Supla Scripts Powiadomienia 2.0

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1076
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt lut 06, 2018 7:14 am

fracz pisze:
pn lut 05, 2018 8:55 pm
Wersja RC, stworzona bardzo na szybko na podstawie powiadomień z pierwszej wersji. Może coś nie działać, czekam na feedback ;)
Zainstalowałem i skonfigurowałem czujnik otwarcia/zamknięcia drzwi na klucz.
Powiadomienia dostaję w odstępach minutowych po odblokowaniu telefonu pomimo, że w konfiguracji mam ustawione co 15 minut.
Drugie pytanie czy da się ustawić powiadomienie tak, żeby poinformował mnie dopiero o zmianie stanu z otwarty na zamknięty i odwrotnie?
Bo teraz to powiadamia mnie przez cały dzień co 1 minutę, że drzwi są otwarte :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Rysiu
Posty: 17
Rejestracja: wt lut 06, 2018 6:57 am

wt lut 06, 2018 8:09 am

Witam serdecznie, Android 7.0 działa
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1795
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

wt lut 06, 2018 8:12 am

Funkcjonalność powiadomień jest taka sama jak była wcześniej. Nadal są one bezstanowe, tj. sprawdzają aktualny stan czujników a nie pamiętają tego co było wcześniej. Nie da się więc ustawić by powiadamiały o zmianie stanu.

Moja koncepcja tych powiadomień od początku jest taka, że służą one do powiadamiania o nieoczekiwanym stanie kanału. Np. brama jest otwarta, a powinna zazwyczaj być zamknięta - ustawiam takie powiadomienie na interwał co 15 minut. Jak zapomnę zamknąć bramę, dostanę powiadomienie i będę wiedział że mam bramę zamknąć. Dopóki jest otwarta, nawet ukryte powiadomienie będzie wracać. Jak zamknę bramę, samo powinno zniknąć. Takie powiadomienie można także oznaczyć jako "trwające", tzn będzie się wyświetlać na samej górze listy powiadomień i nie będzie się dało go wywalić dopóki bramy nie zamknę. Co więcej, pomimo tego że powiadomienie sprawdza stan bramy co 15 minut to gdy warunek jest spełniony - robi to częściej żeby jak najszybciej wykryć że w końcu bramę zamknięto. Stąd sprawdzanie Twoich otwartych drzwi co minutę.

Inny przykład: w nocy drzwi powinny być zamknięte. Ustalam więc */15 22-23,0-6 * * * czyli: między 22 a 6 rano co 15 minut sprawdzaj czy drzwi są zamknięte i powiadamiaj.

Kolejny: rano chcę wiedzieć jaka jest temperatura. Ustawiam powiadomienie bez warunku z czasem 30 6 * * * i w wiadomości wpisuję stan wybranego termometru i rano mam od razu powiadomienie jaka jest temperatura.

Powiadomienie o zmianie stanu to notyfikacje push = zdarzenia = będzie w cloudzie.
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 488
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

wt lut 06, 2018 8:34 am

U mnie tak to wygląda.
Przy włączonym ekranie na górze ekranu też na chwilę pojawia się komunikat. Nie działa wybudzania urządzenia.
Załączniki
Screenshot_2018-02-06-09-28-43-161_com.miui.home.png
Screenshot_2018-02-06-09-28-43-161_com.miui.home.png (119.09 KiB) Przejrzano 2008 razy
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1795
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

wt lut 06, 2018 8:39 am

W ustawieniach Automate warto włączyć sobie Notification access oraz Hide "running" notification. I jak teraz patrzę to faktycznie Automate wywaliło z jakiegoś powodu opcję "wybudź urządzenie". Poszukam dlaczego.

Poprawiłem opcję "awake" w Automate - powinno już działać po aktualizacji flow. Jeśli nie - trzeba w ustawieniach systemowych dla aplikacji Automate pozwolić na zużywanie baterii i takie tam - w każdym Androidzie jest inaczej.
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 488
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

wt lut 06, 2018 8:52 am

Dostęp do powiadomień włączyłem, ale ukrywanie mam nie aktywne (szare i nie mogę uruchomić).
Tak mi powiadomienia wyskakują na ekranie.
Załączniki
Screenshot_2018-02-06-09-46-35-633_com.llamalab.automate.png
Screenshot_2018-02-06-09-46-35-633_com.llamalab.automate.png (251.18 KiB) Przejrzano 1998 razy
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1076
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt lut 06, 2018 8:53 am

fracz pisze:
wt lut 06, 2018 8:12 am
Inny przykład: w nocy drzwi powinny być zamknięte. Ustalam więc */15 22-23,0-6 * * * czyli: między 22 a 6 rano co 15 minut sprawdzaj czy drzwi są zamknięte i powiadamiaj.

Kolejny: rano chcę wiedzieć jaka jest temperatura. Ustawiam powiadomienie bez warunku z czasem 30 6 * * * i w wiadomości wpisuję stan wybranego termometru i rano mam od razu powiadomienie jaka jest temperatura.
Dzięki. Bardzo cenne wskazówki :) Już sobie wszystko dopasowałem pod siebie :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 488
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

wt lut 06, 2018 9:09 am

Tak informacyjnie.
Właśnie zaczęły mi świrować moje urządzenia w domu, rozłączać i się łączyć się ponownie z WiFi :evil:

W tedy powiadomienia przychodzą ale zamiast stanu jest "false" - czyli nie mógł odczytać stanu. Może jak nie będzie połączenia to zamiast false dać komunika "brak łączności".

EDIT

Mogę dodać sprawdzenie stanu Sonoff Touch, ale nie mogę sprawdzić stanu H801-RGBWW. Fajnie jakby chociaż można sprawdzić ON/OFF.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1917
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt lut 06, 2018 10:58 am

Czy aplikacja automate musi być w wersji pro żeby to działało?
U mnie wyskakuje komunikat i nie mogę uruchomić skryptu
nie mam 30 bloków uruchomionych?
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1795
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

wt lut 06, 2018 11:07 am

Wydaje mi się że tak. Chodzi o to że flow ma więcej niż 30 bloków.
ODPOWIEDZ