Głowica Termostatyczna Bluetooth

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1027
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

pn paź 16, 2017 12:06 pm

Kiedyś zadziała :)
Na ten czas mam pewną koncepcję. Trzeba tylko elektrozawór do grzejnika z opcją otwarty/zamknięty do sterowania przekaźnikiem (sonoffem z podłączonym termometrem DS lub DHT). Do tego termostat autorstwa @fracz i będziemy cieszyć się sterowaniem temperaturą w domu bez głowic termostatycznych.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
L.mArK
Posty: 11
Rejestracja: pn paź 16, 2017 11:55 am

pn paź 16, 2017 12:12 pm

michael pisze:
pn paź 16, 2017 12:06 pm
Kiedyś zadziała :)
Na ten czas mam pewną koncepcję. Trzeba tylko elektrozawór do grzejnika z opcją otwarty/zamknięty do sterowania przekaźnikiem (sonoffem z podłączonym termometrem DS lub DHT). Do tego termostat autorstwa @fracz i będziemy cieszyć się sterowaniem temperaturą w domu bez głowic termostatycznych.
tyle tylko, że głowice mają również stany pośrednie, a nie tylko otwarty/zamknięty
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1027
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

pn paź 16, 2017 12:17 pm

Dlatego na dzień dzisiejszy tylko taki pomysł. Temat głowic jeszcze nikt nie ogarnął, chyba, że znasz jakieś głowice z układem ESP8266 - wtedy koledzy z forum temat załatwią "na wczoraj" ;)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
L.mArK
Posty: 11
Rejestracja: pn paź 16, 2017 11:55 am

pn paź 16, 2017 12:24 pm

A gdyby ze zwykłej najtańszej elektronicznej głowicy (48zł) wywalić wszystko, zostawić tylko silnik który domyka zawór. I sterować tym silnikiem, stan zamknięty i otwarty. Fakt, że tylko dwa skrajne położenia, ale może by to działało jako tako.
magx2
Posty: 316
Rejestracja: śr maja 17, 2017 1:27 pm
Kontaktowanie:

pn paź 16, 2017 12:59 pm

Nie lepiej postawić adapter na RPi3? Wystarczy napisać program w Pythonie, który będzie korzystał z tej biblioteki: https://github.com/mpex/EQ3-Thermostat/ ... control.py i wysyłał dane do Supli z gotowych już bibliotek (patrz github). Z tego co wiem bez problemu można odpalać C/C++ w Pythonie.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 968
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pn paź 16, 2017 7:26 pm

A co myślicie o tym. Coś w opisie aukcji jest chyba nie tak z czasami otwarcia zamknięcia i skokiem. Sterowane to 230v wystarczyło by podpiąć ESP 8266 z przekaźnikiem plus ds18b20 lub dht .
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6988599657
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1823
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn paź 16, 2017 7:43 pm

To będzie działało.
Mam innej firmy i jestem z takiego włączania grzejników zadowolony jeszcze nie na supli ale do zimy powinienem zdążyć przepiąć się :)
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1027
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt paź 17, 2017 6:13 am

QLQ pisze:
pn paź 16, 2017 7:26 pm
A co myślicie o tym. Coś w opisie aukcji jest chyba nie tak z czasami otwarcia zamknięcia i skokiem. Sterowane to 230v wystarczyło by podpiąć ESP 8266 z przekaźnikiem plus ds18b20 lub dht .
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6988599657
Znalazłem ten produkt na aliexpress o wiele taniej ;)
https://www.aliexpress.com/item/NC-Norm ... 30325.html

wojtas567 pisze:
pn paź 16, 2017 7:43 pm
To będzie działało.
Mam innej firmy i jestem z takiego włączania grzejników zadowolony jeszcze nie na supli ale do zimy powinienem zdążyć przepiąć się :)
Ciekawe, czegoś takiego szukałem już od dawna. Jakiej masz firmy?
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1823
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt paź 17, 2017 6:39 am

U mnie pracują Danfossy, bo mam nietypowe zawory.
Ale zasada ich jest taka sama różnią się gwintem i długością odsadzenia.
Ważna informacja te głowice są NC i NO, przydatne jak prądu zimą zabraknie :)
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1027
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt paź 17, 2017 6:48 am

U mnie jak prądu zimą zabraknie to i tak pompa w piecu gazowym nie pracuje więc i tak będzie zimno ;)
Zastanawiam się tylko nad typem NC czy NO, który lepiej i chyba stawiam na NC.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
ODPOWIEDZ