Supla Scripts Powiadomienia 2.0

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 179
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

pn lis 16, 2020 9:05 pm

Brakuje też opcji wyboru, do której grupy aplikacji (Your Applications) powiadomienie ma się odkładać.
artur99
Posty: 17
Rejestracja: pn lis 30, 2020 10:16 pm

pn lis 30, 2020 10:22 pm

Witam,

temat poświęcony nowej karcie Powiadomienia, jednakże u mnie po wejściu właśnie na https://supla.fracz.com żadna taka karta się nie pokazuje. Ktoś wie może dlaczego?
royal90
Posty: 7
Rejestracja: wt kwie 14, 2020 4:51 pm

wt gru 01, 2020 1:09 pm

artur99 pisze:
pn lis 30, 2020 10:22 pm
Witam,

temat poświęcony nowej karcie Powiadomienia, jednakże u mnie po wejściu właśnie na <a href="https://supla.fracz.com">https://supla.fracz.com</a> żadna taka karta się nie pokazuje. Ktoś wie może dlaczego?
Bo wszytskie tutoriale są opisywane na supla scripts 2.70 czy jakoś tak. A teraz po wejsciu w suple scripts po lewej na górze masz 4.1.2 czyli dużo nowsze i powiadomienia powędrowały w zakładkę sceny.

Niestety tutorial jest stary i nie mogę poradzić sobie z ustawieniem Automate które zakupiłem na darmo jak się okazuje. Domyślam się że Ty zapewne też.
artur99
Posty: 17
Rejestracja: pn lis 30, 2020 10:16 pm

wt gru 01, 2020 3:25 pm

royal90 pisze:
wt gru 01, 2020 1:09 pm
artur99 pisze:
pn lis 30, 2020 10:22 pm
Witam,

temat poświęcony nowej karcie Powiadomienia, jednakże u mnie po wejściu właśnie na <a href="https://supla.fracz.com">https://supla.fracz.com</a> żadna taka karta się nie pokazuje. Ktoś wie może dlaczego?
Bo wszytskie tutoriale są opisywane na supla scripts 2.70 czy jakoś tak. A teraz po wejsciu w suple scripts po lewej na górze masz 4.1.2 czyli dużo nowsze i powiadomienia powędrowały w zakładkę sceny.

Niestety tutorial jest stary i nie mogę poradzić sobie z ustawieniem Automate które zakupiłem na darmo jak się okazuje. Domyślam się że Ty zapewne też.

Kit w 20zł, ale skoro powędrowało do scen to jakoś powinno dać się to zrobić.
royal90
Posty: 7
Rejestracja: wt kwie 14, 2020 4:51 pm

wt gru 01, 2020 3:53 pm

Nom, poszło 20zł. Ale - zainstalowałem aplikację Pushover (7 dni trial) 20zł pro (tak kolejne się szykuje :p ) i skonfigurowałem wg instrukcji (załacznik) i działa. Połączyło się i powiadomienia przychodzą. Niestety walczę z warunkami "Wyzwalacz sceny w oparciu o czas" ale już chyba ogarnąłem że co 15 minut od 16 do 6 rano to [*/15 16-23,0-6 * * *]
Tylko ze powiadomienia przychodzą cały czas błędne, bo chce ustawić żeby mnie informowało ze jak temp pieca spadła po niżej 50*C to wysyła powiadomienie, ale trzeba wybrać jakiś kanał. A nie mam pojęcia jaki to jest kanał dla termometru albo jak go ustawić bo wyskakuje że warunek spełniony obojętnie jaki kanał/numer bym nie wpisał (załącznik). Czyli zczytuje w sumie nie wiem co.
Sam termometr w postaci Sonoffu Basic z wgranym GUI działa elegancko ale muszę sam sprawdzać temp zamiast dostać powiadomienie. W kokpicie jest widoczny prawidłowo więc nie wiem co robię źle
Załączniki
sup 1.PNG
sup 1.PNG (215.82 KiB) Przejrzano 358 razy
sup 2.PNG
sup 2.PNG (188.43 KiB) Przejrzano 358 razy
sup 3.PNG
sup 3.PNG (77.34 KiB) Przejrzano 358 razy
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1880
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

czw gru 03, 2020 11:23 am

Zamiast "1" podaj identyfikator kanału Twojego termometru z SUPLA (odczytasz go w cloud w szczegółach kanału lub w kokipcie skryptów)
royal90
Posty: 7
Rejestracja: wt kwie 14, 2020 4:51 pm

czw gru 03, 2020 12:45 pm

Wpisywałem (zaznaczone na czerwono) numery i nie działało. Pewnie dlatego że wpisywałem to w pole "wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów" a ma być wpisane w pole "warunek wykonania sceny" :lol:
Już działa :D

Pojawia się kolejne pytanie więc. Czy da się zmienić aby powiadomienie przychodziło jednorazowo? Kiedy spadnie temp na piecu co 15 minut wali mi te powiadomienie włącznie z czasem potrzebnym na ponowne jej uzyskanie czyli podłożenie do pieca. Fajnie było by mnie informować jakoś jedno-razowo. Niestety zmiana interwałów na rzadsze może doprowadzić do zbyt późnego odczytania temp i już nie będzie co podkładać tylko trzeba będzie rozpalać na nowo :lol:
Załączniki
sup 3.PNG
sup 3.PNG (83.23 KiB) Przejrzano 299 razy
zalus
Posty: 45
Rejestracja: czw sty 04, 2018 12:29 pm

ndz gru 06, 2020 3:45 pm

witam
chciałem za pomocą scen dostawać powiadomienie w momencie naciśnięcia dzwonka do drzwi, wszystko chodzi ok jeśli kanał jest ustawiony jako włącz/wyłącz powiadomienia działają ok ale jeśli zmienię kanał jako np otwieranie drzwi to nie działa. ktoś wie jak powinien być ustawiony warunek żeby to odpaliło?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”