Czy jest jakiś road-map rozwoju SUPLI ?

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Post Reply
mikolajj
Posts: 18
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:00 pm

Thu Nov 23, 2017 1:39 am

Mam kilka uwag (o te zawsze łatwiej ;-) ) więc będzie trochę szyderczo prześmiewczo ale dużo pracuję z UX więc może ta szydera na cos się przyda ; - ) ) )

W interfejsie WWW:
- strasznie mnie męczy, że tytuł pola, które uzupełniam jest pod spodem wartości tego pola - jest to kompletnie nienaturalne.

- Co to jest I/O Devices - to nie system dla robotów - po polsku to się nazywa "moje urządzenia" - jak my devices w projekcie MyDevices ;-) albo po prostu "Urządzenia". Wydaje mi się, że to nie jest miejsce na włączanie i wyłączanie w systemie, że można dodawać teraz urządzenia albo nie. Powinno być to w oddzielnym menu dot konfiguracji (trybik o nazwie Settings)
To samo dotyczy dodawania Smartphonów - też do oddzielnego menu Settings

- po co te szare ikony w dziale "I/O Devices" - chcę widzieć swoje urządzenia a na dole może być link do "zobacz co możesz mieć jeszcze podłączone"

- Już pierwszy ekran z I/O Devicami budzi grozę patrzę na jakieś SUPLA-SOCKET, przerażający nikomu nic nie mówiący zaje... długi ciąg znaków, wersję softu i magiczne "Location ID" (do którego zaraz przejdę z równie enigmatycznym ID.
I tylko się pytam po co mi te informacje? Spoglądając na ten element oczami mojej żony już wiem, że myśli: "Trudne... głupie... nieeee".

Ale jestem dzielny ;-) klikam ten zielony kwadrat ;-) O Boże... tu jest jeszcze gorzej... pojawiają się drażniące słowa ID884 Password, jakieś Access Identifiers, i jakieś inne ID - chyba takie od Access Identifiers #1 bo jest w tej samej ramce... coś ma ptaszek, coś ma kolor.
Na szczęście jest tez uspokajający wszystko napis CONNECTED. Ale chwila Ktoś zostawił guzik DELETE obok CLICK TO DISABLE i na dodatek ma ten sam kolor. Supla jest zielona - ok, chwilowe wyłączenie - żółty, kasowanie - czerwony i guzik skrajnie po drugiej stronie - tak podpowiada logika i bootstrap ;-)

A wywalę na próbę - jest sukces - pojawiło się pytanie tylko, że odruchowo kliknąłem na anuluj, które ZAWSZE jest z prawej strony i wywaliłem urządzenie, bo pozytywna (bezpieczna) odpowiedź powinna być po lewej a negatywna (niebezpieczna) po prawej. Patrz cały Windows.

Żartowałem, nic sobie nie skasowałem ;-) bo klikam powoli.

Patrzę niżej a tu nagle atakuje mnie jakiś Channel - co to jest do diaska - kanał myślę i tłumaczę, ale "kanał..."
Na szczęście są moje dwa najważniejsze elementy. ON/OFF Switch i termometr.

KLikam SWITCH i... znowu atakuje mnie nic nie mówiący długi ciąg znaków i location ID z numerem, który notabene nic mi nie mówi, bo lokację znam, mój pokój w moim domu (a dokładnie biurko) ale wracamy do SWITCHa.

Patrze co jest na całej stronie i jakoś nie mogę znaleźć najważniejszego miejsca... co mam kliknąć, żeby pstryk się przełączył?
Pojawia się też wybór między ON/OFF Switch i Light Switch - ale poza zmianą obrazka w ogóle nie wiem jaka jest różnica.
Opisu nie ma... własnego obrazka wgrać nie mogę.
Dlaczego nie ma tu jak przy termometrze "Download the history of mesurements" ja bym chciał wiedzieć kiedy światło było włączone a kiedy nie - zaraz bym dzieci poustawiał po kątach, bo palą co się da i dzień w nocy robią w całym domu ;-)

