Domoticz - integracja

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
GoldDraker
Posts: 15
Joined: Wed Mar 07, 2018 7:04 pm

Wed Nov 07, 2018 3:07 pm

Właśnie mam dodatkowe urządzenia np alarm, broadlink mini, ogrzewanie z-wave i w tym momencie supla staje się tą dodatkową aplikacją.
andras
Posts: 242
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Wed Nov 07, 2018 5:19 pm

isom wrote:
Wed Nov 07, 2018 8:54 am
wojtas567 wrote:
Tue Nov 06, 2018 10:00 pm
Możesz połączyć włączanie, wyłączanie lub zamykanie rolet z domoticzem poprzez skrypty fracza tylko po co Ci dodatkowa aplikacja do obsługi w telefonie? Chyba że masz inne funkcje zrealizowane na domoticzu, to może i jest sens.
Dodatkowa aplikacja nie jest potrzebna , ja mam ImperiHome i z niej obsługuję wszystko . Wystarczy wykorzystać skrypty , utworzyć sobie sceny np roleta 20% ......80% i " Odsłoń" ,"Zasłoń" , skopiować URL tych scen , napisać proste skrypty w domoticz i rolety działają .
Osobiście korzystam z softu kolegi Espablo dla Shelly 2
Możesz coś więcej napisać jak Suplę uruchomić w ImperiHome ?
isom
Posts: 46
Joined: Sat Oct 27, 2018 6:09 am

Wed Nov 07, 2018 9:27 pm

Ja w ImperiHome obsługuję Domoticza i tylko rolety są na sofcie Supli - Multiboard - Espablo , bo bardzo odpowiada mi procentowa obsługa otwarcia.
Opisywać tego nie ma sensu bo to nie to forum .
luki_kcp
Posts: 4
Joined: Thu Jan 03, 2019 10:00 pm

Fri Jan 11, 2019 5:49 am

Witam wszystkich. Czy ktoś z szanownych Forumowiczów mógłby podpowiedzieć jak dodać urządzenia supla do Domoticza? sterowanie oświetleniem i odczyt temp? Dodam że jak sam się za to zabrałem to przestała mi działac stronka supli na 20 minut więc wolę zapytać kogoś kto się zna.
dar3cz3k_
Posts: 37
Joined: Wed Mar 07, 2018 10:20 pm
Location: Brudzowice

Sat Jan 12, 2019 6:28 am

Mi udało się dodać odczyt temperatury.
Na wiecej nie starczyło czasu.
luki_kcp
Posts: 4
Joined: Thu Jan 03, 2019 10:00 pm

Sat Jan 12, 2019 6:50 pm

A jaki w domoticzu trzeba wybrać sprzęt i urządzenia żeby odczytywać temp? Czy w supli urzynają się do tego linków bezpośrednich ??
dar3cz3k_
Posts: 37
Joined: Wed Mar 07, 2018 10:20 pm
Location: Brudzowice

Sat Jan 12, 2019 11:27 pm

Tak, użyłem do tego linków bezpośrednich.
W domoticz wykorzystałem funkcję http/https poller.
Otworzyłem skrypt lua do pobierania danych.
Całość mogę dokładnie opisać w poniedziałek, aktualnie nie mam dostępu do PC.
luki_kcp
Posts: 4
Joined: Thu Jan 03, 2019 10:00 pm

Sun Jan 13, 2019 9:03 am

Super dzięki, czekam. W międzyczasie odpaliłem sterowanie urządzeniem przez linki bezpośrednie. Tylko jest jeden problem, ze nie mam statusu na domoticzu jak uruchomię kanał z supla.
andras
Posts: 242
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Sun Jan 13, 2019 12:26 pm

Jeśli chodzi o przełączniki to : Sprzęt i wybierasz (Dummy - virtual switch only)
pózniej utwórz czujniki wirtualne i wybierasz przełącznik do włącznkow , a do rolet Venetian Blinds EU
dodajesz linki bezposrednie i działa bez żadnych problemów :)
luki_kcp
Posts: 4
Joined: Thu Jan 03, 2019 10:00 pm

Sun Jan 13, 2019 1:03 pm

Działa, działa. Tylko nie widzę włączonego kanału na domoticzu jak uruchomię go z supli. W ogólnie nie wiem gdzie umieścić link bezpośredni z odczytem stanu kanału.
Post Reply