Czujnik poczty w skrzynce

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1029
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt cze 26, 2018 6:06 pm

shimano73 pisze:
wt cze 26, 2018 6:00 pm
No ładne, ładne i co dalej jakiś supla button , u mnie skrzynka otwiera się druga stronę :(
Dalej mam już dawno wyprowadzone przewody z Raspberry, które obsłużą mi furtkę, bramę i pocztę :)

Długo myślałem nad prostym rozwiązaniem w swoim przypadku, co do otwierania na drugą stronę nie myślałem, ale jak trzeba to wymyślimy :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
madmanq
Posty: 11
Rejestracja: śr cze 13, 2018 6:58 pm

czw cze 28, 2018 7:40 pm

A nie prościej zastosować czujnik pojemnościowy? Taki jak np stosuje się w zbiornikach na materiały sypkie? Wkręcasz na dno skrzynki i temat rozwiązany.
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1029
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

sob cze 30, 2018 1:12 pm

madmanq pisze:
czw cze 28, 2018 7:40 pm
A nie prościej zastosować czujnik pojemnościowy? Taki jak np stosuje się w zbiornikach na materiały sypkie? Wkręcasz na dno skrzynki i temat rozwiązany.
Dla mnie nie prościej bo nie znam tych czujników. Do tego pewnie trzeba robić też dodatkową elektronikę, która go obsłuży. No i widzę, że koszt jest zdecydowanie większy. Moje rozwiązanie działa i kosztuje 6 zł 8-)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
madmanq
Posty: 11
Rejestracja: śr cze 13, 2018 6:58 pm

pn lip 02, 2018 8:00 pm

Nie trzeba żadnej elektroniki (+ - sygnał ). Fakt z 70zł trzeba dać za pojemnościowy. Ale masz zero części ruchomych.
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1029
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

sob lip 21, 2018 3:13 pm

Udało się skończyć projekt skrzynki pocztowej. Działa i to wyśmienicie :D Jestem mega zadowolony i już nie muszę zaglądać niepotrzebnie do skrzynki.
Poniżej filmik prezentacyjny :arrow:

https://www.youtube.com/watch?v=t_bhS7w-CKE
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Dunay
Posty: 71
Rejestracja: czw sty 04, 2018 7:39 pm

sob lip 21, 2018 4:19 pm

Rozumiem, że jak jakiś żartowniś otworzy klapkę skrzynki pocztowej to będziesz miał powiadomienie o poczcie?
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1029
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

sob lip 21, 2018 4:33 pm

W innym rozwiązaniu taki żartowniś równie dobrze może coś nam wrzucić.
Raczej nie przewiduję, że komuś dla jaj będzie się chciało otwierać klapkę skrzynki.:D nawet jeśli to tyle się przejdę dla zdrowotności :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
miko1282
Posty: 403
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

śr gru 19, 2018 12:54 pm

michael pisze:
sob lip 21, 2018 3:13 pm
Udało się skończyć projekt skrzynki pocztowej. Działa i to wyśmienicie :D Jestem mega zadowolony i już nie muszę zaglądać niepotrzebnie do skrzynki.
Poniżej filmik prezentacyjny :arrow:

https://www.youtube.com/watch?v=t_bhS7w-CKE
Witam, jakiego potencjometru użyłeś ? Masz jakieś dane na niego?
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1029
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

śr gru 19, 2018 12:57 pm

miko1282 pisze:
śr gru 19, 2018 12:54 pm
Witam, jakiego potencjometru użyłeś ? Masz jakieś dane na niego?
Użyłem potencjometru obrotowego z wyłącznikiem
Taki jak w tej aukcji:
https://archiwum.allegro.pl/oferta/pote ... 50319.html

Głównie chodzi tutaj o wykorzystanie z niego funkcji wyłącznika. Parametry potencjometra są kompletnie nieważne.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Rchudy
Posty: 47
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 1:18 pm
Lokalizacja: Madrid

pn lut 18, 2019 9:50 pm

A ja potrzebuje do modulu 2 przelacznikow chwilowych aby jeden aktywowal a drugi dezaktywowal stan skrzynki



cisne jeden na chwile pokazuje list (kontrakton lub mikroswitch w klapce)

cisne drugi i resetuje stan srzynki do pustej (kontrakton lub mikroswitch zamek)

czyli jedn wlacz drugi wylacz



i druga sprawa cos do pilota


przycisk 1 ON aktywuje ikonke ON i daje krutki sygnal na gpio do podlutowanego pilota przycisk ON :lol:

przycisk 2 OFF zmienia ikonke ON na OFF i daje krutki sygnal na gpio do podlutowanego pilota przycisk OFF :lol:
ODPOWIEDZ