Nie wiem też i nie czuję po polsku co to są te Channele, niby na switchu jest zero a na termometrze 1 i tak coś czuję, że to lokelne możliwości ale skoro nie mam na to wpływy to kolejna zbędna informacja.
W termometrze za to ładnie widać temperaturę i zmienia się od razu gdy dotknę palcem termometru - super.
Fajnie by było jakiś wykres ostatnich 24h tam umieścić, widziałbym czy w ciągu dnia było zimno czy nie.
Dane pobieram i plik ma nazwę z czapy a mógłby się nazywać już tak jak ja chciałem, czyli na biurku i mieć w swojej nazwie datę czyli początek np. {data}_{nazwa_lokacji}_{nazwa termometru}.csv np: 20171123_Kotłownia_temperatura cyrkulacji CWU.csv

Menu Smartphone pominę, jest małe i nie rozumiem tylko tego Acction Identifiers.

No własnie... i teraz mamy coś co na pierwszy rzut oka jest tak popierdzielone, ze podziwiam ludzi takich jak ja, że dotrwali, zapoznali się i mają jeszcze siłę pisać, że może warto coś poprawić, żeby było lepsze. (I jeszcze są skromni do tego ;-) )

Całość, Lacations, Access Identifiers i I/O devices trzeba pokazać w jakiś bardziej hierarchiczny sposób.
Coś jest najpierw i ważniejsze do czego się wkłada coś mniejszego. Tera to po prostu strony na których jest wszystko na raz i pełno tych ID i strasznie długo zajmuje zorientowanie się i czytanie o co w tym wszystkim chodzi... a doszedłem już do tego, że to nie jest konieczne ;-)
Mogłoby być prościej ale dzięki takiemu skomplikowaniu system nabiera pewnej elastyczności - co nie znaczy, że interfejs musi być taki skomplikowany.

Teraz schedule - serce systemu a tu tylko włącz/wyłacz się da ustawić i jeszcze na dodatek nie ma opcji "Dupliku" i za każdym razem jak ustawiam pompę cyrkulacji to całosć od nowa muszę tworzyć zamiast tylko dni tygodnia poprawić i gotowe - żeby w weekend inaczej mieć.
No i "sceny" z fibaro. Nie lubię tej nazwy, jak dla mnie to się powinno nazywać scenariusz, czyli co ma się zadziać jak coś innego nastąpi.
Aaaa przy okazji tu znowu jest jakies kolejne ID ;-). Niestety jest też Channel ale w kolumnie o dziwo nie widzę zera 0 i jedynki 1 jak poprzednio tylko napis a"Pompa cyrkulacji" który dodałem - czyli trzeba to znormalizować, bo albo numer albo ludzka nazwa (jestem za tym drugim - bo to moja nazwa ;-) )
Wiec te scenariusze, czy po prostu warunki działania systemu, to byłoby genialne. Mam sterowanie pompą i mam termometr. Już z tego z 5 logik działania bym ustawił ;-) a co dopiero z kilkunastu urządzeń w połączeniu z np centralą alarmową, że jak ją zazbroję to chata zasypia cała i robi to sama ;-) Ale to jak rozumiem grubszy temat do przemyślenia ;-)

Czyli podsumowując.
Trzeba by obejrzeć jak wygląda konkurencja - a jest co oglądać. https://www.postscapes.com/internet-of- ... platforms/
Notabene przez tą stronę znalazłem SUPLĘ i pomyślałem, że skoro to open i polskie to musi być lepsze od innych zagramanicznych rzeczy ;-)

Pomyśleć nad zrozumiałością całej procedury dla przeciętnej Kowalskiej i jeśli "ona" będzie potrafiła "wyjąć coś out-of-the-box" np gniazdko elektryczne i sama to skonfigurować w chmurze i lampka jej zadziała jak tej pani na youtubie co suplę reklamowała rok temu - to, to będzie stan pożądany i dowód, ze produkt jest tak dobry jak iPhone ;-) czyli out-of- the-box.

Nie wiem też jakie są korzenie tych wyborów że switch, że light, że shutter... czy nie może być tak jak w my devices, ze ja wiem jakie mam urządzenie i że to coś to będzie pin1 i że jest cyfrowy, a to drugie to podpinam pod pin 7 i od będzie analogowy, a tu jest krańcówka a tu jest sensor a scenariusz i warunki wyglądają tak, że jak coś jedzie i dotknie krańcówki to ma stanąć.

