Czujnik poczty w skrzynce

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 836
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt kwie 24, 2020 9:37 pm

Sk_uter pisze:
pt kwie 24, 2020 8:36 pm
Okey zapoznam się z tym na spokojnie jeszcze raz, a jeszcze turaj ktoś pisał o wykorzystaniu drugiego czujnika w module od bramy, bo może dałbym skrzynkę obok bramy wjazdowej to tam 1 czujnik mógłby być wolny, ale czy przy takim rozwiązaniu będę mógł podłączyć jakoś 2 czujniki (może da się jakoś połączyć 2 czujniki aby były zależne od siebie do jednego wejścia w module?)
Ja o tym pisałem i będę tak robił ( viewtopic.php?p=66738#p66738 - oraz post poniżej informujący o konieczności użycia diody :) )

Potrzebny jest przekaźnik, dioda, dwa przełączniki/mikroprzełączniki/kontaktrony. Jeden przełącznik/kontaktron NO, drugi NC (czasem można też pokombinować inaczej).
Sk_uter
Posty: 145
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

sob kwie 25, 2020 10:34 am

To jak na gotowych modułach się nie da zrobić, może ktoś byłby skłonny zrobić mi moduł, który tylko zamontuje?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 836
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob kwie 25, 2020 10:38 am

Sk_uter pisze:
sob kwie 25, 2020 10:34 am
To jak na gotowych modułach się nie da zrobić, może ktoś byłby skłonny zrobić mi moduł, który tylko zamontuje?
Rozwiązanie, które podałem w poprzednim poście da się podłączyć do gotowego modułu SBW.
Sk_uter
Posty: 145
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

sob kwie 25, 2020 10:47 am

Okey podłączenie dwóch czujników rozumiem, a po co diody?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 836
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob kwie 25, 2020 11:35 am

Sk_uter pisze:
sob kwie 25, 2020 10:47 am
Okey podłączenie dwóch czujników rozumiem, a po co diody?
Z tego co rozumiem, to dioda zabezpiecza przed prądem indukowanym na cewce przekaźnika
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1125
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob kwie 25, 2020 3:30 pm

Symulacja działania przerzutnika na bramkach NOR w zastosowaniu czujnika poczty na dwóch zwykłych kontaktronach od systemów alarmowych z możliwością podłączenia np. do IN2 modułu sterownika SBW-02: https://www.falstad.com/circuit/circuit ... 4+336+0%0A

Zastosować zasilanie 230V na Hi-Link 5V aby nie kombinować z zasilaniem 12 - 24 AC/DC ze sterownika bramowego, jeden układ CD4001, tranzystor, 3 rezystory i przekaźnik z cewką 5V. Taki układ będzie w 100% bezpieczny zarówno od strony skrzynki pocztowej jak i od strony SBW-02.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
klew
Posty: 836
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob kwie 25, 2020 7:24 pm

Robert Błaszczak pisze:
sob kwie 25, 2020 3:30 pm
Zastosować zasilanie 230V na Hi-Link 5V aby nie kombinować z zasilaniem 12 - 24 AC/DC ze sterownika bramowego, jeden układ CD4001, tranzystor, 3 rezystory i przekaźnik z cewką 5V. Taki układ będzie w 100% bezpieczny zarówno od strony skrzynki pocztowej jak i od strony SBW-02.
Nigdy bym nie wpadł na pomysł ciągnięcia 230V do skrzynki na listy, chyba że jakiś zabezpieczenia antywandalowe :D

Ja mam od automatu puszczony przewód do fotokomórki i tam też mam skrzynkę. Dla mnie zasilanie z automatu to uproszczenie. Nie trzeba zasilaczy dawać i układ też mam prostszy. Potrzeba przekaźnik, dwa kontaktrony lub mikroprzełączniki i diodę
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1125
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob kwie 25, 2020 7:51 pm

Krzysiek, przecież nikt nie napisał o ciągnięciu 230V do skrzynki na listy. @Sk_uter pytał o możliwość wykorzystania drugiego wejścia SBW-02. Ze skrzynki do przerzutnika i dalej do SBW-02 idą trzy przewody od kontaktronów. Zastosowanie zasilacza 230V ma na celu uniezależnienie się od modelu sterownika bramy 12V / 24V / DC / AC.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
klew
Posty: 836
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob kwie 25, 2020 9:12 pm

Ok, cały czas miałem w głowie, że ten układ wstawimy do skrzynki.
Do mnie dziś dotarły części do realizacji mojego pomysłu. Postaram się to na dniach złożyć.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 836
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob kwie 25, 2020 11:38 pm

Układ złożony - na biurku działa ;).

Tylko te przełączniki jakieś wielkie zamówiłem, ale spróbuję je wstawić do skrzynki. Zamówiłem dwa przekaźniki i w jednym już nogę ułamałem... Teraz trzeba to tylko do skrzynki zamontować, ale mam obawę, że estetyki w tym wiele nie będzie
IMG_20200426_011105.jpg
IMG_20200426_011105.jpg (344.82 KiB) Przejrzano 377 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”