inCan-Easy

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

czw wrz 06, 2018 3:39 am

Super
W takim razie wstrzymuje się z montażem modułów do pierwszego softu pozwalającego aktualizację online.

Ps. Ruszyło się coś w temacie nie wyłączania się światła przy braku wifi?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw wrz 06, 2018 10:14 am

cino111 pisze:
czw wrz 06, 2018 3:39 am
Ps. Ruszyło się coś w temacie nie wyłączania się światła przy braku wifi?
Dzisiaj sprawdzałem soft i nic się nie wyłączało. Testowałem to na moim module inCan z softem inCan-Easy i zwykłym inCan v2.7.2. Może to zależy od tego na jakich pinach są podłączone przekaźniki i podczas restartu przyjmują stan niski i to powoduje chwilowe wyłączenie światła.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

czw wrz 06, 2018 11:04 am


Dzisiaj sprawdzałem soft i nic się nie wyłączało. Testowałem to na moim module inCan z softem inCan-Easy i zwykłym inCan v2.7.2. Może to zależy od tego na jakich pinach są podłączone przekaźniki i podczas restartu przyjmują stan niski i to powoduje chwilowe wyłączenie światła.
Wyłącza się dopiero po jakimś czasie, ale jeszcze dzisiaj dokładnie sprawdzę. Z zegarkiem :mrgreen:
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw wrz 06, 2018 12:01 pm

Ja wyłączałem router na jakieś 10min przy każdym sofcie i nic się nie działo.
Na jakim module to sprawdzałeś i jakie ustawienie GPIO?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1904
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw wrz 06, 2018 12:04 pm

Może problemy z zasilaniem,
Wifi zaczyna szukać sieci i pobiera więcej prądu?
Pozdrawiam
Wojtek
adamwro25
Posty: 30
Rejestracja: ndz mar 04, 2018 1:25 pm

czw wrz 06, 2018 3:17 pm

Espablo pisze:
śr wrz 05, 2018 7:32 pm
Sprawdź teraz. U mnie na ESP-12 działa bezbłędnie. Zastanawiam się czy na tych pinach nie powinieneś mieć pull-up. Ja testuję zawsze z wpiętym programatorem i on może niechcący robić pull-up na tych pinach.
Dodałem kompilację dla modułów z mniejszą ilością pamięci (np sonoff)
Teraz działa, testowałem na RX, przy braku zasilania lub wifi ikonka bramy zmienia stan (np z zamkniętej na otwartą), ale może tak ma być, no i teraz moge montować do napędu bramy garażowej, Dzięki Espablo!
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

czw wrz 06, 2018 3:28 pm

Espablo pisze:
czw wrz 06, 2018 12:01 pm
Ja wyłączałem router na jakieś 10min przy każdym sofcie i nic się nie działo.
Na jakim module to sprawdzałeś i jakie ustawienie GPIO?
Właśnie sprawdzilem- wyłączam router i po 10s wylacza się światło. Ręcznie pstrykam 2x zapala się i po 45s znowu się wyłącza itd. Moduł dopuszkowy ale na moich elementach. Może faktycznie zasilacz, choć wydaje mi się niemożliwe. 5v 700mA. Uzywany tylko jeden przekaznik. Zobacze na nowym sofcie jak już będzie online bo nie chce 2x wyciągać z puszki :D Jak się nie bawię to wifi mi nie zginie bo jest UPS. Jaki Soft to nie pamiętam, ale z 5 miesięcy to ma.

Ustawienia GPIO domyślne. Nie zmieniałem.
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pn wrz 10, 2018 7:38 am

Espablo pisze:
śr wrz 05, 2018 8:31 pm
cino111 pisze:
śr wrz 05, 2018 8:24 pm
Espablo a zastanawiałeś się może nad aktualizacją firmware online?
TAK!
Czekam aż kolelga @lesny8 zrobi tutka jak to łopatologicznie ogarnąć. Obiecał tutaj viewtopic.php?p=24988#p24988, że to zrobi :D
A może coś takiego jak kolega wojtas567 zrobił? viewtopic.php?f=11&t=3759
lesny8 wykonał kawał dobrej roboty, viewtopic.php?f=23&t=3763 ale obawiam się, że większość z tego forum tego nie ogarnie (wliczam się w tę większość) :roll:
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pn wrz 10, 2018 9:31 am

cino111 pisze:
pn wrz 10, 2018 7:38 am
A może coś takiego jak kolega wojtas567 zrobił? viewtopic.php?f=11&t=3759
lesny8 wykonał kawał dobrej roboty, viewtopic.php?f=23&t=3763 ale obawiam się, że większość z tego forum tego nie ogarnie (wliczam się w tę większość) :roll:
Tu właśnie chodzi o to, żebyś nie musiał nic ograniać :D. To ja muszę wszystko ogarnąć i pozostawić Tobie/Wam wybranie tylko opcji Upgrade Firmware. Reszta ma się zrobić sama.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pn wrz 10, 2018 11:23 am

A to chyba ze tak :D
ODPOWIEDZ