Czujnik poczty w skrzynce

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1324
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt kwie 24, 2020 8:07 pm

Na te pytania musiałby odpowiedzieć ZAMEL. To ich produkt. Ja nie rozkręcałem nigdy żadnego sterownika Supla od Zamela, więc nawet nie wiem, czy można się tam gdzieś podłączyć do wgrania softu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Sk_uter
Posty: 233
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

pt kwie 24, 2020 8:17 pm

Okey, a co z drugim pytaniem, jak wy ustawiacie to, że 1 czujnik aktywuje powiadomienie, a drugi go wyłącza. Czy takie coś mogę sobie od razu ustawić z poziomu strony supla.org
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1324
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt kwie 24, 2020 8:24 pm

To wszystko zależy od softu, jak to sobie oprogramujesz. Można to zrobić również na jednym GPIO. Stan niski to brak poczty w skrzynce, wysoki - jest poczta. Na forum zdaje się nawet w tym wątku jest soft na Wemos / NodeMCU wykorzystujący dwa GPIO - jedno wejście aktywuje powiadomienie, drugie deaktywuje. Jeśli masz przy skrzynce pocztowej zasięg swojej sieci Wi-Fi, to możesz zastosować to rozwiązanie. Problematyczne jest tylko zasilanie takiego układu. Wi-Fi pożera sporo prądu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Sk_uter
Posty: 233
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

pt kwie 24, 2020 8:26 pm

A jakby jakiegoś sonoffa wykorzystać?

Dużo prądu? W instrukcjach piszą, że 1 wat, jak będę miał stałe zasilanie to nie powinno być problemu
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1133
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt kwie 24, 2020 8:27 pm

Sk_uter pisze:
pt kwie 24, 2020 8:17 pm
Okey, a co z drugim pytaniem, jak wy ustawiacie to, że 1 czujnik aktywuje powiadomienie, a drugi go wyłącza. Czy takie coś mogę sobie od razu ustawić z poziomu strony supla.org
ROW jest na 230V - więc ja bym go trzymał zdala od skrzynki na listy.

Nie ustawisz tego aby dwa wejścia sterowały sensorem skrzynki pocztowej. Możesz albo zamontować układ DIY i wgrać oprogramowanie, które będzie tak działało, albo zastosować układ coś sprzętowego, co będzie działo jak przerzutnik typu RS i dawało jeden sygnał do modułu na wejście IN
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 141
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

pt kwie 24, 2020 8:29 pm

Sk_uter pisze:
pt kwie 24, 2020 8:00 pm
PS czy podłączając 2 czujniki będzie można ustawić, aby pierwszy włączał powiadomienie, a drugi je deaktywował czy to też już trzeba swoich modyfikacji użyć?
To już działa, i kilka osób używa tego z powodzeniem - patrz tutaj:
viewtopic.php?p=67225#p67225
viewtopic.php?f=6&t=6420
Sk_uter
Posty: 233
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

pt kwie 24, 2020 8:31 pm

Tylko tutaj postawiony jest swój serwer na rasbbery, a ja chce działać dalej na serwerach Supli do której mam wszystkie modułu podłączone.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1324
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt kwie 24, 2020 8:32 pm

Ja nie mam postawionego swojego Cloud'a. Wszystko mam na publicznym. Więc to rozwiązanie jest również dla Ciebie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Sk_uter
Posty: 233
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

pt kwie 24, 2020 8:36 pm

Okey zapoznam się z tym na spokojnie jeszcze raz, a jeszcze turaj ktoś pisał o wykorzystaniu drugiego czujnika w module od bramy, bo może dałbym skrzynkę obok bramy wjazdowej to tam 1 czujnik mógłby być wolny, ale czy przy takim rozwiązaniu będę mógł podłączyć jakoś 2 czujniki (może da się jakoś połączyć 2 czujniki aby były zależne od siebie do jednego wejścia w module?)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1133
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt kwie 24, 2020 9:33 pm

Xoggo pisze:
pt kwie 24, 2020 8:29 pm
Sk_uter pisze:
pt kwie 24, 2020 8:00 pm
PS czy podłączając 2 czujniki będzie można ustawić, aby pierwszy włączał powiadomienie, a drugi je deaktywował czy to też już trzeba swoich modyfikacji użyć?
To już działa, i kilka osób używa tego z powodzeniem - patrz tutaj:
viewtopic.php?p=67225#p67225
viewtopic.php?f=6&t=6420
Z tego co zrozumiałem, to Sk_uter pyta o konfigurację wejść na modułach Zamela. Na gotowcach nie da się tego ustawić. Na DIY - owszem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”