCan-Easy i zwykłym inCan v2.7.2. Może to zależy od tego na jakich pinach są podłączone przekaźniki i podczas restartu przyjmują stan niski i to powoduje chwilowe wyłączenie światła.
Wyłącza się dopiero po jakimś czasie, ale jeszcze dzisiaj dokładnie sprawdzę. Z zegarkiem :mrgreen:
User avatar
Espablo
Posts: 1449
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Sep 06, 2018 12:01 pm

Ja wyłączałem router na jakieś 10min przy każdym sofcie i nic się nie działo.
Na jakim module to sprawdzałeś i jakie ustawienie GPIO?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
wojtas567
Posts: 1717
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Sep 06, 2018 12:04 pm

Może problemy z zasilaniem,
Wifi zaczyna szukać sieci i pobiera więcej prądu?
Pozdrawiam
Wojtek
adamwro25
Posts: 29
Joined: Sun Mar 04, 2018 1:25 pm

Thu Sep 06, 2018 3:17 pm

Espablo wrote:
Wed Sep 05, 2018 7:32 pm
Sprawdź teraz. U mnie na ESP-12 działa bezbłędnie. Zastanawiam się czy na tych pinach nie powinieneś mieć pull-up. Ja testuję zawsze z wpiętym programatorem i on może niechcący robić pull-up na tych pinach.
Dodałem kompilację dla modułów z mniejszą ilością pamięci (np sonoff)
Teraz działa, testowałem na RX, przy braku zasilania lub wifi ikonka bramy zmienia stan (np z zamkniętej na otwartą), ale może tak ma być, no i teraz moge montować do napędu bramy garażowej, Dzięki Espablo!
cino111
Posts: 588
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Thu Sep 06, 2018 3:28 pm

Espablo wrote:
Thu Sep 06, 2018 12:01 pm
Ja wyłączałem router na jakieś 10min przy każdym sofcie i nic się nie działo.
Na jakim module to sprawdzałeś i jakie ustawienie GPIO?
Właśnie sprawdzilem- wyłączam router i po 10s wylacza się światło. Ręcznie pstrykam 2x zapala się i po 45s znowu się wyłącza itd. Moduł dopuszkowy ale na moich elementach. Może faktycznie zasilacz, choć wydaje mi się niemożliwe. 5v 700mA. Uzywany tylko jeden przekaznik. Zobacze na nowym sofcie jak już będzie online bo nie chce 2x wyciągać z puszki :D Jak się nie bawię to wifi mi nie zginie bo jest UPS. Jaki Soft to nie pamiętam, ale z 5 miesięcy to ma.

Ustawienia GPIO domyślne. Nie zmieniałem.
cino111
Posts: 588
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Mon Sep 10, 2018 7:38 am

Espablo wrote:
Wed Sep 05, 2018 8:31 pm
cino111 wrote:
Wed Sep 05, 2018 8:24 pm
Espablo a zastanawiałeś się może nad aktualizacją firmware online?
TAK!
Czekam aż kolelga @lesny8 zrobi tutka jak to łopatologicznie ogarnąć. Obiecał tutaj viewtopic.php?p=24988#p24988, że to zrobi :D
A może coś takiego jak kolega wojtas567 zrobił? viewtopic.php?f=11&t=3759
lesny8 wykonał kawał dobrej roboty, viewtopic.php?f=23&t=3763 ale obawiam się, że większość z tego forum tego nie ogarnie (wliczam się w tę większość) :roll:
User avatar
Espablo
Posts: 1449
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Mon Sep 10, 2018 9:31 am

cino111 wrote:
Mon Sep 10, 2018 7:38 am
A może coś takiego jak kolega wojtas567 zrobił? viewtopic.php?f=11&t=3759
lesny8 wykonał kawał dobrej roboty, viewtopic.php?f=23&t=3763 ale obawiam się, że większość z tego forum tego nie ogarnie (wliczam się w tę większość) :roll:
Tu właśnie chodzi o to, żebyś nie musiał nic ograniać :D. To ja muszę wszystko ogarnąć i pozostawić Tobie/Wam wybranie tylko opcji Upgrade Firmware. Reszta ma się zrobić sama.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
cino111
Posts: 588
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Mon Sep 10, 2018 11:23 am

A to chyba ze tak :D
Post Reply