Czujnik poczty w skrzynce

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 675
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw lis 21, 2019 7:06 pm

Zibi pisze:
czw lis 21, 2019 6:07 pm
Dziękuję za szczegółową instrukcje. Wyczyśćilem erase, wgrałem jeszcze raz soft i testuje cały układ na RS. W ciągu 2 godz narazie chodzi dobrze odcinam zasilanie i ponownie zasilam to reaguje, ale układ podłączyłem pod 5V bo na tych 3V nie reaguje. Mam nadzieję, że już będzie dobrze.
3V (2 x bateria RL6) to sobie odpuść. Daj akumulator 18650 i diodę według schematu, który zamieścił @elmaya na 9 stronie tego wątku.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Zibi
Posty: 163
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

czw lis 21, 2019 7:47 pm

QLQ tak z bina wgrywalem.
Zasilanie dałem z 18650 i na 5V Narazie chodzi, a na 3V nie bardzo.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1827
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw lis 21, 2019 9:53 pm

Sam moduł ESP12 czy 01 da radę na 3V przy 2,6V dopiero przestaje działać.
Dla wszelkiego rodzaju modułów gdzie jeszcze poza ESP są inne elementy często stabilizator 3V jest na granicy i raz działa a raz nie.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 976
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob lis 30, 2019 2:09 am

Trochę dziś posiedziałem : viewtopic.php?f=11&p=54962#p54962
Zibi
Posty: 163
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

śr gru 04, 2019 1:00 pm

Mam i ja :D :D
Wreszcie skończyłem powiadomienie do skrzynki nad którą trochę czasu poświęciłem śniła już mi się po nocach :D
Kupione dwa dzwonki bezprzewodowe zamel st901 jako dwa kanały.
Z jednego nadajnika idzie sygnał na suple i zmiana ikony, że jest poczta i z drugiego nadajnika kiedy otw skrzynkę, żeby wyjac list i kasuje stan jikona się zmienia na brak poczty.
W nadajniku w miejsce przycisku wlutowany kontaktron. Sygnał z odbiornika odebrałem transoptorem i wysterowalem dalej do Wemosa na sofcie elmaya kiedy dostanie impuls to załącza drugie esp w domu i do tego drugiego esp jeszcze będzie podłączony wyświetlacz oled z napisem masz pocztę itp, a otw drzwiczek skrzynki będzie wyłączało oled i informowalo że nie ma poczty, bo nie chce żeby wyświetlacz był ciągle włączony.
Dziękuję Robertowi Błaszczak za ogromną pomoc przy sofcie elmaya, bo nie mogłem sobie z nim poradzić, a ten soft właśnie otworzył mi furtkę do realizacji mojego planu skrzynki.
Na koniec mogę śmiało powiedzieć, że wszystko działa sygnał mimo tych żelbetonowych ścian przebije się ładnie i zasilanie bateryjne w nadajniku w skrzynce bateria wytrzyma długo co było też ważna sprawa dla mnie.
Załączniki
IMG_20191204_133750.jpg
IMG_20191204_133750.jpg (3.39 MiB) Przejrzano 306 razy
IMG_20191204_111006.jpg
IMG_20191204_111006.jpg (4.02 MiB) Przejrzano 306 razy
IMG_20191202_173921.jpg
IMG_20191202_173921.jpg (3.97 MiB) Przejrzano 306 razy
Awatar użytkownika
klew
Posty: 380
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr gru 04, 2019 2:07 pm

Zibi pisze:
śr gru 04, 2019 1:00 pm
Mam i ja :D :D
Dzwonek bezprzewodowy :DD
Gratuluję pomysłu i wykonania :)
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 675
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr gru 04, 2019 2:28 pm

I na dodatek wszystko w rodzinie (Zamel) :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Zibi
Posty: 163
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

śr gru 04, 2019 3:04 pm

Dzwonek bezprzewodowy :DD
Gratuluję pomysłu i wykonania :)
Dziękuję.
I na dodatek wszystko w rodzinie (Zamel)
Heh dokładnie tak, chyba ozdoby na święta też zrobię zamela :D
Tu filmik działania
https://youtu.be/kCXksgJCt8E
Zibi
Posty: 163
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

czw gru 19, 2019 11:26 pm

I poszło dziura w szafce wycieta dobrze, że żony nie było w tym czasie w domu :lol:
W końcu zabrałem się za ostatnią część skrzynki dołożenie wyświetlacza wbudowałem go w szafkę jeszcze tylko czekam na maskownice wyświetlacza żeby zamaskować i wykończyć wyświetlacz na zewnątrz. Wszystko działa jak należy. Po otwarciu drzwiczek kasuje się stan i wyświetlacz wyłącza się, żeby cały czas nie pracował tak to sobie wymyśliłem :D
Załączniki
IMG_20191219_174358.jpg
IMG_20191219_174358.jpg (3.11 MiB) Przejrzano 131 razy
IMG_20191219_174413.jpg
IMG_20191219_174413.jpg (3.84 MiB) Przejrzano 131 razy
IMG_20191219_174534.jpg
IMG_20191219_174534.jpg (3.06 MiB) Przejrzano 131 razy
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 976
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw gru 19, 2019 11:48 pm

Zibi pisze:
czw gru 19, 2019 11:26 pm
I poszło dziura w szafce wycieta dobrze, że żony nie było w tym czasie w domu :lol:
W końcu zabrałem się za ostatnią część skrzynki dołożenie wyświetlacza wbudowałem go w szafkę jeszcze tylko czekam na maskownice wyświetlacza żeby zamaskować i wykończyć wyświetlacz na zewnątrz. Wszystko działa jak należy. Po otwarciu drzwiczek kasuje się stan i wyświetlacz wyłącza się, żeby cały czas nie pracował tak to sobie wymyśliłem :D
Jak Twoja Karolina wróci to Ci pokaże za ta szafkę...🤣
ODPOWIEDZ