inCan-Easy

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Pawele
Posty: 96
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 5:59 pm

pt lis 16, 2018 7:18 pm

Nie wiem czy w dobrym temacie pytam, ale na pewno używając InCan podpinacie przycisk/termometr.

Jakiego kabla używać? Ytdy czy udp (ethernetowy?) Długości tak ~5 - góra 10 metrów.
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pt lis 16, 2018 8:40 pm

Ja mam ds-a na kablu około 20m 6x0,5 czyli chyba ytdy i nie miałem nigdy problemu.
Gacek
Posty: 3
Rejestracja: czw sie 09, 2018 9:33 pm

śr gru 19, 2018 8:42 am

Super byłoby sterowanie z tego samego przycisku pełnym otwarciem /zamknięciem.
Pojedyncza roleta moim zdaniem powinna mieć taką opcje bo tak to stanie 25 sekund i naciskanie klawisze jest średnio wygodne.
Tymczasowo to rozwiązałem przez sterowanie przyciskami osobnymi do najczęściej używanych rolet ale to kombinacja alpejska.
(Fizyczny klawisz-espeasy-domoticz-link do sceny fracz)
Mam zamiar coś takiego docelowo zostawić przy wyjściu z domu żeby wszystkie rolety na parterze zasuwać przed wyjściem.
Moja supla:
Mew01
6x rolety
6x światło
1 gniazdko
gnomosg
Posty: 3
Rejestracja: czw cze 27, 2019 8:55 pm

czw cze 27, 2019 9:11 pm

Cześć,
czy jest możliwość zweryfikowania działania GPIO5 jako Button2 w konfiguracji Socket?
Niestety na 2 różnych urządzeniach nie mogę uzyskać przełączania przekaźnika drugiego po wywołaniu przyciskiem z taką konfiguracją...
Sterowanie z aplikacji działa poprawnie.
Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam
Rafał
Załączniki
192.168.4.1 - Google Chrome 27.06.2019 23_00_40.png
192.168.4.1 - Google Chrome 27.06.2019 23_00_40.png (10.03 KiB) Przejrzano 1073 razy
192.168.4.1 - Google Chrome 27.06.2019 22_33_54.png
192.168.4.1 - Google Chrome 27.06.2019 22_33_54.png (10.55 KiB) Przejrzano 1073 razy
augusto
Posty: 25
Rejestracja: ndz gru 10, 2017 2:44 pm

sob wrz 07, 2019 10:03 am

Witam
Firmware multiboard -> incan easy w wer. 2.7.2 na Wemos D1, w cloudzie pod zakładką funkcja mam to wyboru tylko włącznik światła i zasilania, brak funkcji bramy wjazdowej czy furtki, gdzie tkwi problem ?
mirizag
Posty: 73
Rejestracja: pn sty 02, 2017 6:36 pm

sob wrz 07, 2019 11:09 am

W ustawieniach Wemos D1 masz pewnie zaznaczone na monostabilny zmień na bistabilny
Oziborn19
Posty: 68
Rejestracja: śr wrz 18, 2019 11:32 am

śr wrz 18, 2019 11:39 am

mam taki problem: probuje wgrac incan_easy wersja 2.7.2 do sonoffa basic i esp8266mod.
ustawienia:
CrystalFreq 26M
SPI SPEED 40MHz
FLASH MODE DOUT
BAUDRATE 115200

FLASH SIZE 8Mbit (1MByte)
inCan_easy_1024_eagle.flash.bin-------->0x00000
inCan_easy_1024_eagle.irom0text.bin---->0x40000

software:
ESP8266 Download Tool v3.6.4

wgrywa sie ładnie, reset konwertera, podpiecie ponownie konwertera bez gpio0->GND, i cisza, nie nadają ani sonoff ani esp
Oziborn19
Posty: 68
Rejestracja: śr wrz 18, 2019 11:32 am

śr wrz 18, 2019 11:40 am

Czyszcze pamięć za każdym razem przed wgraniem firmware, Czyszcze za pomocą esp download tool v3.x.x oraz blik.bin 0x00000.
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

śr wrz 18, 2019 6:08 pm

Powinienes czyscic przez 6 zer. 0x000000
plnuker
Posty: 73
Rejestracja: ndz gru 30, 2018 10:11 pm

pt paź 04, 2019 6:47 pm

Dołączam się do pytań kolegów odnośnie inCan Easy:

- Jak jest z DHT22? Próbowałem na sonoff SV i nie pokazuje nic. Po zmianie sensora na DS1820 i testach na GPIO 4,5,14 działa bez problemu.
- Na tych samych GPIO nie działa ustawienie dodatkowego buttona, co ciekawe w konfiguracji tych samych GPIO 4,5,14 na sensor statusy się zmieniają.
ODPOWIEDZ