Po drugie w ich interfejsie może być wskazówka, wykres albo wartość (to tak apropos termometru ;-) ) - wygląda to ładnie i działa.
A co najważniejsze bariera wejścia jest mała, bo prowadzą za rączkę czego nie można powiedzieć o supli.
Tu wszystko trzeba wyrywać. W FAQ jest pusto, nie wiadomo od czego zacząć. Co jest potrzebne do działania, że core, że serwer i co z czym jak jest połączone.
Na dodatek dużo rzeczy jest nieaktualne, jak się je zaktualizuje to nie działają - patrz virtualboxy ;-)

Aha...
-Skoro w menu klikam Accout, to po co jest link "go to your account", Link u góry powinien się nazywać Settings i mieć w logo trybik.
W środku mogłoby być:
Moje konto
Opcje
Ustawienia
API

A za trybikiem (lub jako pierwszy element) duży PLUS {kona} a w menu:
Dodaj telefon
Dodaj urządzenie
I to dodawanie to wizard powinien być - jak dla Simpsona z USA ;-) żeby nie było wątpliwości co i jak z czym się je.

No to tyle. Wrzucam kij w mrowisko i pewnie jutro jak jak zajrzę, to będę już wywalony z formum ale z tej szydery dużo prostych rzeczy można wyciągnąć i małym kosztem i małymi kroczkami będzie coraz fajniejsza ta polska supla.

Ale tak mi się zebrało na krytykę, bo odtworzyłem po @Espablu jego inCan, działa super - zrobiłem sobie 10 sztuk i teraz trzeba tego zacząć używać a tu bariera wejścia w programowanie clouda duża, w programowanie samego modułu też duża bariera, bo dokumentacja skromniutka, a apka na androida też kilak rzeczy można by podpatrzeć u konkurencji.
Bo jak będzie wyglądała lista gdy będzie 50 modułów switch On/Off - ciągle będzie to lista itd...

No ale nadal jestem pełen zapału to może coś pomogę - chociaż ta krytyką - mam nadzieję konstruktywną ;-)

Pozdro i czuwaj.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5458
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Nov 23, 2017 10:16 am

mikolajj wrote:
Thu Nov 23, 2017 1:39 am
- Co to jest I/O Devices - to nie system dla robotów - po polsku to się nazywa "moje urządzenia" - jak my devices w projekcie MyDevices ;-) albo po prostu "Urządzenia". Wydaje mi się, że to nie jest miejsce na włączanie i wyłączanie w systemie, że można dodawać teraz urządzenia albo nie. Powinno być to w oddzielnym menu dot konfiguracji (trybik o nazwie Settings)
To samo dotyczy dodawania Smartphonów - też do oddzielnego menu Settings

- po co te szare ikony w dziale "I/O Devices" - chcę widzieć swoje urządzenia a na dole może być link do "zobacz co możesz mieć jeszcze podłączone"

- Już pierwszy ekran z I/O Devicami budzi grozę patrzę na jakieś SUPLA-SOCKET, przerażający nikomu nic nie mówiący zaje... długi ciąg znaków, wersję softu i magiczne "Location ID" (do którego zaraz przejdę z równie enigmatycznym ID.
I tylko się pytam po co mi te informacje? Spoglądając na ten element oczami mojej żony już wiem, że myśli: "Trudne... głupie... nieeee".
Urządzeń jest cała masa. Urządzeniem może być wszystko. Smartfon, pralka itd. Urządzenia wejścia wyjścia miały określać urządzenia sterujące.
mikolajj wrote:
Thu Nov 23, 2017 1:39 am
A wywalę na próbę - jest sukces - pojawiło się pytanie tylko, że odruchowo kliknąłem na anuluj, które ZAWSZE jest z prawej strony i wywaliłem urządzenie, bo pozytywna (bezpieczna) odpowiedź powinna być po lewej a negatywna (niebezpieczna) po prawej. Patrz cały Windows.
Patrz cały Mac... tam jest odwrotnie. Intuicyjność to są przyzwyczajenia. Ty się przyzwyczaiłeś do Windowsa.
mikolajj wrote:
Thu Nov 23, 2017 1:39 am
Dlaczego nie ma tu jak przy termometrze "Download the history of mesurements" ja bym chciał wiedzieć kiedy światło było włączone a kiedy nie - zaraz bym dzieci poustawiał po kątach, bo palą co się da i dzień w nocy robią w całym domu ;-)

