Supla Scripts Powiadomienia 2.0

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Gucio2607.
Posts: 413
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Sun Feb 18, 2018 2:47 pm

Wojtek znowu nie moge wejść w jedno z powiadomien
Screenshot_2018-02-18-14-41-51.png
Screenshot_2018-02-18-14-41-51.png (242.39 KiB) Viewed 1868 times
jak mozesz to usun prosze to powiadomienie
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
andras
Posts: 230
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Sun Feb 18, 2018 3:30 pm

Witam

Mam takie pytanie , dlaczego w scriptach nie widać drugiego
kanału sterownika H801 , nie można go dodać w scenach ani powiadomieniach .
User avatar
wojtas567
Posts: 1717
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Wed Feb 21, 2018 8:39 pm

Witam musiałem zmodyfikować jedno z urządzeń a mianowicie usunąć :( do którego miałem podpięte powiadomienie i teraz nie mam możliwości ani edytować ani usunąć to powiadomienie.
Pozdrawiam
Wojtek
Gucio2607.
Posts: 413
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Wed Feb 21, 2018 10:34 pm

co robię nie tak że powiadomienie jest nadal pokazywane po 21?
Mam ustawione tak aby było pokazywane pomiedzy 7 a 21 gdy temperatura spadnie ponizej 40°C a i tak wyskakuje po 21?
Screenshot_2018-02-21-22-22-52.png
Screenshot_2018-02-21-22-22-52.png (201.56 KiB) Viewed 1749 times
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
User avatar
fracz
Posts: 1530
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Thu Feb 22, 2018 8:07 am

wojtas567 wrote:
Wed Feb 21, 2018 8:39 pm
Witam musiałem zmodyfikować jedno z urządzeń a mianowicie usunąć :( do którego miałem podpięte powiadomienie i teraz nie mam możliwości ani edytować ani usunąć to powiadomienie.
Tak, to jest do poprawki: https://github.com/fracz/supla-scripts/issues/31
Póki co możesz mi wysłać na priv identyfikator tego zgłoszenia (link z paska adresu albo nazwa + Twój login) to je usunę.
Gucio2607. wrote:
Wed Feb 21, 2018 10:34 pm
co robię nie tak że powiadomienie jest nadal pokazywane po 21?
Mam ustawione tak aby było pokazywane pomiedzy 7 a 21 gdy temperatura spadnie ponizej 40°C a i tak wyskakuje po 21?
Wynika to z przyjętych dla powiadomień założeń, tak jak pisałem tu:
fracz wrote:
Tue Feb 06, 2018 8:12 am
[...] Co więcej, pomimo tego że powiadomienie sprawdza stan bramy co 15 minut to gdy warunek jest spełniony - robi to częściej żeby jak najszybciej wykryć że w końcu bramę zamknięto. Stąd sprawdzanie Twoich otwartych drzwi co minutę.
Czyli jeśli przed 21 miałeś poniżej 40 st to będzie sprawdzać "często" aż nie wzrośnie nawet jeśli będzie po 21. Dopiero gdy warunek zostanie zaspokojony, powiadomienie też się uspokoi, zniknie, i ewentualnie pokaże się następnym razem dopiero po sprawdzeniu o 7 rano.

Teraz widzę że ten pomysł nie do końca zawsze się sprawdza - muszę dodać możliwość konfiguracji tego zachowania. https://github.com/fracz/supla-scripts/issues/32
andras
Posts: 230
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Thu Feb 22, 2018 8:59 am

Powtórzę pytanie , bo chyba umknęło :)


Mam takie pytanie , dlaczego w scriptach nie widać drugiego
kanału sterownika H801 , nie można go dodać w scenach ani powiadomieniach .
Sterownik H801 ma dwa kanały , 1 sciemniacz i oswietlenie RGB , oraz kanał 2 sciemniacz ,
w cloudzie tak jest a w sciptach ten kanał nie widoczny .
PuteR
Posts: 530
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Fri Feb 23, 2018 8:15 am

Witam, czy da się ustawić takie powiadomienie, żeby np. co 15 min wyświetlało aktualną temperaturę z danego czujnika?? I jak ewentualnie powinien wyglądać taki warunek??
andras
Posts: 230
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Fri Feb 23, 2018 8:41 am

W warunku nic nie wpisujesz , w powiadomieniu treść {{id kanału|temperature|number:1}}
PuteR
Posts: 530
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Fri Feb 23, 2018 8:58 am

andras wrote:
Fri Feb 23, 2018 8:41 am
W warunku nic nie wpisujesz , w powiadomieniu treść {{id kanału|temperature|number:1}}
Działa, wielkie dzięki. Wpisywałem właśnie tak ale dawałem to w warunku :]

Napotkałem jeszcze jeden problem chciałbym aby temperatura była wyświetlana ale tylko w pewnym zakresie (np. mniejsza od 65 ale wieksza od 35)

wpisałem taki warunek {{xxxx|temperature|compare:>,35,} {{xxxx|temperature|compare:<,65}} ale temperature pokazju cały czas, bez względu na to jaka jest temperatura. Co robię nie tak??
Oczywiście te xxxx to ID urzadzenia.
Jeki87
Posts: 84
Joined: Wed Jun 21, 2017 10:29 am

Fri Feb 23, 2018 7:36 pm

Szybkie pytanie czy powiadomienia wyskakują przy zablokowanym telefonie
Post Reply