Czujnik poczty w skrzynce

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 135
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

ndz kwie 26, 2020 7:37 am

klew pisze:
sob kwie 25, 2020 11:38 pm
mam obawę, że estetyki w tym wiele nie będzie
A kto tam to będzie widział :P
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 312
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

ndz kwie 26, 2020 5:30 pm

Robert Błaszczak pisze:
sob kwie 25, 2020 3:30 pm
Symulacja działania przerzutnika na bramkach NOR w zastosowaniu czujnika poczty na dwóch zwykłych kontaktronach od systemów alarmowych z możliwością podłączenia np. do IN2 modułu sterownika SBW-02: https://www.falstad.com/circuit/circuit ... 4+336+0%0A

Zastosować zasilanie 230V na Hi-Link 5V aby nie kombinować z zasilaniem 12 - 24 AC/DC ze sterownika bramowego, jeden układ CD4001, tranzystor, 3 rezystory i przekaźnik z cewką 5V. Taki układ będzie w 100% bezpieczny zarówno od strony skrzynki pocztowej jak i od strony SBW-02.
Super :)
Mogę prosić o schemat podłączenia CD4001?
Szkoda, że od otrzymywania korespondencji do czasu jej odebrania, cewka przekaźnika będzie zasilona. Gdyby były przekaźniki bistabilne z dwiema cewkami i dwoma wejściami. Ale Twoje rozwiązanie też jest super. Próbowałem na wirtualnych sensorach w PrimeryGUI tylko coś digitalWrite nie działa dla sensora:(
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1112
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz kwie 26, 2020 5:36 pm

Proszę: https://easyeda.com/r.blaszczak/poczta
Ne sprawdzony w działaniu. Może w długi weekend majowy złożę to na płytce uniwersalnej.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 312
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

ndz kwie 26, 2020 5:52 pm

Dziękuję
Awatar użytkownika
klew
Posty: 829
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn kwie 27, 2020 8:50 am

uchnast.michal pisze:
ndz kwie 26, 2020 5:30 pm
Próbowałem na wirtualnych sensorach w PrimeryGUI tylko coś digitalWrite nie działa dla sensora:(
Na mojej wersji biblioteki można ustawić wirtualny sensor z wyzwalaniem na zasadzie "set"/"reset" z osobnych pinów. Działa ;)
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 312
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn kwie 27, 2020 12:27 pm

Zrobilem to na 3 sensorach, niski pierwszego zmienia stan trzeciego na wysoki, niski stan drugigo zmienia stan trzeciego na niski. Efekt jest jak u Roberta. Zerknę jeszcze na Twoje źródła. Dzięki
Awatar użytkownika
klew
Posty: 829
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn kwie 27, 2020 12:48 pm

uchnast.michal pisze:
pn kwie 27, 2020 12:27 pm
Zrobilem to na 3 sensorach, niski pierwszego zmienia stan trzeciego na wysoki, niski stan drugigo zmienia stan trzeciego na niski. Efekt jest jak u Roberta. Zerknę jeszcze na Twoje źródła. Dzięki
Tutaj podawałem przykład kodu: viewtopic.php?p=66737#p66737
Tylko w ostatnim czasie przerzuciłem enumy of zdarzeń/akcji używanych w metodzie "willTrigger" do osobnego pliku i bez tylu namespaceów, więc trzeba trochę je skrócić w kodzie, np zmienić "Supla::Sensor::VirtualBinary::SET" na "Supla::Sensor::VirtualBinary::SET" - i analogicznie w kilku innych podobnych miejscach.
Kassewsky
Posty: 75
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

pn maja 11, 2020 10:03 am

Gucio2607. pisze:
śr cze 12, 2019 8:49 pm
Mam i ja..na stole działa
IMG_20190612_214536.jpg
Screenshot_20190612-214252.jpg
IMG_20190612_214433.jpg
Witam.
Mam pytanie.
Jaki soft użyłeś ? Masz tam oszczędzanie energii?
U mnie zostaje tylko panel i ogniwa do zasilania skrzynki. Stąd pytanie.
L0L3K
Posty: 76
Rejestracja: czw lut 22, 2018 2:34 pm

pn maja 11, 2020 10:36 am

Ja to rozwiązałem tak wemos + soft 8x sensors i powiadomienie alexy jak listonosz podniesie klapke skrzynki, teraz została kwestia zasilania zastanawiam się nad zasilaniem z napędu bramy faac 740, dobry pomysł? myślałem też na zasilaniem z domofonu ale wtedy bym musiał zmienic skrzynke :/
ODPOWIEDZ