Też bym chciał, jak i wiele innych rzeczy, które czekają na wprowadzenie.
mikolajj wrote:
Thu Nov 23, 2017 1:39 am
Nie wiem też i nie czuję po polsku co to są te Channele, niby na switchu jest zero a na termometrze 1 i tak coś czuję, że to lokelne możliwości ale skoro nie mam na to wpływy to kolejna zbędna informacja.
W termometrze za to ładnie widać temperaturę i zmienia się od razu gdy dotknę palcem termometru - super.
Fajnie by było jakiś wykres ostatnich 24h tam umieścić, widziałbym czy w ciągu dnia było zimno czy nie.
Dane pobieram i plik ma nazwę z czapy a mógłby się nazywać już tak jak ja chciałem, czyli na biurku i mieć w swojej nazwie datę czyli początek np. {data}_{nazwa_lokacji}_{nazwa termometru}.csv np: 20171123_Kotłownia_temperatura cyrkulacji CWU.csv
To jest rozwiązanie pośrednie. W planach są wykresy online.
mikolajj wrote:
Thu Nov 23, 2017 1:39 am
Teraz schedule - serce systemu
To nie jest serce systemu.
mikolajj wrote:
Thu Nov 23, 2017 1:39 am
No i "sceny" z fibaro.
Sceny to nie jest określenie z Fibaro ;)
mikolajj wrote:
Thu Nov 23, 2017 1:39 am
Czyli podsumowując.
Trzeba by obejrzeć jak wygląda konkurencja

Podsumowując Twoje podsumowanie :)
Jak to się mówi... mierz siły na zamiary. O tym co piszesz wiem ja, jak i cała reszta użytkowników, pewnie każdy by dodał coś jeszcze od siebie.
Tutaj nie było projektu, planu, budżetu, setki ludzi itd. Tu była tylko intuicja i skromne zasoby :) Dziś staramy się upraszczać pewne obszary, a takie rzeczy jak access id o czym piszesz to pokłosie początków.
Projekt zdobywa coraz większą popularność i cały czas ewoluuje. Od nas tylko zależy czy ewoluuje w dobrym czy też złym kierunku dlatego wszystkie uwagi są pożądane i mile widziane.
User avatar
fracz
Posts: 1434
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Thu Nov 23, 2017 10:41 pm

mikolajj wrote:
Thu Nov 23, 2017 1:39 am
dużo pracuję z UX
To może zaproponuj jakieś mockupy :roll:
grzegorzmcewp
Posts: 103
Joined: Thu Dec 29, 2016 4:47 pm

Thu Nov 23, 2017 11:07 pm

Na co ja chciałbym zwrócić uwagę właśnie mam zamiar przerobić sonoff na supla i w instrukcji jest napisane
Firmware v2.0 skompilowane przez @Zybi dla Sonoff-a z czteroma pinami z pamięcią stanu przekaźnika i czujnikiem DHT22.
Czujnik DHT22 należy podłączyć pod GPIO3 (RX).
Skąd mam wiedzieć co to jest gpio3 (RX) jak robie to pierwszy raz i jak mam podłączyć konwerter pod które dziurki jaki przewód gdyby mi ktoś napisał że rx to ten pin a gnd to inny to pewnie bym się nie musiał pytać. Druga sprawa że czujnik ma 3 piny i teraz tak, powiedzmy że się dowiem gdzie jest to RX to który pin z czujnika mam tam podłączyć jak są trzy? A co z pozostałymi dwoma są niepotrzebne?
Pomijając kwestię że jak mam sprawdzić czy mój sonoff ma 4 czy 5 pinów?

Do modułu najlepiej wgrać programem Flash Download Tool z ustawieniami:
Fajnie by było żeby był tam podany link gdzie to pobrać
User avatar
Espablo
Posts: 1363
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Fri Nov 24, 2017 4:16 am

@grzegorzmcewp musisz posiadać minimalną wiedzę nt elektroniki. Większość masz w FAQ. Takie podawanie linków i odpowiadanie wciąż na te same pytania jest trochę męczące.
A co do tych czujników temp i jego 3ech przewodach to przeczytaj moja stopkę ;)
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Post Reply